öntözés

Öntözési alapismeretek

Vízre minden növénynek szüksége van, de nem mindegy, mikor és hogyan öntözünk!

Fajtától és életkortól is függ, mennyi időt képes elviselni egy növény öntözés nélkül: az öntözetlen palánták egy nap alatt elpusztulhatnak, amíg a húsos levelű növények akár hónapokig is kibírják víz nélkül. A végeredmény azonban, mindkét esetben ugyanaz.

Miért van szükség vízre?

öntözés

 

A víz a szükséges tápanyagokat a vérkeringéshez hasonlóan szállítja a növény gyökereitől a száron át a levelekbe és bimbókba. A víz a fotoszintézisnek is nélkülözhetetlen kelléke, mely a növény táplálékának ellátásáért felelős. Ha a növény túl kevés vizet kap, szára elernyed, levelei lekonyulnak, virágai elhervadnak, illetve lehullanak, mielőtt még kinyílhattak volna. A túl kevés víz másik jele, ha a levelek összezsugorodnak, és oldalt és a csúcs közelében megbarnulnak. A túl sok víz sem tesz jót: a gyökerek felpuhulnak, a szár pedig elgyengül: a virágok megpenészednek és korán lehullanak.

Mikor öntözzünk?

A szobanövények öntözésére vonatkozóan nincsenek szigorú szabályok. Általában elmondhatjuk, hogy cserepes növényeket csak akkor kell öntözni, amikor ezt igénylik. Ám nem könnyű megállapítani, hogy mikor öntözzünk, vannak olyan növények amelyeknek különböző időszakokban, különböző vízmennyiségre van szükségük. Szomjuk függ a növény méretétől, természetes környezetétől és az adott évszaktól is. Növekedés közben több vízre van szükségük, mint télen. Ha túl kevés vizet használunk, a nedvesség soha nem szivárog le az alsó komposztrétegbe, amelyek emiatt összetömörödnek. A vizet kereső gyökerek a felszínre emelkednek, így a komposzt gyorsabban szárad ki. A túl sok víz viszont kiszorítja a levegőt a keverékből, ami ideális feltételeket biztosít a gyökérrothasztó baktériumok és gombák számára.

Szárazságpróba

Elterjedt, de hibás módszer, hogy egész éven keresztül minden nap egy kis vizet adunk a növényeknek, ezzel a módszerrel eláztatjuk őket, és ez hosszú távon a pusztulásukhoz is vezethet. A növény vízigényét legjobban úgy állapíthatjuk meg, hogy ellenőrizzük a komposztkeverék nedvességét, figyelembe véve az adott növényfajta jellegzetességeit.

watering

A levél-dísznövények esetében, a legtöbb leveles szobanövényt tavasztól őszig alaposan és gyakran kell öntözni, télen azonban bánjunk óvatosabban a vízzel, és két öntözés között hagyjuk kiszáradni a talaj felső egy centiméteres rétegét. Ha tudni szeretnénk, hogy kell e a növényt öntözni, nyomjuk bele a mutató ujjunkat a földkeverékbe a köröm teljes mélységéig: ha ujjunk hegye száraz maradt, akkor a növénynek vízre van szüksége.

A virágos dísznövények esetében, a legtöbb virágos szobanövénynél a földkeveréket mindig, éppen csak nyirkosan kell tartani.
Kaktuszok és pozsgásoknál a növekedési időszakban a sivatagi kaktuszokat és pozsgásokat a levéldísznövényekhez hasonlóan kezeljük, télen viszont hagyjuk a földkeveréket csaknem teljesen kiszáradni.

Milyen vizet használjunk ?

A legtöbb szobanövény öntözésére alkalmas a langyos csapvíz is. A kanna vizet éjszakára hagyjuk egy szobában a növényekkel, hogy szobahőmérsékletre melegedjék. Az állás abban is segít, hogy a víz klórtartalmának egy része eltávozzon a vízből. A víz lehetőleg minél kevesebb meszet tartalmazzon. A meszet rosszul tűrik a növények, például azáleák öntözéséhez érdemes felforralni a vizet, majd hagyjuk kihűlni. Így megszabadulhatunk a mésztartalomtól. Desztillált vizet csak a legértékesebb növényeinkhez használjunk, mivel nagyon drága.

Hogyan öntözzünk?

Növényeinket öntözhetjük öntözőkannából felülről, vagy áztatással alulról. A legtöbb fajta esetében a felülről öntözés ajánlott, mivel jobban tudjuk szabályozni a növényhez jutó víz mennyiségét.

Még több szempontból olvashat az öntözésről, ha elolvassa Hogyan öntözzünk? című bejegyzésünket!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
átültetés

AZ ÁTÜLTETÉSRŐL

Következő cikk
falevél

A növények élete, a levelek funkciója

Kapcsolódó cikkek