mák

A mák termesztése, gondozása, igényei és kártevői

Talán nem is ismerünk olyan embert a környezetünkben, aki ne szeretné a mákos ételeket, gondoljunk csak a finom karácsonyi mákos bejglire, vagy a mákos gubára, tésztára, de a sort még hosszan sorolhatnánk. Ahogy a magyar étrendben rendszeresen megjelenik a mák, úgy hiányzik az a többi európai nemzet étlapjáról (persze tisztelet a kivételnek). Mivel nálunk igen nagy népszerűségnek örvend (még a gyerekek körében is), miért ne próbálnánk meg otthon, kiskerti körülmények között termeszteni?

A mák jellemzői és termesztése

A kerti mák (Papaver somniferum) karós gyökérrel rendelkező, 50-150 cm magasra növő növény, egynyári. Viszonylag korán, már februárban vethető, virágai május-június folyamán nyílnak, melyek lehetnek fehérek, rózsaszínek vagy lilák. Termését a virágok helyén, a szár tetején hozza, mely mákgubó egy lyukakkal teli toktermés. Ezekben helyezkednek el a mákszemek, melyből sokféle ételt elő tudunk állítani. A növény Ázsiából ered, termesztése ma már az egész világon elterjedt. Két fajtája létezik: az ipari mák (csak engedély birtokában termeszthető) és az étkezési mák, melynek kisebb az alkaloid tartalma.

A mákból nem csak ételek készülhetnek, hanem olaj is, mely kellemes illatú, kedvező zsírsav tartalmú olaj. Az étkezésen túl a mákot hasznosítják ipari célokra is: szappanok, festékek, lakkok, kozmetikumok alapanyagaként használatos. Emellett talán a legfontosabb felhasználási módja gyógyszeralapanyagként történik, hiszen a mákgubóból többféle alkaloidot nyernek ki (pl. morfin, papaverin, narkotin, kodein, tebain).

Régen nagy gyógyerőt tulajdonítottak e növénynek, amit a tudomány is igazolt a későbbiek folyamán, hiszen ez az egyik legsokoldalúbb gyógynövény. Gubójából készülhet tea, ami sokféle bajra gyógyír, de megelőzésként is alkalmazható.

A kerti mák kétféle lehet: őszi vagy tavaszi. Ennek megfelelően kell elültetnünk: az őszit szeptembertől, a tavaszi mákot februártól maximum március 15-ig (van egy mondás, miszerint a mákot hólére kell vetni). Jó, ha vetés előtt mélyebben megdolgozzuk, felforgatjuk a talajt, legyen porhanyós, viszont a mákszemeket csupán 1 cm mélyre vessük csak, egymástól 40 cm-es sortávval. Az őszi vetőmag is március elején fog szárat növeszteni, ettől az időponttól kezdve megegyezik a termesztésük.

Amikor kikeltek a növénykék, érdemes megszórni komposzttal, viszont jó tudni, hogy a mák nem viseli el a műtrágyázást, sem a szerves trágyázást. ÉS nem jó, ha hüvelyesek után vetjük. Viszont még virágzás előtt jó, ja megszórjuk a talaját fahamuval vegyített komposzttal. Locsolni nem szükséges, jól tűri a szárazságot, mivel karógyökere akár 1-1,5 m-re is lenyúlik a talajba, így képes mélyebbről is felvenni a nedvességet.

Ha kikelt a mák, érdemes kiegyelni, mintegy 10 cm-re egymástól. Ha nem szeretnénk egyelni, akkor a vetéskor keverjünk a magok közé homokot vagy búzadarát, így kevesebb mag kerül egy helyre, kásőbb munkát takarítunk meg vele. Rendszeresen gyommentesítsünk a növény körül. A mákot kb. július végén lehet betakarítani, ekkorra megszáradnak a gubók, és ha megrázzuk őket, akkor a mákszemek „zenélnek” benne. A szüretelés a gubók letörésével történik, kb. 15 cm hosszú szárdarabbal együtt. Ezt követően a gubónak leszedjük a tetejét, és kiöntjük belőle a mákszemeket. Vigyázzunk, mert vannak olyan fajták, melyeknek éréskor kinyílik a gubója, és kiszóródik belőle a mák!

Tárolása száraz, szellős helyen történjen, papírzacskóban. Hűtőben tárolva könnyebben avasodik és begyűjti a szagokat.

Ha évről-évre termesztünk mákot, akkor lehetőleg ne vessük ugyanarra a helyre, a legjobb, ha 5 évet várunk, míg a talajban élő kártevői elpusztulnak. Ahogy már említettük nem jó, ha pillangós növények után vetjük, és az sem, ha kukorica vagy napraforgó után.

A mák kártevői és betegségei

A mákot „szeretik” a levéltetvek, gyakran láthatunk fertőzött növényeket a kikelt állományban. Nagy ellensége a máktokormányos és a máktok szúnyog. Elordulnak a mákültetvényben gombás megbetegedések is, főleg a mákperonoszpóra és a mák pleospórás betegség.

A mák rokonnövénye a pipacs, mely szintén gyógyhatású növény, teája (szárított sziromleveléből) enyhe köhögéscsillapító, toroköblítésre is használatos. Alkalmazták még idegesség vagy álmatlanság ellen is.

Total
5
Shares
1 hozzászólás
  1. Kerti mák nagyszüleim által vetett pár sor piros vagy fehér színű virágú igazi magyar mák (gyermekkorom ízei)mögött vennék kék vagy barnás mag akinek vankérem 06306620813 hívjon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
csodas_kertem

"Mindig annak örülni, ami van" - Androsovits Petra kertje

Következő cikk
nappali a teraszon

Virágoskert a balkonon

Kapcsolódó cikkek