batáta

Az édesburgonya (batáta) ültetése, termesztése, gondozása és szaporítása

Az édesburgonya (batáta – Ipomoea batata) Amerika felfedezése után jelent meg Európában is. Rendszertanilag a növényvilág Solanales rendjének Convolvulaceae családjába tartozik. A batáta alaktanilag rendkívül változatos faj. A burgonyával és csicsókával szemben gumója igazi gyökérgumó. Magyarországon az utóbbi években terjedt el nagyobb mértékben a termesztése.

Az édesburgonya termesztése

Az alábbiakban bemutatjuk a batáta termesztésének lépéseit:

 • a batáta ültetése
 • az édesburgonya szaporítása
 • a fejlődő batátanövény gondozása
 • az édesburgonya betakarítása

A batáta ültetése, szaporítása

Sweet potatoes

Az édesburgonya termesztése nem igényel különleges szakértelmet, bárki megpróbálkozhat termesztésével. Első alkalommal szerezzük be az ültetéséhez a palántát, később már saját batáta gumó meghagyásával és felhasználásával oldhatjuk meg az ültetést, hajtatással.

Azonban ha egyetlen gumót megvásárolunk, olcsóbban előállíthatjuk az ültetéshez szükséges palántát.

A batáta szaporítása, az édesburgonya hajtatása házilag

Február végén a batáta gumót kettévágjuk, a vágott felével lefelé fordítva vízbe állítjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne fogyjon le róla. A gumókon megindul a hajtás növekedése, amelyből később a palánták lesznek. Ezeket a hajtásokat, amikor elérik a húsz centiméteres hosszúságot, levágjuk és vízben gyökereztetjük.

Egy-egy gumó akár tizenöt-húsz darab hajtást is hozhat, tehát nem kerül sokba a szaporítás. Amikor ezek a hajtások gyökeret eresztettek, megtörténhet az édesburgonya elültetése.

A batáta ültetése

Először ültessük cserépbe, hogy még a tavaszi fagyok ne ártsanak a gyenge hajtásoknak, hagyjuk, hogy a cserépben megerősödjenek a palánták.

A tavaszi fagyok elmúlása után, május környékén a megerősödött gyökérzetű hajtásokat kiültethetjük a kertbe az eredeti helyére.

Az ültetés egy méteres sortávolságra és harminc centiméter tőtávolságra történjen, mivel helyigényes növény. Úgy ültessük a palántákat, hogy a föld felszín felett csak a két első levél legyen, a többi kerüljön a föld alá.

Az édesburgonya ültetésekor gyakran alkalmazzák a bakhátas ültetési módot, így a gumók nagyobbra tudnak nőni a lazább földben.

A batáta gondozása

A batáta szereti a napos, meleg helyet és igényli az intenzív öntözést, bár ugyan jól tűri a szárazságot is, de az öntözéssel nagyobb, szebb terméseket takaríthatunk be. A hazai éghajlat alatt jól termeszthető.

A növekedési szakaszban az édesburgonya hajtásai akár több méterre is elnyúlhatnak, ezért növekedéskor nyugodtan tépjük fel az indákat, hogy ne tudjanak gyökeret ereszteni, így nagyobb gumókat érhetünk el.

A batáta betakarítása, édesburgonya felszedése

batata

Az édesburgonyát az őszi fagyok előtt kezdjük el betakarítani.

Kicsit munkaigényes a felszedése, mivel a föld alatt a tőtől, akár nyolcvan centiméter, de egy méter távolságra is találhatunk gumókat. A gumókat felszedés után kézzel megtisztítva mossuk meg és rakjuk száraz helyre, hogy lehetőség szerint ne érjenek egymáshoz, így a sebei könnyebben begyógyulnak.

A helyiség, ahol tároljuk ne legyen húsz fokos hőmérsékletnél alacsonyabb, mert a gumó nem bírja el a hidegen történő tárolást, és gondoskodjunk megfelelő páratartalomról is.

A gumók mérete erősen függ az édesburgonya fajtájától is.

A batáta betegségei

A batátának egyelőre még nincs ismert betegsége, ezért különösebb vegyszeres beavatkozást nem igényel, és más egyéb kémiai beavatkozást sem szükséges.

Kártevői lehetnek a rágcsálók, ami más egyéb gumós növényekkel szemben is előfordulhatnak, védekezés ellenük a megszokott módon történik.

A batáta felhasználása

batata2

A batáta egy nagyon egészséges, nagy tápértékű növény, melynek felhasználása sokoldalúan történhet. Zöld leveleit konyhánkban használhatjuk salátaként, de alkalmazzák állatok takarmányozására is.

A gumó fogyasztását ajánlják cukorbetegeknek burgonyafogyasztás helyett, sokkal egészségesebb. Sokrétűen használhatjuk olyan módon, mint az egyéb burgonyafajtákat.

Gyakran ismételt kérdések az édesburgonyáról

Édesburgonyát mikor kell hajtatni?

Február végén a gumót ketté kell vágni, és a vágott felével a vízbe kell rakni. Hamarosan megindul a gumón a hajtás növekedése, ezeket levágjuk, majd vízben gyökereztetjük.

Édesburgonya ültethető cserépbe?

Igen, bár a gumók és a növény mérete miatt a cserép legyen nagy (jó megoldás a vödör is) és gondoskodni kell a rendszeres vízutánpótlásról, hogy a gumók kellően nagyra nőjenek.

Total
31
Shares
23 hozzászólás
 1. hajtást is hozhat, tehát nem kerül sokba a szaporítás. Amikor ezek a hajtások gyökeret eresztettek, megtörténhet az édesburgonya vetése.
  E.Z NEM VETÉS.
  A batátának egyelőre még nincs ismert betegsége, ezért különösebb vegyszeres gyomirtást nem, de más egyéb kémiai beavatkozást sem igényel.
  A ROVARKÁRTEVŐK ÉS A GOMBABETEGSÉGEK ELLEN NEM GYOMíRTÁST VÉGZÜNK.i!!!
  Szakmaiatlan megfogalmazás!!! Nem is értem, miért egy laikus ír ilyen cikkeket.
  Ezért püénz nem szabadna kifizetni!!!!

  1. Kedves András Károly!
   Köszönjük az észrevételeket, javítottuk a cikket!

   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Nagyon szepen kozonjuk atajekoztatast mert en elvtettem 10 kg …ot. S nem szedtem fel semmit.a megrendelesnel elfelejtettek tajekotatot kuldeni vartam hogy hivnak azota is hivnK tehat csak a eladas erdekelte oket tehatigy jartam .megegyszer koszi a jotanacsot.Hegyvari Ferencne

  1. A butaság ellen még nem találták fel a gyógyszert, kedves Hegyvári Ferencné!!
   Ha mégis sikerülne, én leszek az első ,aki önnek elküldi a vényt, amivel ki tudja váltani!! Üdvözlettel. Molnár andrea
   Még jó hogy a fejes káposztát nem úgy ülteti, hogy minden gödörbe egy fej káposzta, majd lesz belőle valami!!!
   Ui: További jó kertészkedést!!!

 3. Kedves Hegyvari Ferenc!
  Én magam is termesztem az édesburgonyát,saját célra is,és eladásra is.Nagyon könnyű az eladót vádolni,amennyibe nem sikerül valami…!Az én véleményem viszont az,hogyha vette volna a fáradtságot,hogy utánnaolvasson kicsit annak,hogy hogyan kell édesburgonyát termeszteni,valószínüleg nagyobb sikerrel járt volna. Én is végigjártam az utat magam,nekem sem segített senki,az a személy sem aki eladta a palántát. Az internet tele van információkkal,el lehet sajátítani a tudást. És nem beszélve az időjárásrol,ami szintén lehet egy rossz termés okozója.

 4. Imádom a monitor mögül, arc nélkül ” majd én obab…om a frankót” embereket. Tele van velük az internet. Miért jó ez?
  Nem lenne jobb és sokkal emberibb, kulturáltabb ha segítőkészek és kedvesek lennének? Ezek szerint nem, mert ők így szocializálódtak. Remélem boldogság költözik utána sivár kis lelkükbe.

  1. Az első emberi megnyilvánulás. Gratulálok, kedves István a hozzáállásához. Eredményes kertészkedést és örömteli mindennapokat kívánok továbbra is.

 5. Ez nem krumpli hogy vetni kell. Azért mert ön kedves Hegyvári Ferenc nem tájékozódik csak a hülyeséget tudja írni arról csakis ön tehet. A neten minden kérdésre megtalálja a választ csak rá kell keresni és nem mást hibáztatni a tudatlansága miatt. Én is termesztem és nagyon szeretjük már krumplit nem is eszünk.

