növénytermesztés otthonunkban

A beltéri kertészkedés legfontosabb tudnivalói

Ahogy közeleg a rossz idő, lassan jönnek a téli hónapok, egyre több kertész hagyja abba munkáját, vagy hobbiját és teszi félre a kertészkedést a hideg idő miatt. Nekik azonban van egy jó hírünk! Semmi olyan ok nincs, amiért ne lehetne télen belső térben folytatni kedvenc hobbinkat és növényeket termeszteni! A beltéri kertészkedés során szinte bármilyen növény tartható napfény és kert nélkül, csak a fontos szükséges feltételek kell megteremtenünk nekik. Így télen is lehet friss zöldségünk, fűszernövényünk, vagy akár gyógynövényünk is!

A legtöbb növény gond nélkül eléldegél lakásban is!

Egyelőre hazánkban nem túl ismert a beltéri növénytermesztás, nincs különösebb hagyománya. Ennek ellenére Amerikában és Európában is évek óta hatalmas népszerűségnek örvend ez a kertészeti forma. Egyre több ember kezd el tudatosan étkezni, számukra különösen fontos az, hogy saját maguk által növesztett zöldségeket fogyasszák. Számukra is nagy segítség lehet a beltéri kertészkedés, hiszen sokan városban élnek és ők nem engedhetik meg maguknak a hagyományos kertészkedést. A városban élők nagy részének nem, hogy földjük vagy kertjük, de soknak még erkélye vagy terasza sincsen, ám szeretnek és szeretnének kertészkedni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden gond nélkül, szép eredménnyel nevelhetők fel bent a lakásban a dísz, illetve a haszonnövények is. Sok mindenre nincs is szükségünk, csak megfelelő felszerelésre, ültetés és gondozás során, különféle tápoldatokra, illetve természetesen a növény számára alkalmas körülmény kialakítása is nagyon fontos! Bent például az orchidea kedvelők olyan fajtákat is nevelhetnek, melyeknek olyan adottságok kellenek, amelyeket lakásban tudunk megadni nekik csak. De a virágok mellett egyszerű dolgunk van még a kis helyigényű gyógynövényekkel, illetve fűszernövényekkel is, de akár paradicsomot, paprikát is termeszthetünk otthoni kiskertünkben.
A belső térben való kertészkedés nem csak izgalmas élményt nyújt számunkra és esztétikailag feldobják a lakás kinézetét, de tökéletesen megtisztítják a levegőt, így a lakást mindig friss levegővel fogják ellátni! Kis kreatívkodással még egy aprócska panellakás egyik sarkába is hangulat kiskertet varázsolhatunk kis időn belül. Az ilyen kertészkedés hatalmas előnye, hogy a növények sokkal ritkábban betegednek meg, illetve kisebb a kártevőkkel való fertőzések esélye is. Növényeink nincsenek kitéve az időjárás változásának, így sokkal tovább fognak élni! A beltéri kertészkedéshez szükséges eszközök az un. grow-shop-okban szerezhető be. Ezekből ma már van vidéken is több, ilyen például a pécsi grow shop, de természetesen online is rendelhetünk.

Mikre van szükségünk, hogy kertünk legyen lakásunkba?

A beltéri kertészkedés egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik. Csak alapvető kellékeket kell beszereznünk, ilyen például a magok, esetleg palánták, a virágcserepek. Ahhoz, hogy eldöntsük, azt, hogy hol alakítsuk ki a lakásunkba ezt a kiskertet, egy alap növényismeret mindenképp szükséges, hiszen tudunk kell az adott növény fényigényét is! A kert tervezése során mindenképp gondoljuk át, hogy miket szeretnénk ültetni, mekkora helyigényük van, illetve ki kell találni egy megoldást a vízelvezetésre is. Célszerű kis tálakat a cserepek alá helyezni, így a vízelvezetési gond hamar megoldódik, ami a fényigényt illeti, az a legjobb, ha olyan helyre tesszük a növényeket, ahol legtovább éri őket a részleges napfény.

A cserepek és virágtartók fajtája is attól függ, hogy milyen növényt szeretnénk elültetni, hiszen a cserép méretének és alakjának is megfelelő kell, legyen egy kifejlett növény számára. Legjobb, ha nagy és mély cserepeket keresünk, hiszen ezek mindenfajta növénynek megszoktak felelni! A kertészkedés egy kellemes és különleges hobbi sokunk számára! Ezentúl azoknak se kell búsulniuk, akiknek nincs nagy kertjük, hiszen egy kis alapismerettel csodaszép beltéri keretet hozhatunk létre saját otthonunkban!

Total
0
Shares
1 hozzászólás
  1. Szia!
    A beporzáshoz milyen módszert javasolsz, ha valaki lakáson belül szeretne termeszteni zöldséget, gyümölcsöt? (Paprika, paradicsom, eper, stb)
    Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tetőtéri ablakot szeretik a virágok

Szobanövények eltérő fényigénye

Következő cikk
sugárarália

A sugárarália (Schefflera arboricola) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek