őszi munkák a kertben

A konyhakert, veteményes felkészítése a télre

Ugyan az ősz első hónapjai még bőven alkalmasak arra, hogy többféle terményt termesszünk, ám az évszak második felében már határozottan a télre kell felkészülnünk. A jó kertész tudja, hogy a jövő évi jó termés érdekében elengedhetetlenül fontosak ezek a munkálatok. Sokan úgy tartják a szakmában, hogy a kertész újév nem januárban, hanem októberben kezdődik, és jó, ha tudatában vagyunk annak, hogy a most befektetett munkánk bőségesen kifizetődik jövőre!

Miért kezdjük ősszel?

Azt gondolom, jogos a kérdés, hiszen laikusként a legkevésbé gondolnánk arra, hogy ősszel kezdjük a kertészkedést, mindannyian egy kellemes, március közepi napot választanánk erre. Azonban a veteményes téliesítése a nagy hidegek beállta előtt igen fontos teendő azért, hogy jövőre ezt a befektetett munkát mintegy haszonként vegyük majd ki a konyhakertünkből.

Készítsük elő az ágyásokat télre!

A veteményes felszámolásának akkor érkezik el az ideje, amikor a nyári termények már régen leértek, és a később ültetett káposztaféléket, a céklát, a sütőtököket is mind leszüreteltük, felszedtük. Nem a legszebb arcát mutatja ilyenkor a kertünk: a levelek megbarnulva, ázottan lógnak, az indák megadták magukat az enyészetnek, száraz kórók meredeznek a földből. Mivel ezekben a napokban már az időjárás sem kedvez a kerti munkálatoknak, és nem jó szívvel teszünk-veszünk a kertben, nagy a kísértés, hogy a rendrakást tavaszra hagyjuk. Azonban, ha a téli hónapokra így hagynánk a kertet, a téli csapadékok nyomán kimosódnának az értékes tápanyagok a talajból, a fagy pedig megkeményítik a felszínét. A kertben hagyott elszáradt növények remek áttelelő helyet biztosítanak a kártevőknek és a betegségeknek, így összességében tavaszra sok-sok negatívummal kell majd szembenéznünk.

Milyen tevékenységeket végezzünk el ősszel mindenképpen?

 • Minden letermett növényt távolítsunk el az ágyásokból! Ezeket összegyűjtve dobjuk a komposztra, így nem csak értékes tápanyagot juttathatunk majd vissza a talajba ezek lebomlásával, hanem sok kártevőtől is megszabadulhatunk ekképpen. A beteg levelek, melyek csak a lombozatot érintő betegségekkel fertőzöttek (mint amilyen például a lisztharmat) nyugodt szívvel komposztálhatók, ám vannak olyan betegségek, amelyek esetén jobb, ha megsemmisítjük a leveleket (ilyen pl. a gyökérgolyva).
 • Szedjük ki a gyomokat! Ha eddig még nem tettük meg, akkor gyommentesítsük az ágyásokat! Némely egynyári gyomnövény, mint például a tyúkhúr még télen is képes terjedni, ezért maghozás előtt mindenképpen szabaduljunk meg tőlük! Évelő gyomok esetében gyökerestől igyekezzünk eltávolítani a gyomokat, makacsabb helyzetben (pl. tarackbúza esetén) egy fekete fóliával való takarás segíthet, hogy ne terjedjenek tovább a hajtásaik.
 • Ősszel van lehetőségünk a talaj minőségének feljavítására is. Ha az ásás mellett döntünk, akkor előtte szórjuk meg a talajt szerves trágyával, komposzttal, majd azzal együtt forgassuk át a talajt. Ha ásásmentesen gondozzuk a kertünket, akkor vastagon (10-15 cm) terítsük meg a talajt ősszel komposzttal, zöld hulladékkal, szerves trágyával, ezeket a talajlakó élőlények majd a tél folyamán bedolgozzák a talajba. Ezzel nem csak védjük a talajt, hanem gyommentesen tartjuk és növeljük a tápanyagtartalmát.

Egyéb tanácsok és teendők

sütőtök
 • A tököket akkor szedjük le, amikor megkopogtatva üregesen kong, ekkor már teljesen érett. Ügyeljünk rá, hogy kb. 10 cm-es szárdarabot hagyjunk rajta a levágásnál, mert így sokkal tovább eláll. Ha napra tesszük, megkeményedik a héja.
 • A meg nem érett paradicsomot szedjük le, még sok megérik belőlük, vagy készíthetünk zöld paradicsomból lekvárt, savanyúságot.
 • A paradicsom karóit szedjük fel, tisztítsuk meg, és tároljuk száraz helyen.
 • A póréhagymát benne hagyhatjuk a földben, így könnyebben eltartható, és folyamatosan fogyasztható.
 • Szüreteljük le a cukkiniket, a növényt pedig dobjuk a komposztra.
 • Október végén, novemberben ültethetjük el az újonnan vásárolt gyümölcsfa csemetéket, gyümölcsbokrokat.
 • Ősszel esedékes az egres és ribiszkebokrok alakító metszése, fiatalítása.
 • Távolítsuk el a letermett málnavesszőket, a jövő évi termés az újonnan hozott vesszőkön fog majd nőni.

Total
5
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
zuzmó

Nem betegség: zuzmók a fákon

Következő cikk
madáretetés

Így segíthetjük a kertünkben élő állatokat télen

Kapcsolódó cikkek