kertipletyka

A kerti pletyka (Tradescantia) jellemzése, igényei és gondozása

Talán nincs olyan természetjáró, aki ne találkozott volna útja során az erdős területeket járva ezzel a kedves régi évelő növénnyel, a kerti pletykával. A nyirkos humuszban gazdag területeken fejlődik legjobban, és szaporodik szinte végeláthatatlanul. A növény kiváló játékszere a kutyáknak, macskáknak és az őzek, juhok szívesen legelik a növényt.

Milyen jellemzői vannak a kert pletykának?

A kerti pletyka felálló szárú évelő növény, melynek a virágai a hajtásvégeken csomókban fejlődnek. Folyamatosan virágoznak júniustól egész nyáron át szeptemberig. A virágok sok színben: a kék, a lila, a bíbor vagy rózsaszínben pompáznak, így színfoltképzésre évelőágyba ültetve is alkalmas a növény. A virágok egyetlen napig díszítenek, reggel bontanak szirmot és késő délutánra a szirmok becsukódnak. Vízigénye közepes, napfénykedvelő, de félárnyékban virágzik leggazdagabban. A növény magassága általában  elérheti a hatvan-hetven centimétert, de egy méterig is terjedhet.

A kerti pletyka levelei lándzsás, hosszú, keskeny a sásliliom leveleihez hasonlóak.

Hogyan gondozzuk a kerti pletykát?

A kerti pletyka nem sok gondozást igényel. Fontos, hogy a növény alatt a talaj mindig legyen nyirkos, de nem átázott. A tavaszi megújulás előtt a növény területére célszerű kijuttatni a megfelelő tápanyagokat mielőtt a növény elkezdené az új hajtásokat bontani. A tápanyag-juttatás ne legyen túlzó, nehogy gyenge erőtlen növekedésűek legyenek a hajtások, ami gyér virágzást eredményezhet.

Az erősen meggyökeresedett kerti pletyka gyorsan szétterjed az ágyásban, lehetőleg úgy tervezzük a helyét, hogy legyen elég élettér, ahol fejlődhet, és nem nyomja el a többi növényt sem.  Célszerű három-négy évente, tőosztással szétválasztani a gyökereket, ezzel szabályozni tudjuk az elterjedését. Amikor már túlzottan rendezetlenné válik nyár közepe felé, elvirágzás után vágjuk vissza, így újra rendezetté válik és serkentjük a másodvirágzást is.

Hogyan szaporítható a kerti pletyka?

kerti pletykaA kerti pletyka legegyszerűbben tőosztással szaporítható. Elég egy példányt beszerezni, mely hamar szétterjed és az erős bokrossá vált növény tőosztással bármikor szaporíthatjuk.

Vethetjük magról is a növényt, melyet ősszel a kertbe ültessünk el. A jól előkészített talajba három milliméter mélyen kell elültetni a magokat és földdel betakarni.  Tavasszal kihajt és a szokásos módon gondozva, erős szép új növény fejlődik.

A kerti pletyka betegségei

Esetenként megtámadhatja a növényt rozsda vagy lisztharmat, egyébként nem sok kártevő tehet kárt a kerti pletykában. Ezektől a kártevőktől megóvhatjuk a növényt, ha szellősen ültetjük, és az öntözését úgy végezzük, hogy a leveleket nem éri víz.

Amennyiben nem áll módunkban kertbe ültetni a kerti pletykát, nyugodtan ültethetjük, konténerbe vagy egyéb nagyobb edénybe, arra ügyelve, hogy más növény ne kerüljön mellé, mert elnyomja. Az így ültetett növénynek biztosítsunk világos napfényes helyet és nem kell mellőznünk ezt a kedves, igénytelen ám annál mutatósabb szép növényt.

Total
4
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
zöldike

A zöldike vagy csokrosinda (Chlorophytum comocum) ismertetői, ültetése és gondozása

Következő cikk

A szellőrózsa (Anemone) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek