kőfali pintyő

A kőfali pintyő (zsidószakáll) jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, betegsége és kártevői

A kőfali pintyő neve meglehetősen érdekesen hangzik, és sokan inkább egy madárra asszociálnak e név hallatán, semmint egy növényre. Pedig ha van támfalunk vagy sziklakertünk, akkor egy igazán hálás évelőt ismerhetünk meg a személyében, mely kiváló választás a fent említett helyekre.

A kőfali pintyő jellemzői

kőfali pintyő

A kőfali pintyő, más néven zsidószakáll (Cymbalaria muralis) az ajakosvirágúak rendjébe tartozik, azon belül pedig az útifűfélék családjába. Évelő növény. A Földközi-tenger partvidékén honos, innen terjedt el gyakorlatilag a világ minden részére. Romos helyeken, öreg falak, sziklák repedéseiben bukkan fel leggyakrabban. Francia neve: „Róma romja”. Más nyelvekben is népszerű növény, erre utalnak elnevezései: németül Zymbelkraut (vagyis cintányérnövény – valószínűleg a görög vagy latin névből ered, mely utal a levelei kerekségére), angol elnevezése pedig Ivy-Leaved Toadflax (vagyis borostyánlevelű varangylen). Hazánkba ámpolnanövényként érkezett. Rokona a tátika.

Élőhelytől függően csüngő habitusú vagy kapaszkodó növény. Alacsonyra növő növény, de hajtásai akár egy méter hosszúak is lehetnek. Levelei alakja nagyban hasonlít a borostyánéhoz, kerek, karéjos levelek. Májustól egészen októberig hozza virágait, melyek lilák sárga középpel, melyekből elvirágzás után toktermés képződik, apró magokkal. A virágai zigomorfak, vagyis egy szimmetriatengellyel rendelkeznek.

kőfali pintyő

A kőfali pintyő ehető, íze a zsázsáéhoz hasonlóan fűszeres, csípős, és igen sok C-vitamint tartalmaz. A korábbi időkben gyakran alkalmazták skorbut ellen. Manapság leveleit gyakran használják fel saláták alapanyagaként.

A kőfali pintyő igényei és gondozása

Mint a legtöbb mediterrán növény, a kőfali pintyő is jól tűri a szárazságot. Ha egyszer megtelepítettük a kertünkben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy gyorsan elszaporodik és sűrű talajtakaró szőnyeget alkot. Cserépben is kiválóan nevelhető, ilyenkor kora tavasztól a fagyok beálltáig virágzik.

Jól tolerálja a visszavágást. Meleg, napos helyre ültessük, humuszban gazdag, savanyú erdőtalajba.

A kőfali pintyő szaporítása

kőfali pintyő

Nagyon egyszerűen szaporítható: indáit levágva és nedves földbe dugva igen hamar gyökeret fejleszt, és hajtani kezd. Emellett magjait is elszórja, így is képes szaporodni, akár járdalapok között is kihajt.

A kőfali pintyő betegségei és kártevői

Betegségei és kártevői nem ismertek.

Néhány érdekesség a növényről

Sok kőfali pintyőt találhattunk korábban, ha ellátogattunk Csucsára, a Boncza-Goga kastély udvarára.

Angol elnevezése, a borostyánlevelű varangylen a lennel való külsődleges hasonlatosságára utal.

(A képek forrása: pixabay.com)

Total
15
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
füge

A füge jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása és felhasználása

Következő cikk
cukkini

A cukkini jellemzői, igényei, termesztése és jótékony hatásai

Kapcsolódó cikkek