cukkini

A cukkini jellemzői, igényei, termesztése és jótékony hatásai

Akár kezdő kertészek vagyunk, akár több éve foglalkozunk zöldségek termesztésével, a cukkini választásával egy igen hálás konyhakerti növényt termeszthetünk: gyors eredmény és bőséges termés lesz a jutalmunk.

A cukkini jellemzői és igényei

A cukkini (Curcubita peppo) Közép-Amerikából származik, a tökfélék családjába tartozik, hengeres alakú, héja általában zöld vagy sárga. Leginkább egy hatalmas uborkára hasonlít, valahol az uborka és a tökfélék között „helyezkedik el” félúton. A növény nem kúszó habitusú, általában a cukkini növények tömött alkatúak és bokrosak, emiatt töveiket kb. 90 cm-re ültessük egymástól.

A cukkini termesztése

A cukkini magjának elvetése után már igen hamar örömben lesz részünk, hiszen a magok gyorsan kicsíráznak és kihajtanak. Ehhez a legjobb, ha a április elején-közepén a magokat az oldalukra fordítva vetjük el, laza, tápanyagdús talajba, majd beöntözzük őket. A tökfélék általában igénylik a tápdús talajt később is, főleg a termések érése előtt, ezért kiültetés előtt dúsítsuk a talajt szerves trágyával vagy komposzttal. A legjobb, ha a palántáknak fészkeket ásunk, ezt feldúsítjuk komposzttal vagy érett trágyával, és abba ültetjük el őket.

cukkini

A tökfélék általában, így a cukkini is a meleget, sőt a forróságot szereti, ezért keressünk számára olyan napos helyet, ahol egész nap éri a napsütés. Nagy termetűre nőnek, a termékeny és jó vízellátottságú talajokat kedveli, ezért öntözzük őket rendszeresen. Erre általában 10 naponta van szükség, de hosszabb száraz periódusokban gyakrabban. Nem szabad ugyanakkor túlöntözni a növényt, mert az lehetőséget teremt a gombás betegségek, pl. a lisztharmat megjelenésére.

A tökfélék virágai és termései is ehetők, a termések a megjelenésük után igen gyorsan fejlődnek. Hajlamos egyszerre túl sok termést is hozni, emiatt egy 4-5 tagú család számára 4 tő cukkini ültetését javasoljuk. A gyors termésfejlődés miatt érdemes minden nap ellenőriznünk őket, mert pár nap alatt is túlérhetnek, ha megfeledkezünk róluk. A legjobb, ha frissen szedve majd főzve vagy sütve fogyasztjuk őket, ma már számtalan recepttel találkozhatunk az interneten. A cukkinivel készülő receptek általában könnyen és gyorsan elkészíthetők, és rendkívül egészségesek.

A zsenge cukkininövényeket kedvelik a csigák, ezért ha megtaláltuk a nyomaikat, védekezzünk ellenük, vagy szedjük össze őket.

cukkini

A termések leszüretelését mindig késsel végezzük, mert ha csavarva próbáljuk a cukkiniket leszakítani a szárukról, az a növény károsításához vezethet.

Ha hideg a nyár, előfordulhat, hogy elmaradnak a termések, ennek oka, hogy a virágok nem termékenyülnek meg. Ilyenkor érdemes közbeavatkoznunk, és egy porzós virágot leszakítva, a virágport a termős virág bibéjére kenjük. A termős (nőivarú) virágokat onnan lehet felismerni, hogy a tövükön a termések kicsinyített mása látható, ami a porzós virágoknak nincs.

A cukkini jótékony hatásai

A cukkininek igen alacsony az energiatartalma, emiatt bármilyen fogyókúrába, diétába beilleszthető. Mivel nagy része víz (kb. 95%-a), ezért hidratálja a szervezetünket. Sok és sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: B6-, C- és K-vitamint, valamint mangánt és káliumot. Zsírtartalma nincs, magas a tápanyagtartalma. Antioxidáns és gyulladásgátló hatásokkal is rendelkezik, emiatt lassítja az öregedési folyamatokat.

A magas víz- és rosttartalma miatt emésztésjavító hatású, segít székrekedés esetén. Csökkenti a vér cukorszintjét.

Total
2
Shares
1 hozzászólás
  1. A lány virág reggel nyílik ki és kb 10 óráig van nyitva. Utána becsukódik. A fiú virág egész nap nyitva van.
    Én ecsettel porzom be. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kőfali pintyő

A kőfali pintyő (zsidószakáll) jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, betegsége és kártevői

Következő cikk
alma

Az alma termesztése, az almafa igényei, ültetése, gondozása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek