gyógynövény

Gyógynövények, melyek segíthetnek a fogfájáson

Talán nincs is annál szörnyűbb, mint amikor az éjszak közepén fogfájásra riadnunk fel. Akár fogtömés, gyökérkezelés vagy éppen fogeltávolítás előtt állunk, ilyenkor szükségünk van valami olyan csodaszerre, amely rögtön elmulassza a fájdalmunkat.

A régi időkben még az embereknek nem volt lehetőségük a különböző panaszok ellen gyógyszereket bevenni, ezért a természetben található gyógynövényekkel kezdtek el kísérletezni, míg megtaláltak jó párat, amely segítséget nyújthat a fogfájós időszakban. Ha szeretnénk gyógyszer nélkül átvészelni azt az időt, amíg eljutunk a fogorvoshoz, kipróbálhatjuk ezeket a gyógynövényeket, amelyekből általában gyógyteát vagy főzetet szoktak készíteni.

Igazi csodaszerek a fogfájás ellen!

Fogfájásra a legtöbben a borsmentát, a kamillát, illetve a zsályát szokták ajánlani. Hasznos lehet fogszabályozó felhelyezése után is.  Ezekből készített főzetet kell kihűteni, majd vele öblögetni. Akár mindhárom növényből egyszerre, akár külön-külön is elkészíthetjük ezt a csodaszert. Az elkészítéshez a gyógynövényekből csupán 1-1 teáskanálnyira lesz szükségünk, melyet 3 dl forrásban lévő vízzel kell leönteni. Ha ez a főzet már egy kicsit kihűlt és csak langyos, akkor kell elkezdeni vele öblögetni. A kamilla, a zsálya és a borsmenta is erős gyulladáscsökkentő hatással bír, így szinte azonnal észrevehetjük a javulást.

A kínai orvoslásban fogfájásra sokszor használják a gyömbért és a kurkumát is. Mindkettő hatékony fájdalomcsillapító, a kurkuma pedig gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért sokszor találkozhatunk vele különböző fogkrémekben vagy szájvizekben is. A por állagú fűszert kevés vízzel krémes, pasztaszerűvé kell kikevernünk, majd az érzékeny fogra kell kennünk belőle egy keveset.

Igen hatékonyan veszi még fel a harcot a levendula is a fogfájással, kimondottan akkor, ha ecetben megfőzzük vagy legalább pár órára beáztatjuk. Emellett a szederfáról is az a hír járja, hogy segíthet a fogfájás enyhítésében, akkor, ha a levelét vagy a gyökerének egy darabkáját borban főzzük meg. A kecskerágó leveleit mézes borban kell megfőzni, ezután ha langyosra hűlt, rendszeresen kell vele öblögetni és enyhíteni fogja a fájdalmunkat. Sok nép használja még fogfájás elmulasztására a tárkonyt, a kaliforniai kakukkmákot vagy vetik be ínyvérzés és fogínysorvadás kezelésére a kígyós keserűfüvet melynek főzetével öblögetni kell.

Valóban segít fájó fogainkon a szegfűszeg?

Talán mi magunk is hallhattuk nagyanyáinktól, hogy anno, mikor fájt a foguk, szegfűszeget tettek bele. A szegfűszegolaj erős baktériumölő és érzéstelenítő hatásának köszönhetően hamar segíthet a fogfájás enyhítésén. Ha lyukas a fogunk, a népi mondás szerint a foglyukba kell tenni egy kisebb darab szegfűszeget, de az is hatásos lehet, ha pár csepp szegfűszeg olajat csepegtetünk a fájó fogra, majd bedörzsöljük vele nem csak a fogat, hanem az fogínyt is. Ezekkel a gyógynövényes praktikákkal néhány napot átvészelhetünk, de mindenképpen el kell menni fogorvoshoz, ha bármilyen problémánk van, hogy kezelésbe tudja venni a fájó fogat.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tűzeső

A tűzeső vagy tűzgyöngyvirág (Heuchera) jellemzése és gondozása

Következő cikk
varjúháj

A varjúhájfélék (Sedum) termesztése, gondozása, szaporítása

Kapcsolódó cikkek