nappali a teraszon

Virágoskert a balkonon

Ha azt a szót meghalljuk: virágoskert, akkor mindannyian valamilyen szép virágokkal beültetett kerti ágyásra gondolunk, ám jó, ha tudjuk, hogy az erkélyeken és a teraszokon is létrehozhatunk virágoskerteket, mégpedig cserepekbe, kaspókba, ládákba ültetett balkonnövényekkel. Ugyanígy járhatunk el, ha problémás helyeket szeretnénk felvirágozni, színes virágokkal megtörni egy-egy elhanyagoltabb, komorabb sarkot.

Balkonnövények jellemzői

A balkonnövény kifejezést általában azokra a növényekre használjuk, amelyeket egy bizonyos területen (a balkonon, erkélyen, teraszon) ültetünk, vagyis e növényeket elsősorban cserepekbe, virágládákba, nagyobb dézsákba, kaspókba, függesztékekbe helyezzük el, hogy aztán ott mutatós növényekben gyönyörködhessünk egész nyáron. Ezek a növények túlnyomórészt egynyáriak, ám vannak közöttük olyanok, melyek könnyedén (vagy kicsit nehezebben) át is teleltethetők, mint például a muskátlik, fuksziák.

muskátlik

Eredetüket tekintve ezek a növények főleg a trópusi, szubtrópusi területekről származnak, ahol nincs tél és ezzel együtt hideg, emiatt sem ültetjük őket virágágyásokba. Közös jellemzőjük még, hogy igen gyors növekedésűek, és főleg virágaikért népszerűek. Megtalálhatók közöttük álló és csüngő változatok is, ez utóbbiak függő kosarakban vagy virágládákban, ablakpárkányról lecsüngve mutatnak a legszebben. Jellemzően az első fagyokig nyílnak, ha nem visszük őket védett helyre.

Mivel a balkonnövények többsége egész nyáron ontja a virágokat, melléjük zöld ellenpontként érdemes lehet struktúranövényeket is ültetni. Ezek nem hoznak virágot, a lombjaikkal díszítenek, ma már változatos színben és formában kaphatóak. Ilyen például a díszcsalán, a batáta vagy édesburgonya díszváltozata, a kerek repkény, a pénzlevelű lizinka.

A legkedveltebb balkonnövények

nappali a teraszon

Az egyik legrégebbi és népszerűségét máig méltán fenntartó balkonnövényünk a muskátli, talán egy falusi, magyar ablakból sem hiányozhat (és természetesen a városiakból sem!). Ma már igen változatos formában (álló, félfutó, futó) és színekben kapható. Rendkívül ellenálló növény, jól bírja a tűző napot is, viszont árnyékban csak ritkábban virágzik. Könnyen átteleltethető.

Ugyancsak nagy népszerűségnek örvendenek a petúniák, szintén van álló és futó fajtájuk. Léteznek egészen nagyvirágúak, szimpla és dupla szirmokkal, és vannak kisvirágúak is, melyek rengeteg virágot hoznak egyszerre, emiatt az egész növény gömbszerű alakot vesz fel.

Érdemes begóniákat is balkonnövénynek választani, kis- és nagyvirágú fajtáik közül választhatunk, egész nyáron gazdagon nyílnak, és egyre bokrosabbak lesznek. Szintén van csüngő és álló változatuk is.

Teraszon, balkonon gyakran előfordul, hogy egy árnyékosabb sarkot szeretnénk virágokkal beültetni, ide is bátran válasszunk a fent említettekből, mert a legtöbb balkonnövény jól érzi magát félárnyékos helyen is. A fentieken túl ezekre a helyekre választhatjuk még a fuksziát, a pistikét, a hortenziákat, árnyliliomot, bacopát is.

nappali a teraszon

Alakítsunk ki a balkonon nappalit!

Ha olyan házban élünk, ahol a lakáshoz tartozik terasz vagy balkon, alakítsunk ki kültéri nappalit! Tavasztól őszig sok időt tölthetünk itt, és könnyedén a nyugalom szigetévé varázsolhatjuk. Hazaérve a munkából visszavonulhatunk ide egy jó könyvvel, vagy megihatjuk itt a reggeli kávénkat, mielőtt nekiindulnánk a napnak. Szintén jó szolgálatot tesz egy szabadtéri nappali, ha vendégeket hívunk, hiszen egy ilyen helyen kényelmesen összejöhet a család vagy a barátok. Érdemes ezekre a helyekre dekoratív növényeket választani, melyek szoba-hangulatúvá varázsolják a helyet.

A következő növényekkel biztosan nem nyúlunk mellé: leander, fűszernövények (pl. rozmaring, kakukkfű, levendula), margaréta, muskátli, díszfüvek, pozsgások. Emellett elhelyezhetünk néhány cserép balkonzöldséget vagy gyümölcsöt is, így pihenés közben még falatozhatunk is!

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
mák

A mák termesztése, gondozása, igényei és kártevői

Következő cikk
gólyaorr

A gólyaorr jellemzése, gondozása, igényei, fajtái, szaporítása és kártevői

Kapcsolódó cikkek