berlandiera

Különleges gyógynövények és felhasználásuk

Észak-amerikai százszorszép vagy csokoládé virág (Berlandiera lyrata)

észak-amarikai százszorszépA Kaliforniából származó többéves, télálló növény magassága elérheti a harminc-hatvan centimétert is. A barna hosszú porzók a délelőtti óráktól kezdve jellegzetes csokoládé illatot árasztanak, mely délután hat órától már nem érezhető.

Ültessük napos, védett helyre, de legjobb számára, ha dézsában télikertben neveljük. A jó áteresztőképességű, homokkal kevert földet szereti. Nem igényli a bőséges öntözést, de tápoldatozásáról rendszeresen gondoskodni kell. A túlöntözésre érzékenyen reagál, akár bele is pusztulhat. A megfelelő vízelvezetés érdekében érdemes a cserép alá cserépdarabokat vagy kavicsokat rakni. Télen a növény visszahúzódik, de tavasszal újra hajt, teleltetni öt-tíz fokos helyiségben teleltessük.

Szaporítani magvetéssel tavasszal tudjuk, de a magokat növényházban vagy az ablakpárkányon elő is nevelhetjük. Szaporíthatjuk dugványozással is a virágzás előtt.
Betakarítani a virágokat kell nyáron virágzáskor. Érdekes illatos növény, intenzív csokoládé aromájával.

Indiai tömjénfa (Boswellia serrata)

indiai tömjénfaIndiában már több mint háromezer éve használják ezt a növényt, gyulladásos és idegi eredetű panaszok kezelésére. A tömjénfa szeldelt leveleinek széle fűrészes, a növény szürkészöld kérge papírszerűen, csíkokban lehámlik az ágakról.
Homokos földbe, napos helyre ültessük, tápoldatozást sem igényel sűrűn, és keveset öntözzük.
Nehéz szaporítani, nyáron dugványozással lehet a szaporításával próbálkoznunk.
Ennek a növénynek a gyantáját használjuk. Október végétől április végéig nyerhetünk gyantát a kéreg bevágásával. A kifolyó nedv a levegőn pirosas-sárgás vagy barnás golyócskákká szilárdul.

A növény gyantája illóolajok és cserző anyagok mellett mindenek előtt a gyógyászatilag hatékony boswellia savakat tartalmazza. Az erősen gyulladáscsökkentő tömjéngyantát golyócskák formájában légúti gyulladások, köszvény és reuma esetén fogyaszthatjuk.

Mirigyes pereszlény (Calamintha nepeta)

mirigyes pereszlényA többéves, télálló, filigrán növekedésű mirigyes pereszlény nem hoz indákat. Szürkészöld levelein puha szőrök találhatók. A növény negyven centi magasságúra növekszik.
Jó áteresztőképességű földbe, napos helyre ültessük és kevés vízzel öntözzük. Tavasszal magvetéssel, nyáron fejdugványokkal, ősszel tőosztással szaporíthatjuk.
Betakarítása júniustól szeptemberig történik, amikor a leveleket és a hajtásvégeket a virágzás előtt szedjük, melyeket meg is száríthatunk, mivel szárításra is alkalmas. Aromájukat szárítás után is megtartják.
Mivel illóolajokat is tartalmaz a növény, teája izzasztó hatású, csökkenti a puffadást és a gyomorpanaszokat.

Tövistelen kapricserje (Capparis spinosa)

kapricserjeEgész-Földközi tenger környékén őshonos növény, többéves, a nem télálló kapricserje. Csüngve vagy kiúszva nő és húsos ovális leveleket hoz.
Magassága elérheti a harminc-kilencven centimétert. A homokos meszes talaj a kedvező számára, és kedveli a meleg napos helyet. Szerény igényű növény, kevés vízre és tápanyagra van szüksége. Ősszel igényli, hogy vissza vágjuk.
Szaporítani dugványozással tudjuk, betakarítani májustól októberig. A virágrügyeket nyáron kora reggel kell szedni, a terméseket, a leveleket és a gyökereket pedig ősszel.

Gyógyhatásaként sokrétű a felhasználása, mivel vízhajtó és nyákoldó hatása is ismert. A gyökér kérgét főzve reumás panaszok ellen ajánlott használni.

Total
12
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
datolyapálma

A datolyapálma (Phoenix) gondozása, teleltetése, kártevői, magról nevelése és a datolya felhasználása

Következő cikk
batata

Az édesburgonya (batáta) jellemzői, élettani hatásai és konyhai felhasználása

Kapcsolódó cikkek