A nebáncsvirág (Impatiens) vagy más néven Pistike jellemzése, ültetése és gondozása

Egy rendkívül faj gazdag, mintegy négyszáz ötven fajt számláló nemzetség a nebáncsvirágok nemzetsége, amely főként Észak-Amerikában, Afrika és India trópusi vidékein honosak. Hazánkban is igen kedvelt és elterjedt egynyári növény, melynek sok alak és színváltozatával találkozhatunk. Megtaláljuk az alacsony törpe növekedésűtől, a magasabbra törő fajtákat is és színváltozatban is sok színből válogathatunk. Magyarországon őshonos faj az erdei nebáncsvirág (Impatiens noli-tangere), mellyel ártéri ligetekben, láperdőkben és vizek mellett találkozhatunk.

A nebáncsvirág (Pistike) jellemzése

A nebáncsvirág gyönyörű színekben pompázó vízigényes egynyári növény, ami ha kicsit is fordítunk időt a gondozására szép virágokkal hálálja meg a róla való törődést. Rendszeres öntözéséről folyamatosan gondoskodni kell. Mivel rendkívül sokoldalúan hasznosítható, és könnyen nevelhető, ültethetjük szabad kerti ágyásba félárnyékos helyre, vegyesen a virágágyásba, szegélyként is szépen mutat, de erkélyek, teraszok, ablakpárkányok dísznövényeként is megállja a helyét.

Színvilága a fehértől a rózsaszín mindenféle árnyalataitól a liláig minden változatban megtalálhatók, és virágzik tavasz végétől késő őszig folyamatosan, ameddig az első fagyok meg nem jelennek.

A nebáncsvirág (Pistike)ültetése és gondozása

A talaj ahová ültetjük, jó vízáteresztő legyen, de ne folyjon rajta át a víz, és pangó víz sem álljon alatta. Öntözése lehetőleg eső vízzel történjen, tápoldatozni elég két, három hetenként a növényt.

A törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana) gondozása

A törpe nebáncsvirág alacsony termetű és bokros növekedésű egynyári dísznövény. Virágzási ideje hosszan tartó, a virágok sokszínű változatban megjelennek. Inkább a félárnyékot szereti, de igényli a fényt is ezért fekvési helyét így határozzuk meg, hogy erős napsugárzás ne érje. Időnként végezhetünk rajta egy kis visszametszést is, mellyel serkentjük a virágzást, és frissítjük a növényt. Szaporítása történhet magvetéssel és dugványozással, mindkét szaporítási forma eredményhez vezet. Időnként megtámadhatják a növényt gombás betegségek és atkák, valamint tetvek is megjelenhetnek a növényen.

A kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) gondozása

A kerti nebáncsvirág közepes magasságúra növekszik és karcsún bokrosodik. A növény nagyon jól beilleszkedik harmóniájával más egynyári virágok közé ültetve is. Itt is a betegségek közül a lisztharmat és a levéltetvek károsíthatnak. Ültetése úgy történik, mint a többi nebáncsvirág fajnak, inkább félárnyékos, erős napsugárzástól mentes helyre ültessük. A növekedési időszak elején igényel rendszeres öntözést, később a virágzás idején már mérsékelhetjük az öntözését. Szaporítani magvetéssel tudjuk, a palántákat pedig csak a tavaszi fagyok elmúlása után rakjuk ki a szabadba.

Az új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri ) gondozása

Egynyáriként nevelt közepes vagy alacsony termetű növény, amit ültethetünk a kertünk árnyékosabb területeire és balkonládába is megfelel. Virágai piros rózsaszín, narancs és fehér változatai egész nyáron át hosszan, bőségesen virágoznak. Földjét tartsuk nyirkosan, de ne álljon alatta pangó víz, nehogy tőrothadást idézzünk elő. Legjobban ellen áll a betegségeknek, ritkán támadják meg levél vagy pajzstetvek a növényt. Szaporítása ennek a fajnak is magvetéssel és dugványozással történik. Ha visszavágjuk télire és világos hűvös helyre rakjuk, akár még át is teleltethetjük az új-guineai nebáncsvirágot.

 

Total
39
Shares
2 hozzászólás
 1. Kedves Anna!
  Tegnap kaptam az unokámtól csak úgy, 1 szőlővesszőt konténerben, 1 magnóliát és 1 nebáncsvirágot, vagy Pistikét.
  Nagyon örültem neki, szeretném, ha szép egészséges növényeket nevelhetnék belőlük!
  A magnóliával és Pistikével nem lesz gond, de szőlőt még nem ültettem!
  Kérem szíveskedjen segítséget adni hozzá!
  Köszönöm szépen előre is!
  Terka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A lilaakác (Wisteria sinensis) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk

Az oroszlánszáj (Antirrhinum majus) jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek