tápanyag-utánpótlás

TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁS

A szobanövények a virágcserép börtönében zártan élnek, a fejlődésükhöz szükséges táplálékot nekünk kell biztosítanunk számukra. De mire is van szükségük, és hogyan adhatjuk mindezt meg nekik?

A szobanövények a többi élőlényhez hasonlóan fejlődnek. E folyamathoz nemcsak vízre, fényre és levegőre, de táplálékra is szükségük van. A rendszeres táplálás éppolyan lényeges, mint a rendszeres öntözés, hiszen a szobanövényeket tulajdonképpen a virágcserép fogságában tartjuk, a húsevő növények kivételével, a szükséges táplálék tekintetében ránk vannak utalva.

A megfelelő tápanyag-utánpótlást hosszan tartó virágzással, egészséges és szépen fejlődő levelekkel hálálják meg.

Mivel táplálkoznak a növények?

makroelemekA növények tápláléka egyszerűen a következőkből áll: nitrogén, foszfor és kálium – vagy más néven makroelemek, amelyek különböző „nyom” vagy „mikro” elemekkel egészülnek ki. A növényi a fejlődéshez és növekedéshez valamennyiükre szükség van. A boltokban beszerezhető legtöbb általános szobanövény-tápban gondosan beállítják a különböző tápanyagok sokféle növény számára megfelelő egyensúlyát. Az egyes makro-tápanyagok százalékos arányát általában feltüntetik a növényi tápot tartalmazó dobozon vagy üvegen. Külön készítmények kaphatók egyéni tápanyagigényű növények, mint például az afrikai ibolyák, orchideák és kaktuszok számára.

A trágyázás rendszeressége

Bizonyos fejlődési szakaszokban mind a virágos, mind a levéldísznövények igénylik a tápanyag-utánpótlást: egyeseknek egész éven át szükségük van bevitelre, míg mások csak az aktív növekedési szakaszban igényelnek külön trágyázást.
Az újonnan beültetett növényeknek egy darabig nincs szükségük tápanyag-utánpótlásra: az ültetőközeg lassan felszabaduló növénytápot tartalmaz, és ez a kezdeti időszakban bőséges táplálékot biztosít. Tőzeges virágföld esetén a táplálást a beültetéstől számított 4-6 hét, földalapú ültetőközeg esetén pedig két hónap múlva kezdjük meg.

Tápanyag-koncentráció

tápanyag

 

 

Bármilyen terméket használunk, mindig tartsuk be a megadott használati utasítást, és ne próbáljuk növelni a tápanyag-koncentrációt, mert ezzel akár el is pusztíthatjuk a növényt.
Ha a növénytápot száraz ültetőközegbe adagoljuk, a növényi a szövetekben megnő a tápanyag-koncentráció ez károsíthatja a növényi szöveteket és el is pusztulhat tőle a növény. Kövessük azt az alapszabályt, hogy először megöntözzük a növényt, várunk, amíg a víz leszivárog a talajba és csak ezt követően trágyázzuk meg.

 

 

Trágyázási módszerek és ezek kellékei

A növénytápok alkalmazásának többféle módja van: az ezekhez szükséges különböző kellékek a kertészeti szakboltokban beszerezhetőek. Válasszuk a számunkra legszimpatikusabb módszert, amelyik a növény igényei szempontjából is a legmegfelelőbb. Ne ragadtassuk el magunkat, és az adagolást soha ne vigyük túlzásba: a szobanövények maradjanak arányban környezetük méreteivel. A túltáplált példányok gyorsan túl méretesre növekszenek.

Keverés és öntözés

A növénytápot folyékony formában is adagolhatjuk. Öntsük a meghatározott mennyiségű vízhez a javasolt mennyiségű tápoldatot, és csőrös öntözőkannában alaposan keverjük össze kanállal, majd alulról öntözzük meg vele a növényt.

Közvetlen adagolás

Léteznek az ültetőközegbe közvetlenül, hígítás nélkül bevihető tápoldatok is. Ezeket általában úgy adagoljuk, hogy az előírt mennyiségű folyadékot rácsepegtetjük a földre, majd felülről öntözzük.

Táplélékbevitel permetezéssel

A levélen keresztül a növény gyorsan és hatékonyan képes felszívni a táplálékot. Egyes növények esetében különösen jótékony hatású a levélen keresztül történő táplálás. A folyadékot a permetező vízzel összekeverjük, és a keverékkel megszórjuk a leveleket. Híg oldatot használjunk, különösen a színes növénytápok esetén, mert a leveleken könnyen kialakulhat elszíneződés vagy lerakódás.

A szakboltokban kaphatók szobanövények számára kifejlesztett márkás levéltrágyák: az azonos márkájú különböző rovarölő szerek általában használhatók a levéltrágyákkal együttesen is: keverés előtt mindig tanulmányozzuk át a használati utasítást.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
padlizsán termesztése

Padlizsán termesztése, gondozása, ültetése

Következő cikk
books in the garden

Kertészeti szakkönyvek: tudásunk bővítésére

Kapcsolódó cikkek