mák

A mák termesztése, gondozása, igényei és kártevői

Talán nem is ismerünk olyan embert a környezetünkben, aki ne szeretné a mákos ételeket, gondoljunk csak a finom karácsonyi mákos bejglire, vagy a mákos gubára, tésztára, de a sort még hosszan sorolhatnánk. Ahogy a magyar étrendben rendszeresen megjelenik a mák, úgy hiányzik az a többi európai nemzet étlapjáról (persze tisztelet a kivételnek). Mivel nálunk igen nagy népszerűségnek örvend (még a gyerekek körében is), miért ne próbálnánk meg otthon, kiskerti körülmények között termeszteni?

A mák jellemzői és termesztése

A kerti mák (Papaver somniferum) karós gyökérrel rendelkező, 50-150 cm magasra növő növény, egynyári. Viszonylag korán, már februárban vethető, virágai május-június folyamán nyílnak, melyek lehetnek fehérek, rózsaszínek vagy lilák. Termését a virágok helyén, a szár tetején hozza, mely mákgubó egy lyukakkal teli toktermés. Ezekben helyezkednek el a mákszemek, melyből sokféle ételt elő tudunk állítani. A növény Ázsiából ered, termesztése ma már az egész világon elterjedt. Két fajtája létezik: az ipari mák (csak engedély birtokában termeszthető) és az étkezési mák, melynek kisebb az alkaloid tartalma.

A mákból nem csak ételek készülhetnek, hanem olaj is, mely kellemes illatú, kedvező zsírsav tartalmú olaj. Az étkezésen túl a mákot hasznosítják ipari célokra is: szappanok, festékek, lakkok, kozmetikumok alapanyagaként használatos. Emellett talán a legfontosabb felhasználási módja gyógyszeralapanyagként történik, hiszen a mákgubóból többféle alkaloidot nyernek ki (pl. morfin, papaverin, narkotin, kodein, tebain).

Régen nagy gyógyerőt tulajdonítottak e növénynek, amit a tudomány is igazolt a későbbiek folyamán, hiszen ez az egyik legsokoldalúbb gyógynövény. Gubójából készülhet tea, ami sokféle bajra gyógyír, de megelőzésként is alkalmazható.

A kerti mák kétféle lehet: őszi vagy tavaszi. Ennek megfelelően kell elültetnünk: az őszit szeptembertől, a tavaszi mákot februártól maximum március 15-ig (van egy mondás, miszerint a mákot hólére kell vetni). Jó, ha vetés előtt mélyebben megdolgozzuk, felforgatjuk a talajt, legyen porhanyós, viszont a mákszemeket csupán 1 cm mélyre vessük csak, egymástól 40 cm-es sortávval. Az őszi vetőmag is március elején fog szárat növeszteni, ettől az időponttól kezdve megegyezik a termesztésük.

Amikor kikeltek a növénykék, érdemes megszórni komposzttal, viszont jó tudni, hogy a mák nem viseli el a műtrágyázást, sem a szerves trágyázást. ÉS nem jó, ha hüvelyesek után vetjük. Viszont még virágzás előtt jó, ja megszórjuk a talaját fahamuval vegyített komposzttal. Locsolni nem szükséges, jól tűri a szárazságot, mivel karógyökere akár 1-1,5 m-re is lenyúlik a talajba, így képes mélyebbről is felvenni a nedvességet.

Ha kikelt a mák, érdemes kiegyelni, mintegy 10 cm-re egymástól. Ha nem szeretnénk egyelni, akkor a vetéskor keverjünk a magok közé homokot vagy búzadarát, így kevesebb mag kerül egy helyre, kásőbb munkát takarítunk meg vele. Rendszeresen gyommentesítsünk a növény körül. A mákot kb. július végén lehet betakarítani, ekkorra megszáradnak a gubók, és ha megrázzuk őket, akkor a mákszemek „zenélnek” benne. A szüretelés a gubók letörésével történik, kb. 15 cm hosszú szárdarabbal együtt. Ezt követően a gubónak leszedjük a tetejét, és kiöntjük belőle a mákszemeket. Vigyázzunk, mert vannak olyan fajták, melyeknek éréskor kinyílik a gubója, és kiszóródik belőle a mák!

Tárolása száraz, szellős helyen történjen, papírzacskóban. Hűtőben tárolva könnyebben avasodik és begyűjti a szagokat.

Ha évről-évre termesztünk mákot, akkor lehetőleg ne vessük ugyanarra a helyre, a legjobb, ha 5 évet várunk, míg a talajban élő kártevői elpusztulnak. Ahogy már említettük nem jó, ha pillangós növények után vetjük, és az sem, ha kukorica vagy napraforgó után.

A mák kártevői és betegségei

A mákot „szeretik” a levéltetvek, gyakran láthatunk fertőzött növényeket a kikelt állományban. Nagy ellensége a máktokormányos és a máktok szúnyog. Elordulnak a mákültetvényben gombás megbetegedések is, főleg a mákperonoszpóra és a mák pleospórás betegség.

A mák rokonnövénye a pipacs, mely szintén gyógyhatású növény, teája (szárított sziromleveléből) enyhe köhögéscsillapító, toroköblítésre is használatos. Alkalmazták még idegesség vagy álmatlanság ellen is.

Total
4
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
csodas_kertem

"Mindig annak örülni, ami van" - Androsovits Petra kertje

Következő cikk
nappali a teraszon

Virágoskert a balkonon

Kapcsolódó cikkek