bugatölcsér

A bugatölcsér jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei, fajtáik

Azoknak, akik kedvelik az évelők egyszerűségét és szépségét a kertjükben, nem hiányozhat ágyásaikból a bugatölcsér sem , mely csodálatos dús virágaival éke lesz bármelyik kertnek.

A bugatölcsér jellemzői

A bugatölcsérek nemzetsége, a Penstemon, melybe igen sok faj (közel 500) tartozik, hazánkban kb. 8 faj ismeretes. Észak-Amerikából származnak. A bugatölcsérek évelő (lehetnek lombhullatók vagy félörökzöldek) lágyszárú növények, azonban a különféle hibrid-változatok hazánkban inkább egynyári növényként nevelhetők, mert fagytűrésük kisebb, mint a hazai téli viszonyok.

A bugatölcsérek magas szárakon hozzák harang vagy cső alakú virágaikat, melyek a leggyakrabban lilás, pirosas árnyalatokban pompáznak, némi fehérrel kiegészítve. Virágait tavasszal és kora nyáron hozza. Némely fajták magassága elérheti a 2,5 méter is, de vannak alacsonyabb fajtáik is. Szélességük 20-50 cm között változik.

Virágaik nagy mennyiségű pollent termelnek, így a bugatölcsér kiváló választás a rovarbarát kertekbe is vagy méhlegelők kialakítására, hiszen nagyon kedvelik a beporzó rovarok.

A bugatölcsér igényei és gondozása

A bugatölcsér a meleg és napos helyeket kedveli, ezért olyan ágyásba ültessük, ahol éri a nap. Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültessük, ügyeljünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki (a pangó vizet ugyanakkor nem kedveli). Tolerálják ugyan az árnyékosabb területeket és a szegényebb talajokat is, de a legszebbek napos helyen és gazdag talajon lesznek. Akkor a legszebbek, ha nagyobb csoportokba kerülnek beültetésre, és ha olyan növényekkel társítjuk őket, melyek kiemelik szépségüket. Vágott virágnak is alkalmasak, hosszú ideig díszítenek vázában is.

Ha magról neveljük, akkor a magokat március elején vessük el szobai körülmények között, majd a magokat csak vékonyan szórjuk meg földdel (fényre csíráznak a magjaik), és nedvesítsük be. Világos, szobahőmérsékletű helyre állítsuk. Amikor a növénykezdemények már megfoghatóak, ültessük szét (pikírozzuk) őket külön cserepekbe, és állítsuk őket világos, de hűvösebb helyre. Amikor kb. 10 cm magasak a palánták, csípjük ki a tetejüket, hogy bokrosabb, dúsabb növekedésűek legyenek. Május elejétől fokozatosan szoktassuk őket a szabad levegőhöz, majd a májusi fagyok elmúltával ültethetjük ki őket a szabadföldbe. Ültessük őket csoportokba, kb. 30 cm-re egymástól. Már az első évben virágozni fognak.

A magasabb fajtáknál szükség lehet némi támrendszerre, kötözésre, ellenkező esetben könnyen meghajlanak. Ha elvirágoztak, vágjuk le az elszáradt virágokat, ez oldalhajtások képzésére serkenti a növényt, és így több virágot fognak hozni.

A bugatölcsér szaporítása

A bugatölcsérek szaporítására a legjobb időszak a nyár vége, ekkor a levágott csúcshajtásokból készíthetünk dugványokat. A csúcshajtásokat dugjuk tőzeg és homok keverékébe, majd tartsuk őket folyamatosan nyirkosan (egy fóliával vagy műanyag tetővel lefedve), míg meggyökeresednek. A dugványokat teleltetni szükséges, majd csak következő év május közepétől ültethetjük ki őket szabadföldbe.

Szintén szaporíthatók a már említett magvetéssel is.

A bugatölcsér kártevői és betegségei

A pangó víz hatására megtámadhatják a növényt a gombák, melyek szártőrothadást okoznak, de ez megelőzhető, ha elkerüljük a pangó víz kialakulását. Ezenkívül hajlamosak a lisztharmatra, a levélfoltosságra vagy a rozsdára, melyeket mind gomba okoz. Ezeket gombaölő szerek használatával fékezhetjük meg.

Leggyakoribb kártevőik a levéltetvek, a tripszek és az atkák, de látványos károkat nem okoznak rajtuk.

Néhány népszerűbb bugatölcsér fajta

Piros bugatölcsér

A piros bugatölcsér (Penstemon hartwegii) virágai rózsaszínek és élénk pirosak, nyár közepén-végén nyílnak. A leggyakoribb Penstemon fajták, Penstemon hibrideknek is nevezik őket. Különböző színkeverékekben is kaphatók. Kb. 80 cm magasak lesznek, virágaik pedig kb. 5 cm-esek. Mérsékelten fagytűrőek.

Szakállas bugatölcsér

A szakállas bugatölcsér (Penstemon barbatus) fajták alacsonyabb hibridek, mint a piros bugatölcsérek, csupán 40-50 cm-es magasságúak lesznek. Tetszetős virágzattal rendelkeznek, vannak fehér és halvány rózsaszínű változatai is. Júliustól szeptemberig virágoznak. Félörökzöldek, fagytűrők.

Mirigyes bugatölcsér

Ez a leginkább fagytűrő fajta, (Penstemon hirsutus). Egészen augusztusig virágzik, virágai halvány lilák. Rövid életű.

Szép bugatölcsér

(Penstemon pulchellus). Új-Mexikóból származik, örökzöld, virágai nyár közepétől szeptemberig nyílnak, lila, kékes színben fehér erezettel. Kb. 60 cm magasra nő.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Természetes tápanyag-utánpótlás a kertben házilag

Következő cikk
tuja

Tuják, életfák pusztulása

Kapcsolódó cikkek