A muskotályzsálya (Salvia sclarea) gondozása, szaporítása, további zsálya fajok

A muskotályzsálya mediterrán származású kétéves növény, mely télen védelmet igényel. Átteleltethetjük a pincében is és csak a második évben lehet kiültetni akár szarkaláb vagy rózsa mellé.
Rózsaszínű, világoskék vagy fehér virágai intenzív illattal árasztja el környezetünket.

Gondozása, szaporítása

Salvia sclarea var. turkestanicaKopárok, sekély termőrétegű, erodált, délnek lejtő köves talajok növénye. Napos helyre ültessük, más növényekkel együtt nagyon mutatós növény. Mindenféle humuszos földben jól fejlődik. Keléséhez és kezdeti fejlődéséhez rendszeresen öntözzük, sok nedvességet kíván, utána már jól tűri a szárazságot, fény és melegigényes.

Tőlevélrózsás állapotban jól átteleltethető, világos fagymentes helyiségben. Önmaga után csak három év múlva szabad ültetni.

Szaporítása megvetéssel történik.

 

 

Betakarítása

Nyári vetésű, jól beállt állomány a következő évben, a tavaszi vetés a második évben hozza virágait.
Virágait júniustól augusztusig szedhetjük, leveleit azonban egész nyáron. Ha szárítani akarjuk akkor röviddel a virágzás előtt szedjük le. Szedése a kora hajnali vagy reggeli órákban célszerű.

A muskotályzsálya balzsamos, aromás illóolajat tartalmaz. Likőrökben, italokban felhasználva emésztést segítő hatást fejt ki. Olaját masszázsolajhoz és krémek készítéséhez adhatjuk. A konyhában ételek ízesítéséhez ajánlott.

muskotályzsálya

További zsálya-fajok

Andoki ezüstös zsálya (Salvia discolor), fagyérzékeny nyolcvan centi magasra nő, fehér filces leveleket és feketés lila virágokat hoz lecsüngő ágain. Enyhe illata az eukaliptuszra emlékeztető. Az Andoki ezüstös zsálya gyönyörűen mutat dézsában ültetve is , dézsanövényként is nevelhető. Kedvelt tea alapanyag.

Gyümölcsillatú zsálya (Salvia dorisiana) másfél méter magasra nő meg, és nem viseli el fagyot. Nagy világoszöld, bársonyosan szőrös levelei gyümölcsös gauve-és mangó-illatot árasztanak. Gyönyörű szép magenta-és rózsaszínű virágait csak télen csodálhatjuk meg, csak akkor mutatkoznak.
Ezt a fajtát teanövényként gyermekeknek is ajánlják, mivel a gyerekek nagyon kedvelik.

Ananászzsálya (Salvia elegans) ragyogó piros virágú fajta, mely szintén fagyérzékeny, és bokrosan nő fél méter magasságig. Csak ősszel virágzik, virágai a sárga dinnyéhez hasonló illatúak. Nagyon kedvelt teanövény az ananászzsálya.

Enyves zsálya (Salvia glutinosa) ez a faj egy télálló növény mely a félárnyékos helyen is megél. Sárga, nagy virágai és leveli ragacsosak innen kapta a nevét.
Kislevelű zsálya ( Salvia microphylla) nem teljesen fagytűrő faj, nyolcvan centi magasra nő, és szép, magenta piros, fekete ribizli-illatú virágokat hoz, melyek virágoznak egészen novemberig.
Ízletes tea készíthető belőle.

Őszi zsálya ( Salvia greeggii) ez a zsálya fagyérzékeny és hetven centiméter magas. Őshazája Mexikótól Texasig terjed . Finom barackillata és sokáig megmaradó rózsaszínes pirosas virágai miatt nagyon kedvelt. Igen szép dézsa-illetve teanövény.

Hármaslevelű zsálya ( Salvia triloba) ez a zsálya faj csak bizonyos feltételek mellett fagytűrő, mely hetven centi magasra nő. Mélykék virágokat hoz és sokféle illóolajat tartalmaz.

(Salvia rutalis) A faj másfél méter magasra megnő és az enyhébb fagyokat is elviseli. Eredetileg Mexikóban őshonos, Piros virágai csak későn jelennek meg és aromájuk az ananászra emlékeztet. Leveleit és virágait teaként, illetve sós vagy édes ételek fűszerezéséhez használhatjuk.

Total
36
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Krizantém teleltetése

A krizantém termesztése, igénye, felhasználása

Következő cikk

A kerti körömvirág (Calendula officinalis) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

Kapcsolódó cikkek