batata

Az édesburgonya (batáta) jellemzői, élettani hatásai és konyhai felhasználása

Második útján Kolumbusz Kristóf, amikor visszatért Európába, hajójának fedélzetén már ott voltak az édesburgonya (Ipomoea batata) gumói, amit a hajón utazó bennszülöttek egyszerűen csak patata-ként emlegettek.
Mivel Kolumbusz Kristófnak – miután megkóstolta – ízlett, úgy döntött: elhozza Európába a batátát.
A trópusokon, mint például Dél-Amerikában évelő, a mi éghajlatunkon általában csak egyévesként termesztett. Alaktanilag a faj rendkívül változatos.

A batáta bemutatása

batataA világ élelmezésében betöltött szerepe a batátának vagy édesburgonyának kultúrnövényeinket tekintve, egyike a tíz legfontosabb növényünknek.
2004-ben a Tápiói 96 fajta állami elismerésben részesült. Az édesburgonyát elsősorban a gumójáért termesztjük, mely igazi gyökérgumó, a föld alatt a növény gyökereinek megvastagodásával keletkezik. A gumó a fényen nem fejlődik.
Alakja és gumójának hossza változó, alakja lehet a gömbölyűtől az orsóformáig a hengeresen át, szinte minden alakban. A mérete a néhány centistől a huszonöt-harminc centimétert is elérheti. Előfordulnak termésében a másfél kilót elérő gumók is! A batáta gumójának jellemzője, hogy a gumók vége általában kihegyezett. A hús színe a fehértől a a narancssárga színűig terjed, de éppen úgy lehet sárgásbarna és bíborszínű is.
A héjának színe a vöröses bíbortól a világos-barnássárga számos árnyalatában fordul elő.

A trópusi világ régióiban az édesburgonya termesztése nagyon gyorsan elterjedt és vált ennek a térségnek egyik legfontosabb élelmiszerévé. Mára már az egyik legnépszerűbb zöldségnövénynek számít. Kiterjedten az Egyesült Államokban, a trópusi Amerika Államaiban, Japánban, Kínában, valamint Óceánia szigetvilágának déli részén termesztik. Ezeken a területeken a rizs mellett a népesség fő táplálékának számít.

Mit tartalmaz a batáta?

Sweet potatoes
Sweet potatoes

A növény sárga és vörös gumóhúsú változatai rendkívül kiváló táplálékot jelentenek, úgy, mint a sárgarépa, az édesburgonya is gazdag forrása az alfa-karotinnak és prekurzorai az A-vitaminnak. Magas a keményítőtartalma, így Japánban alkoholt és keményítőt is állítanak elő az édesburgonyából. Jelentős még a fehérje és cukortartalma is, és kis mennyiségben illóolajat tartalmaz, ami a gumóknak biztosít egy diszkrét sajátos aromát.

Fiatal hajtását és levelét zöldségként is fogyasztják egyes trópusi területeken, mivel a zöld batáta fogyasztásának gyógyító szerepe van a magas vérnyomásos betegségek kezelésében. Az állatok takarmányozására a batáta hajtásrendszerét szárítva vagy silóként hasznosítják. Takarmányértéke a zöld részeknek a lucernához hasonlítható.

Batáta a konyhában

Az őstermelők az édesburgonyát elsősorban közvetlen konyhai felhasználásra szánják. Ugyanolyan sokféleképpen és sokrétűen felhasználható mint a burgonya. Fogyasztható főzve, sülve, szárítva, de akár lisztté őrölve is. Az édesipar konzervként hasznosítja, mely feldolgozott formában bébiétel, kandírozott termékek, pelyhesített és gyorsfagyasztott formában kerül a fogyasztók asztalára.

A batáta sokhasznú növény, de elsősorban szénhidrát és energiatermelő kultúrnövény. Táplálkozási jelentőségét tekintve lehet kiegészítő és fő táplálék, zöldségnövény és luxus élelmiszer cikk is.
Hazánkban a termesztését ezen tényezők figyelembevételével és szem előtt tartásával ítélhetjük meg.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
berlandiera

Különleges gyógynövények és felhasználásuk

Következő cikk
batáta

Az édesburgonya (batáta) ültetése, termesztése, gondozása és szaporítása

Kapcsolódó cikkek