A nemes babér (Laurus nobilis) jellemzése és termesztése

Az ókorban a babér gyakran ültetett, sokhasznú, tisztelt növény volt. Apollónak a művészetek, a költészet és a gyógyítás istenének saját babérkoszorúja nyomán napjainkig élő hagyomány, hogy különböző versenyek, költészeti, atlétikai megmérettetések alkalmával a győzteseket babérkoszorúval jutalmazzák. Tisztelet jeleként helyeztek babérkoszorút hadvezérek, bölcs császárok fejére is.

A babérfélék családjában a nemzetség legismertebb faja a nemes babér, magyarul egyszerűen csak babérnak nevezzük.

A babérfélék egyetlen európai fajaként sokhasznú és igen népszerű növény. Hazájában Kis-Ázsiában és a Balkán-félszigeten és ma már a Földközi-tenger vidékén szinte mindenütt előfordul vadon élő és telepített formában. A babér örökzöld cserje, mely akár tíz-tizenkét méter magas fává is nőhet. Hazánkban felfelé törő sűrűn ágas bokra védett fekvésben két-három méter magasságot ér el. Mediterrán éghajlatú területen a világ minden táján ültetik, a legkeresettebb levelek a Törökországban és Kaliforniában termett levelek. Magyarországon nevezik még: szagos levélnek, illatfának, albertlevélnek és bürbérfának is.

A nemes babér (Laurus nobilis) jellemzése

A növény kisfává növő cserje, melynek tömötten álló, sötétzöld, fénylő bőrszerű, lándzsa alakú levelei jellegzetesen kihegyezett csúcsúak, hullámos szélűek. Ha megtörjük vagy megdörzsöljük ezeket a leveleket, jól érezhetjük különleges aromás, fűszeres illatukat. Kevéssé látványos, tavasszal április-májusban nyíló sárgás sárgászöld kétlaki virágai a levelek hónaljában, bogernyő virágzatban nyílnak. Hazánkban csak az igazán védett fekvésű helyeken lévő bokrokon jelennek meg az egy magvú termések az virágok elnyílása után.

A nemes babér levelét fűszernövényként jól ismerjük, nélkülözhetetlen ízesítője a magyar konyhának, húsok, levesek, főzelékek készítésénél. A kozmetikai ipar széles körben használja termését és levelét gyógynövény-alapanyagként.

Magyarországon inkább dézsás növényként telepítik, már régóta. Például a nagy nemesi családok télikertjében is megtalálható volt (Grassalkovich, Eszterházy).

Mivel meleg éghajlatról származik, melegigényes növény, ezért ha ültetni szeretnénk nemes babért, napos, lehetőleg déli fekvésű, széltől védett keressünk számára. A növény vízigénye közepes, de az öntözést a nyári forróság idején és a fagymentes téli hónapokban meghálálja. Célszerű a tövére szalmát vagy forgácsot tenni, ezzel megvédhetjük a kiszáradástól. Télen takarófóliával védjük, mert nem tud elegendő vízhez jutni a fagyott talajból. Bokra nagyon jól formálható, jól tűri a metszést az alakítást, formálhatjuk piramis, gúla vagy akár gömb alakúra is.

Dézsában nevelve nyáron a szabadban, télen téli kertben vagy fagymentes világos helyen teleltetve tarsuk.

A nemes babér (Laurus nobilis) szaporítása

A nemes babér szaporítható magvetéssel és hajtásdugványozással is. A hajtásdugványokat szeptemberi vagy tél végi fásodó hajtásdugványokkal végezzük. Magvetéssel a termésekből kiszedett magokat tél végén vagy tavasszal ültessük el védett helyre téve, kerti talajjal megtöltött cserepekbe. Alaposan öntözzük meg, üveglappal letakarva (lehet fólia is), tartsuk meg a nedvességet és a páratartalmat. A csírázás körülbelül egy hónapon belül indul meg, ezután a kis magoncokat ültessük szét. Nyár elejétől tarthatjuk szabadban, védett félárnyékos helyen. Az első teleken fagymentes helyen teleltessük, ha esetlegesen kiültetjük, védjük a hidegtől takarással.

Total
13
Shares
7 hozzászólás
 1. Kedves Anna, koszonet a hasznos infokert. Meg tudna nekem mondani vissza kell-e vagni a babert es ha igen mennyire es mikor? Van egy szal baberfacskam, 2 eves, 50 cm magas. Kepet is tudok kuldeni. Eddig erkelyen volt tartva, de iden szandekomban all kivinni a szabadba. Masik gondom, hogy nem tudom megszabaditani a barna tetvektol. Elore is koszonom valaszat!

  1. Kedves Gabriella!
   A babér igen jól formázható növény, metszhető, visszavágható. Arra kell csak ügyelni, hogy mindig csak keveset vágjunk vissza belőle, és a leveleket ne sértsük meg. Nyáron valóban kivihető, kiültethető a szabadba, mediterrán növény, ezt figyelembe kell venni, télen pedig teleltetni szükséges a mi éghajlatunkon.
   A tetveket szappanos vízzel próbálja meg eltávolítani egy vattapamacs segítségével, ha ez nem működik, akkor gazdaboltban kapható permetszert használjon.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Kedves Anna! sok mindent megtudtam, de arra lennék leginkább kíváncsi, mikor szüreteljek! Az olvasottakból kiindulva gondolom ősszel. De hálás lennék válaszáért.
  Köszönöm előre is válaszát.
  Üdvözlettel: Pichler E.

  1. Kedves Erzsébet!
   A babért akkor kell leszedni, amikor már érettek a levelek, zölden szedjük, de ne várjuk meg, hogy a levelek öregek legyenek, ez változó lehet, nyár végén, ősz elején. Napon szárítjuk és úgy tároljuk.
   Üdvözlettel:
   Anna

 3. AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI,HOGY MIKOR LEHET LESZEDNI A LEVELEKET ÉS A CSUPASZON MARADT SZÁRRAL MIT KEL CSINÁLNI?

  1. Tiszteletem.
   Én csak magot szeretnék venni,ültetésre,vagy a.ire van lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
varjúháj

A varjúhájfélék (Sedum) termesztése, gondozása, szaporítása

Következő cikk

A füzérajak (Physostegia virginiana) jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek