gyerekek a kertben

Ásó, kapa, föld és kosz – allergia ellen gyermekkorban

Szülőként teljesen természetes, hogy gyermekünk minden léptét számon akarjuk tartani, és legszívesebben még a széltől is megóvnánk – különösen akkor, ha épp most tanult meg stabilan járni. Bármit is diktál a szülői aggodalom, mindenképpen vegyük figyelembe, hogy az egészséges fejlődéshez a kicsiknek is szükségük van a tapasztalatokra, ráadásul minél többre! Nem csak az értelmük, de az immunrendszerük fejlődése érdekében is az a legjobb, ha olykor-olykor beavatjuk őket a ház körül teendőkbe.

Míg régebben nem kellett aggódni az – egészségügyi szempontból – túl kevés baktérium miatt (sőt, mi több, ez meg sem fordult a szülők fejében), ma ez már potenciális veszélyforrásnak számít. A média lépten-nyomon a baktériumok 99,9%-ának az eltüntetéséről beszél, arról azonban nem esik szó, hogy ezekkel a „jó bacik” is eltűnnek – így pedig a kicsik szervezete nem fog tudni alkalmazkodni a környezeti szennyeződésekhez, és bizony az esély is megnövekszik arra, hogy később allergiás reakciók alakuljanak ki.

Mi az allergia oka?

A Th1 és a Th2 limfociták megfelelő egyensúlya esetében a gyermek makkegészséges (legalábbis allergológiai szempontból). Születéskor azonban a Th2 van túlsúlyban, és ha nem találkozik kellő mennyiségű és minőségű bakteriális és virális fertőzéssel, akkor továbbra is a Th2 fog dominálni – azaz kialakulnak a különböző kórokozókra adott allergiás reakciók.

Megoldás: növényekkel az allergia ellen!

Persze itt most nem a gyógyfőzetekről van szó, annál is inkább a kertészkedésről! A kicsiket érdemes minél korábban hozzászoktatni ahhoz, hogy a kertben is számos teendő van – ezek közül pedig sok olyan, amit az egészen apróságok is képesek kitűnően elvégezni. Tanítsuk meg nekik, hogy kell veteményest, virágágyást locsolni, melyek azok a gyomnövények, amelyek ártalmasak a növényeinkre, virágainkra nézve! A késő tavasz pedig arra a legjobb, hogy epret szüreteljünk együtt, esetleg konyhakerti növényeket vessünk, vagy cserepes virágainknak adjunk új táptalajt. Ezek mind olyan munkálatok, amelyekben igen nagy segítségünkre lehetnek a csemetéink: amellett, hogy megismerkednek az ilyen természetű munka örömeivel, láthatnak olyan rovarokat és növényeket is, amikkel addig még nem találkoztak. Játékosan tanulhatják meg a kertészkedés alapjait, és így bővíthetjük igazán a tudásukat!

E mellett a gyermek nem steril környezetben van, hanem találkozik a szervezete azokkal a baktériumokkal és vírusokkal, amelyek később biztosítják szervezete harmóniáját. Kosz nélkül ugyanis nincs egészség sem!

Az ilyen jellegű munkának számos előnye van, mind az egészségre, mind az ismeretek gazdagítására nézve. Viszont a legfontosabb az a minőségi idő, amit így tölthetünk el gyermekünkkel: tanulva, szórakozva, játszva, és olyan élményeket szerezve ezzel közösen, amik akár életre szólóak is lehetnek!

Az otthon se legyen patyolat!

Ami igaz a kintre, az igaz a bentre is. A tisztaság fontos erény,de a steril környezet nem. Gyermekeink egyre több időt töltenek bent és egyre kevesebbet kint, nem szükséges mindig a legerősebb vegyszerrel felmosni.

Természetesen ha van allergiás már a családban akkor más a helyzet. A porszívózás helyett ilyenkor jobb a felmosás, vagy a speciális porzsákok használata. Ha ugyanis nem jó minőségű a porzsák, akkor sok allergén anyag visszakerülhet a levegőbe – írja a porzsakbazis.hu.

A felmosás azért jobb, mert ilyenkor nem kerül a leülepedett por a levegőbe. Ha van allergiás a családba kerüljük a sok szőnyeget, padlószőnyeget és törölgessünk gyakran. Ha viszont nincs allergiás, akkor ne feledjük, hogy a túl tiszta környezet később allergia kialakulását eredményezheti. A bacilusokkal és vírusokkal igenis találkoznunk kell gyermekkorban. Ezért van az, hogy a régi generáció tagjai között kevés az allergiás, míg az újabb generáció egyre több tagja szenved az allergiától.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
bodza

A festőbodza vagy fekete bodza jellemzői

Következő cikk

Kertépítés, füvesítés előkészülete és azok buktatói

Kapcsolódó cikkek