Házkörüli apró tündérkertek

Gondolatban már tél végén, kora tavasz elején eltervezzük, hogy miként varázsolunk tündérkertet házunk, lakásunk környezetébe. Alig várjuk, hogy vége legyen a télnek és megkezdhessük virágágyásaink, cserepes növényeink gondozását, ápolását. Először megszületnek gondolatban a tervek, aztán megkezdjük az ötletek begyűjtését, újságok hasábjait lapozgatva, interneten böngészve, vagy csupán az utcákon, tereken járva, meglátva egy-egy jól elrendezett kiskert vagy balkon kompozíciót.

tunderÉkesíthetjük teraszunkat, kertünket feltűnő, bár rövid életű virágkompozícióval, ha egy fadézsát azonos fajtájú árvácskákkal ültetünk tele. Ezek az apró árvácskák, röviddel a beültetés után dúsan termő bokrocskákká fejlődnek.

 

Választhatunk egyszínű növényeket, de használhatunk fehér, ciklámen és kék színű virágok keveréket is.

A kontraszthatás kedvéért választhatunk esetleg kétszínű, sárga és mályvaszínű virágokat is. A dézsát állítsuk napfényes helyre és rendszeresen forgassuk, hogy az árvácskák egyenletesen növekedjenek.

Vidám, vibráló színekkel árasztja el a teraszt vagy az udvart az egyszerű fadézsából kikandikáló apró árvácskák virágkoszorúja.

tunder1tunder2tunder3

 

Virágtartó lombos örökzöldekkel

Virágtartó lombos örökzöldekkel az egyszerű bejárati teraszt díszítheti, ha kőutánzat sarok virágtartóba örökzöld növényeket helyezünk, melyek egész évben virító buja összeállítással szépítik környezetünket.

Változatos színű évelőcsoportokat ültethetünk, ezek bőségesen fejlődő és nyíló virágai színesítik majd a levelek zöldjét. Masszív virágtartóba ültetett borostyánnal és örökzöld bokorral színt vihetünk a kertünk vagy verandánk kevésbé látványosabb részeire is.

tunder4Egyaránt jól mutatnak városi vagy falusi környezetben is a kőutánzat virágládák, melyek sokféle változatban kaphatók.

A veronikacserje védett helyet kedvelő örökzöld virágos cserje. Kicsiny ibolyaszínű virágai június-júliusban jelennek meg először.

A borostyánt a láda elülső részében helykitöltőként hasznosíthatjuk, melynek léteznek egy színű és tarka változatai.

Egy tűlevelű tuja a legmagasabb növény a virágtartóban, melyet célszerű a virágtartóban hátulra ültetni.

Fűszernövénykert cserépben

Kedvenc fűszernövényeinket szép formájú cserépbe ültetve tarthatjuk a konyhaablakban vagy az ajtó előtt, így főzéskor mindig kéznél vannak.

Erre legalkalmasabb a magas körben lyukacsos vagy zsebes virágcserép, melybe ültethetünk snidlinget, mentát, kakukkfüvet, de akár még petrezselymet is. Ha rendszeresen lecsipkedjük a növények, különösen a gyorsan terjeszkedő gyökerű menta leveleit, a növények nem burjánzanak el túlságosan és még segítjük vele a friss hajtások fejlődését is.

Öntözését óvatosan végezzük, hogy a talaj ne mosódjon ki a lyukakon.

Havasi szikla

tunder5Miért ne próbálhatnánk meg kicsiben utánozni egy magashegységi növénytársulást. A havasi növények ugyanis meglehetősen rideg viszonyok között, sziklák és kövek köré csoportosulva érzik jól magukat.

Finom formáikkal, érdekes alakú leveleikkel és miniatűr színpompás virágaikkal a hegyvidéki növények virágtartóba ültetve egész éven keresztül díszíthetik otthonunkat, környezetünket. A havasi növények természetes élőhelyükön nagyon igénytelenek, jól tűrik a szárító szeleket, a köves talajokat, sőt még a hótakarót is.

Könnyen nevelhetők kerti tálban is, egyedül a megfelelő vízelvezetésről kell gondoskodnunk. Ezután már nem sok gondozást igényelnek, elég, ha néha kigazoljuk.

Széles peremű és nagyméretű befelé keskenyedő virágtartót válasszunk, olyat, amiben középen könnyen elfér egy nagyobbacska szikla és lesz elegendő hely a növények terjeszkedésére.

tunder6

tunder7

tunder8

Total
16
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
apricot

Amit még a kajszibarack termesztéséről tudni kell

Következő cikk

A gránátalma (Punica granatum) gondozása, virágzása

Kapcsolódó cikkek