 6. Köszi az infot! Én kipróbálom ezt a módszert!Most fedeztem fel,hogy milyen szuper étel az édesburgonya! ??

 7. Tavaly február végén vásároltam a LIDL-ben néhány darab batátát, amiket egyik végével vízbe állítottam. Először gyökeret hajtott, majd később hajtásokat hozott, amiket kb.: 8 cm -es nagyság elérésekor leválasztottam a gumóról, és vízbe tettem gyökereztetni. Május közepén bakhátba ültettem őket.
  Október közepén szedtem ki a gumókat, kb.: 15 kg batátám termett. A tárolással kell vigyázni. Inkább a kazánház hűvösebb sarkában, 20 C fokon tároljuk, mintsem egy hagyományos pincében, alacsony hőmérsékleten.

 8. Sajnos a cikk írójának fogalma nincs a batáta nevelésének! Alapvető tudással sem rendelkezik!
  Íme egy kis segítség:

  A batáta MELEG legalább 30 fokon SÖTÉT helyen azaz 5 cm föld, a gumó, 5 cm föld, fektetve virágládába, lásd a képen, csírázik megfelelően! A víztől megrohad, így locsolni is minimálisan kell csak annyit hogy a föld ép nedves legyen! A képen látható batátákat március 01-én tettem földbe! Érthetetlen ez a vizes dolog! Mi több az idézet cikkben is ez szerepel.. A ládából kerül ki közvetlen a földbe május 15 után a fagyok elmúltával! Mikor az első levél megjelenik akkor le lehet venni a melegről és 20-22 fokon világos helyen /ablakban/ tartani! Egy gumón így lesz 10-25.db vastag szárú hajtás!

  1. Pedig sokan vízben gyökereztetik… Nem lehetséges, hogy többféle módszer is jó lehet?

  2. Nekem egy gumóról vízben gyökereztetve 10-15 db hajtás lett, már gyönyörű, vastag szárú, gyökeresek. Mennek cserépbe addig míg a fagyos szentek el nem múlnak. Elgondolkodtató hogy több módja is van a szaporításnak, nem de?

 9. én is vízben hajtatom most,bár pár évvel ezelőtt Grosz Tamástól kaptam cserébe magokért, az földben szépen kihajtott,termett is. Most kevés lett, de a Zöldségkülönlegességek c. könyv 229. oldalán hajtásdugvány szaporítást is ír. Próbálta már valaki? Papné Évinéni

  1. Kedves Zsuzsa!
   A batáta palánták kiültetésének optimális ideje május közepétől kezdődően van, amikor elmúlnak a fagyveszélyes éjszakák. Kiültethetők a palánták most, július végén is, ám vegye figyelembe, hogy az édesburgonya tenyészideje nálunk 100-110 nap körül van (néha több), az első fagyokig mindenképpen fel kell szedni a gumókat, de sok helyen már szeptemberben betakarítják a termését. Így nagy valószínűséggel a július végén kiültetett palántáktól már nem várható nagy termés, de egy próbát mindenképpen megér, szerintem.
   Kérem, majd számoljon be oldalunk olvasóinak, hogy milyen tapasztalatai lettek a kiültetés után!
   Üdvözlettel:
   Anna

 10. Kedves Mindenki!
  Segítséget szeretnék kérni.
  Először próbálkozom édesburgonya csíráztatással. Már 8 napja vízbe tettem: 3 darabot a fogpiszkálós módszerrel – vagyis egy harmada belelóg a vízbe – és hármat hosszában félbevágva, vágott felével lefelé tettem a vízbe.
  De idáig, semmi nem történt.
  Kérdésem: mennyi idő után kellene meginduljon a csírázás?
  Vagy esetleg valamilyen vegyszerezett batátákat vásároltam?
  Köszönöm előre is a segítséget!

 11. A batátát februárban kell elkezdeni csíráztatni. Legjobb oldalt fekve, félig vízzel ellepve csíráztatni, mert akkor nagyobb felületen képződnek az új hajtások. Először gyökeresedni fog, majd begyorsul a gyökérfejlődés és egyre gyorsabb lesz a hajtásképződés is.

 12. Én most szeretnék ebben az évben először termeszteni de most földbe tegyem a gumót vagy vízbe?
  Kimondja meg a tutit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
batata

Az édesburgonya (batáta) jellemzői, élettani hatásai és konyhai felhasználása

Következő cikk
február a kertben

Kerti teendőink februárban

Kapcsolódó cikkek