Az oroszlánszáj (Antirrhinum majus) jellemzése és gondozása

Az oroszlánszáj, vagy ahogyan jobban ismerjük tátika, kislánykorom egyik legkedvesebb játék virága volt. Azon kívül, hogy elkápráztatott bennünket gyönyörű változatos színeivel, nagyon szerettünk vele játszani, mert tudtuk nyitogatni a „száját”. A növény az ajakos virágúak és az útifűfélék családjába tartozó faj, mely már az ókorban és a középkorban is megtalálható volt Európa kertjeiben.

Eredeti származási területe a Földközi-tenger térsége, de napjainkra már világszerte nagy népszerűségnek örvendő kerti virág. Közkedvelt növénye a parkoknak, ahová dísznövényként ültetik.

Az oroszlánszáj (Antirrhinum majus) jellemzése

Lágyszárú, évelő növényfaj, aminek megtalálhatók az alacsony, közepes és magas változatai, az ötven centimétertől a kétszáz centiméterig. Igénytelen, sok színnel rendelkező egynyári virág, a piros árnyalataitól a rózsaszín, a sárga, a fehér színűig megtalálhatók színkeverékei. A virágok vágott virágként is hosszú ideig eltarthatók. A levelek szélesen lándzsásak, a virágok a szár tetején ülnek, a szirmai szájra hasonlító alakúak. A vad változatok színe rózsaszín, lila, gyakran sárga.

Az oroszlánszáj (Antirrhinum majus) ültetése és gondozása

A növény magjait február végén, március elején vessük el, ahhoz, hogy a palántákat április végén a tavaszi fagyok elmúlása után szét tudjuk ültetni. A magvetés egyszerű, a szaporító tálcára előkészített földre vékonyon szórjuk rá a magokat és óvatosan nyomkodjuk bele. Helyezzük a tálcát világos, húsz fok körüli helyiségbe, és fedjük le üveglappal. Két hét eltelte után a magok kikelnek, amikor már az üveglapra nincs szükség, és hűvösebb hőmérséklet is megfelel a fejlődéshez. Kiültetés előtt szoktassuk a szabad levegőhöz, ezért szellőztetessük gyakran a helyiséget, amelyben tároljuk.

Kiültetésre bármilyen talaj megfelel, a tátika nem igényes növény, sőt még enyhe idő esetén a telet is átvészeli, és másik évben is virágzik.

Gondozása a rendszeres öntözés és az ágyás gyomlálása, valamint az elszáradt virágok eltávolítása, mely segít abban, hogy a virágzás folyamatos legyen. Ha azt látjuk, hogy a növény már nem hoz több virágot, vágjuk a szárat vissza a talaj felett tíz centiméter magasságban és öntözzük bőségesen. Így újabb virágzásra késztetjük a növényt egészen az őszi fagyokig.

Gyakori betegsége lehet a tátikának a szürkepenész, főleg abban az esetben, ha esős hűvös az idő hosszabb ideig. Ha azt tapasztaljuk, hogy megtámadta növényünket a betegség, amit a leveleken és a virágokon vehetünk észre, azonnal távolítsuk el a beteg egyedeket és semmisítsük meg. A fiatal növényekben a csigák is kárt tehetnek, melyeket igyekezzünk eltávolítani a közelükből. Nagyobbak és szebbek lesznek a virágok, ha időnként az oldalhajtásokat levágjuk a növényről.

Az oroszlánszáj (Antirrhinum majus) szaporítása

A tátika elszórja a magjait, úgyis kikel a következő évben, de össze is gyűjthetjük a virág magjait és magunk ültetjük el tavasszal.

Ültethetjük vásárolt palántáról is úgy biztosítottabb a fajta tisztasága.

Total
3
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A nebáncsvirág (Impatiens) vagy más néven Pistike jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk

A fehér liliom (Lilium candidum) jellemzése, termesztése és gondozása

Kapcsolódó cikkek