tűzeső

A tűzeső vagy tűzgyöngyvirág (Heuchera) jellemzése és gondozása

Egy nagyon értékes kerti évelő, melynek virágánál az élénk színű levelei teszik még értékesebbé a tűzgyöngyvirágot vagy másik nevén a tűzesőt. A tűzesők összes faja Észak-Amerikából származik és előfordul Mexikó északi felének legnagyobb részén és az Egyesült Államok arizoniai területein is.

Tűzeső (tűzgyöngyvirág) jellemzése

A tűzeső az évelőágyások, sziklakertek, szegélyek egyik kedvelt dísznövénye, melynek virágzása késő tavasztól nyár elejéig tart. Bokros növekedésű, talajtakaró növény. Számtalan nemesített fajával találkozhatunk. A nemesített hibridek között megtalálhatók különböző levélmintájú, levélszínű fajok, a kerekdedtől a karéjos formáig. A levelek színe is változatos, hiszen megtalálható közöttük a sötét bordó, a narancssárga, a vörös, de akár a zöldek és a sárgászöld színűek is.  A tűzeső dús leveleket fejleszt, viszonylag magas szárakon hozza laza bugákba tömörülő virágait. A virágok aprók és harang alakúak, színük változó, lehet fehér, piros, vagy  rózsaszín. A virágok alkalmasak vágott virágnak is, főleg csokrok közé, csokorlazítás céljából. Hosszú nyár esetén  gyakran előfordul, a tűzeső másodvirágzása is. A növényen a levelek télen is megmaradnak színes foltot biztosítva kertünkben a szürke téli hosszú hónapokra.

Tűzeső (tűzgyöngyvirág) gondozása

A tűzeső vagy tűzgyöngyvirág nem igényel sok gondozást, megfelel számára, ha félárnyékba ültetjük. Talaja legyen jó vízelvezetésű, és lehetőség szerint nedves, de a pangó vizet nem kedveli. Tavasszal lássuk el tápanyaggal a földjét, mivel tápanyagigénye nagy. A tűző nap káros lehet a növény leveleinek, ezért olyan változatot ültessünk, ami alkalmazkodik kertünk adottságaihoz. Amikor a virágok elszáradnak és a levelek tél végén elhalnak, távolítsuk el a növényről, hogy tudjon megújulni. Kártevői betegségei nincsenek, betegségekkel szemben ellenálló. Szaporítani tőosztással tudjuk, amit nyugalmi időszakban végezzünk, korán tavasszal. Három-négyévente célszerű megújítani a növényt, úgy hogy a töveket szétszedjük.

A tűzeső (tűzgyöngyvirág) cserépben történő nevelése

A tűzesőt bátran nevelhetjük cserépben is akár kert hiánya esetén, akár csak szeretnénk teraszunkat, erkélyünket ezzel a növénnyel díszíteni. Mivel tápanyagigényes növény ezért jó minőségű virágföldet használjunk az ültetéshez, és minden tavasszal újítsuk meg a földjét. Rendszeresen öntözzük és vigyázzunk, hogy víz ne álljon a cserép alatt. A növénynek télen is van szüksége öntözésre, ritkábban, de öntözni kell. A kemény telek és nagy fagyok árthatnak, a cserépben nevelt tűzesőnek, mivel a föld a cserépben átfagyhat, ezért vigyük a csereket fagytól mentes, védett helyre, vagy védjük takarással.

Total
39
Shares
1 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tatárvirág

A tatárvirág (Iberis) jellemzése, gondozása és szaporítása

Következő cikk
gyógynövény

Gyógynövények, melyek segíthetnek a fogfájáson

Kapcsolódó cikkek