padlizsán termesztése

Padlizsán termesztése, gondozása, ültetése

Egyre népszerűbb hazánkban is a padlizsán. De mit is kell tudni erről a trendi növényről?

A Padlizsán termesztése

A Padlizsán elnevezés az arab badinjan szóból származik. Ez is mutatja, hogy arab közvetítéssel, vélhetően Törökországon át érkezett hazánkba.  Erről árulkodik a ritkábban használt magyar neve a törökparadicsom is. Soknevű növény, ugyanis az angolszász világban inkább tojásgyümölcsként ismerik. Nem véletlenül. a korábbi változatai ugyanis nem a most megszokott lila színűen voltak, hanem inkább fehéres-sárgás. Emiatt a padlizsán egy tojásra hasonlított, innen az elnevezés.

Bár tojásgyümölcsnek is nevezik, valójában semmi köze a gyümölcsökhöz, ez ugyanis egy zöldség, mégpedig a burgonyafélék családjába tartozik.

A világ padlizsántermelésének több mint felét Kína adja, de népszerű Törökországban és Indiában is. ez a három ország adja a világtermelés közel 9%-át. Ebből is látszik, hogy melegkedvelő növényről van szó. Magyarországon még megterem, de tőlünk északra már nem.

Környezeti igénye a paprikáéhoz hasonló, ez is mutatja, hogy melegkedvelő növényről van szó. Magyarországon szabadföldön kevés helyen termesztik, de hobbikertekben gyakran előfordul. Termesztése nem könnyű feladat éppen a magas hőigénye miatt. Termőkorban 25 C fokos hőmérsékletet igényel. Ez még nem is különleges, hiszen ez igaz a paprikára, vagy éppen az uborkára is. Ennél sokkal nagyobb kihívás, hogy 195 napon keresztül fagymentes időszakot kíván a termesztése és három hónapig 20 C fokos átlaghőmérsékletet igényel. Ez pedig Magyarországon inkább a déli megyékben érhető el, az északkeleti országrészben már kevésbé.

Igen magas a vízigénye is, ez olykor meghaladja a paprikáét is. Egy meleg júliusi napon, akár 3-4 liter vizet is elpárologtat a növény. Ez az oka, hogy ha piacra történik a termelés, akkor elsősorban a üvegházas, vagy fóliás termesztés jöhet szóba, mert ott a meleg párás klíma olyan feltételeket teremt, amilyennel a növény eredeti származási helyén is találkozott. (Ez egyébként Indiában található, itt van a növény géncentruma).

Mindez nem jelenti azt, hogy hobbikertben ne lenne érdemes megpróbálkozni a termesztésével, de komoly gondoskodást igényel a növény, így kezdő kertészeknek nem ajánljuk.

A növényt palántázni kell. Csírázáskor 28-30 C fokot igényel, szikleveles korban 20 C fok elegendő neki, míg lombleveleses korba 20-25 C fok, attól függően, hogy kap-e napfényt. A magvetés március végére időzítsük. Kiültetni nagyjából akkor kell, amikor a paprikát. Melegigényes növény, tehát legyünk türelmesek, és várjuk meg a jó időt, ez jellemzően május második felére jön el.

Kiültetés előtt a gondossan trágyázzunk, mert tápanyagigényes növényről van szó, és sose engedjük kiszáradni a növény körül a talajt. A növényeket 45 x 45 távolságra ültessük el egymástól.

A növény július végétől már szedhető, egészen szeptember végéig. Akkor szedjük, amikor fényesen lila. Ha elveszti fényét, akkor a termés is kesernyéssé válik.

muszaka

Padlizsánból muszaka

Padlizsánból étel

A padlizsánból sokféle étel készíthető. A legegyszerűbb a padlizsánkrém: süssük meg 180 C fokon sütőben (forgassuk közben) ha ráncos a bőre, kész. Húzzuk le a héját, szedjük ki a magja. Dinszteljünk egy fej vöröshagymát, és rakjunk hozzá 3 gerezd összevágott fokhagymát, adjuk hozzá a padlizsánt, keverjük össze, főzzük egy kis ideig, sóval, borssal ízesítsük.

De ez csak egy elkészítési mód. Készíthetünk szuper padlizsán-lecsót, amit neveznek még Ratatoille-nek is. Vagy készíthetünk muszakát is, ami egyfajta rakott padlizsánféle.

És persze ne hagyjuk ki a joghurtos padlizsánt sem, amit a török büfékből ismerhetünk, vagy az olasz rakott padlizsán-t, a melanzane alla parmigiana nevű ételt.

Total
17
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kártevők

Cserepes növényeink legismertebb kártevői

Következő cikk
tápanyag-utánpótlás

TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁS

Kapcsolódó cikkek