A kerti körömvirág (Calendula officinalis) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

Emlékeimben kutatva eszembe jut, hogy mi, gyerekek csak egyszerűen „kútbasergőnek” hívtuk. Minden nyáron virított a virágoskertünkben. Volt az udvarunkban egy ásott kút, és mi azt játszottuk, hogy leszaggattuk a virágot és beledobtuk a kútba. Szépen forgott, amíg leért a vízbe, innen kapta tőlünk a nevét. Azóta sok idő eltelt, kútba nem sergetjük, de a virágoskertünkben minden évben szépen ránk mosolyog.

körömvirág4A kerti körömvirág a fészkesvirágzatúak családjába tartozó egyéves növény. Hazánkban termesztik, de kerti virágként is elterjedt növény. Ha bekerül egy kertbe, nem kell újra ültetni, mert az előző évben elszórt magokból kikel, és tömegesen megjelenik.
Igénytelen, szárazságot jól tűrő növény, mely napfény- és melegigényes. Az ország egész területe megfelel a számára. Kötött agyagos talajon is szépen fejlődik, nagyon ritkán vadon is előfordul.

A Földközi-tenger és Ázsia nyugati részén őshonos, mediterrán éghajlatot kedvelő növény.

 

A kerti körömvirág termesztése, gondozása

Bármely növény után vethető, igénytelensége jóvoltából, de a szermaradványokra érzékeny. Kétszer vethetjük önmaga után. Március első felében kerüljön sor a vetésére.
Kelése gyors, ápolását talajporhanyító kapálással végezzük az elgyomosodás ellen.. Gyökere karószerű, elágazó, a talajban mélyre hatol. Szára negyven-hatvan centiméter magas, elágazó. Levelei szórt állásúak, felületüket szőrök borítják. Levélszél ép, tapintásuk ragacsos. A virágok a szárak csúcsán magányosan állnak, a nyelves virágok hármasan fogazottak, a citromsárgától a sötét narancssárgáig minden árnyalatban előfordulnak. Több sorban állnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyár elejétől egészen a fagyokig nyílik, sok esetben még karácsonykor is virágzik. Enyhe teleken még akár át is telelhet.
Termése korong alakú kaszattermés. A magok könnyen kelnek, a növény gyorsan fejlődik.
Védekezésre lisztharmat ellen szükség lehet, egyéb betegségekre nem érzékeny.

A kerti körömvirág betakarítása

Calendula officinalis 'Indian Prince' (Prince Series) growing at Barnsdale Gardens, Rutland

Május végétől a fagyok beálltáig gyűjtik a teljesen kinyílt fészkek nyelves virágait, néha az egész virágzatot .Két-három naponként folyamatosan szedhetők. Július végén vagy augusztus elején tizenöt centiméter tarlóra kell vágni, majd az ezt követő huszadik naptól ismét folyamatosan virágzik és a virág begyűjthető.
A nyelves virágok könnyen összetapadnak, ezért gyűjtés után azonnal szárítani szükséges. A virágok annál értékesebbek, minél sötétebb árnyalatúak! Érdemes a sötét narancssárgák magját megszedni, és azokat elszaporítani!
A sziromleveleket kézzel szedjük és kiterítve szárítjuk. Magfogásra dúsan virágzó állományt kell kijelölni és meghagyni. Néha a magvak kipréselt olaját is használják, amely telítetlen zsírsavakban gazdag.

A kerti körömvirág felhasználása

A kerti körömvirágot használhatjuk külsőleg és belsőleg is egyaránt. Külsőleg a felülfertőzött, nehezen gyógyuló sebek , gombás fertőzések kezelésére, borogatószerként alkalmazzák a virág forrázatát.
Sokfajta körömvirág-tartalmú készítmény áll rendelkezésre , krémek, balzsamok, formájában. Napolajat is készíthetünk körömvirágsziromból. Az ebből készült napolaj a legnagyobb védőfaktorú természetes védelem.
Belsőleg gyulladáscsökkentő hatású. Görcsoldó. Teaként gyomorpanaszokra, szájöblögetésre kedvező hatást vált ki.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A muskotályzsálya (Salvia sclarea) gondozása, szaporítása, további zsálya fajok

Következő cikk

A mezei katáng (Cichorium intybus) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

Kapcsolódó cikkek