varjúháj

A varjúhájfélék (Sedum) termesztése, gondozása, szaporítása

Világszerte több mint ötszáz faj tartozik a varjúhájfélék családjához. A család legtöbb faja pozsgás. Hazánkban legelterjedtebb fajok a borsos varjúháj (Sedum acre) és a hatsoros varjúháj (Sedum sexangulare), de gyakori az októberi varjúháj (Sedum sieboldii) faj is. A borsos varjúháj jellemzője, hogy leveleinek íze csípős. A növény megtalálható egész Európában és Kis-Ázsia, illetve Észak-Ázsia területén is. A hatsoros varjúháj előfordulási területe Ázsia és Európa, a világ más részein is termesztik kerti dísznövényként. A varjúhájfélék családjához tartozó növények méltán népszerűek a virágokat kedvelők körében, hiszen ezek a növények nem sok gondozást igényelnek, nincs sok teendő velük és kiválóan alkalmasak szegélynövényként, virágcserépbe, sziklakertbe. Gyökereik a felszín alatt sekélyen terülnek  szét, így könnyen meg tudnak  kapaszkodni a kövek repedésein.

Az októberi varjúháj – októberke, terézke – (Sedum sieboldii) jellemzése és gondozása

Már a  növény elnevezése is beszédes, felkelti az érdeklődést, hiszen több  neve van, több néven is ismert. Hivatalos nevének egyik köznyelvi változata az októberke, de mivel októberben Teréz napja környékén kezd virágozni nagyon sokan egyszerűen csak terézkének nevezik, és mivel a temetőkben is gyakori, hívják temetővirágnak is.

Az októberke vagy terézke szinte elterjedt az egész Földön, de legtöbb Dél-Afrikában, Mexikóban és a Földközi tenger térségében található.

Az októberke keményszárú, alacsony növekedésű, örökzöld évelő, sugarasan szétálló hajtás rendszerrel. Kerekded lapát alakú levelei  kékes zöldszínűek, hármas örvökben állnak, ősszel szegélyük rózsaszínes, narancsos színűre változik. Apró

rózsaszínű virágai bogernyőkben nyílnak. A növény mivel későn virágzik, többnyire hosszú, enyhe őszön tud igazán kibontakozni, de elkezdődhet a virágzás már augusztusban is, és októberig húzódhat.

Az októberi varjúháj rendkívül szárazságtűrő növény, kedveli a száraz napos élőhelyet, sovány köves talajon is szépen megél. Az új hajtások tavasszal gyorsan fejlődnek , levelei egész nyáron díszlenek és csak a tél folyamán hullnak le.

A növény nem igényel különösebb gondozást, szaporítása egyszerűen megoldható tőosztással.

A borsos varjúháj (Sedum acre) jellemzése és gondozása

A borsos varjúháj hazánkban is őshonos alacsony termetű, pozsgás évelő növény. Már nyár elején hozza csillag alakú sárga virágait, mely a növény  hengeres leveleivel együtt, különleges látványt nyújt. Nagyon egyszerűen nevelhető, igénytelen növény, mely napos világos helyen, jó vízáteresztő homokos vagy kavicsos talajon fejlődik legszebben. A pangó vizet nem tűri, erre figyeljünk az öntözéskor. Könnyen szaporítható szárdugványozással vagy tőosztással, de legyökeresedő száraival maga a növény is könnyen terjed.

A hatsoros varjúháj (Sedum sexangulare) jellemzése és gondozása

Talajtakaró, sárga virágzatot hozó növény a hatsoros varjúháj. A száraz napos helyet kedveli, közepesen gyorsan növekszik. Mint a többi varjúháj félének, ennek a növénynek sincs különösebb gondozási igénye. Szereti a jó vízáteresztő képességű, száraz talajt, csak mérsékelt öntözést igényel. A virágzás ideje májusban kezdődik és júniusig tart. Dézsában és kőedénybe ültetve is szépen mutat.

A varjúhájfélék hazánk területén áttelelnek, alkalmazkodnak a téli időjárási viszonyokhoz.

Total
4
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gyógynövény

Gyógynövények, melyek segíthetnek a fogfájáson

Következő cikk

A nemes babér (Laurus nobilis) jellemzése és termesztése

Kapcsolódó cikkek