zöldike

A zöldike vagy csokrosinda (Chlorophytum comocum) ismertetői, ültetése és gondozása

Egy nagyon kedvelt és egyszerű kis növény a zöldike, emlékszem, már kisgyerekként is nagyon szerettem, mert egyszerű nevelésének, könnyű pótolhatóságának köszönhetően szinte mindig lakásunk dísze volt.

A zöldike vagy másik nevén a csokrosinda őshazája Dél-Afrika és a trópusi éghajlatú területek, őserdők.

Eredetileg zöld színű növény, ám az igazán kedvelt fajtája a csíkos vagy „tarka levelű”, mely a népnyelvben zöldike néven terjedt el.

A zöldike (Chlorophytum comocum) jellemzői

A zöldikét nem csak dekoratív formája teszi vonzóvá, hanem nagyon jó az alkalmazkodó képessége is a környezetéhez. Zöld fehér csíkok tarkítják hosszanti leveleit. Nyáron virágzik, virágainak színe fehér, és amikor elvirágzik a növény, a hajtáscsúcsain hozza levélsarjait. A fiatal egyedek levelei szélesebbek, melyek később a fejlődés során elkeskenyednek. Az indák a cserepet felfüggesztve szabadon fejlődhetnek, és szépen mutatnak.

A jól gondozott zöldike egymás után hozza a kis sarj növényeket, mely sarj növények nagyon jól gyökereztethetők, könnyen szaporíthatók. De ha rajta hagyjuk a növényen, akkor sűrűbb, gazdagabb dekoratívabb lesz a növényünk. Párásabb környezetben még a levegőben is gyökeret tudnak ereszteni.

A zöldike kiváló tulajdonsága, hogy a helyiség levegőjére nagyon jó hatással van, ezért nem csak, mint díszítő elem, hanem alkalmas a levegő tisztítására is. A NASA kutatása által bizonyított, hogy a növény a levegőben található szén-dioxidot kilencvenhat százalékban megtisztítja.

A zöldike (Chlorophytum comocum) igényei és gondozása

A növény jól tűri a hideget, ha földje szárazon van tartva, de a magas szobahőmérsékletet is jól bírja. Télire hűvösebb helyet biztosítsunk számára és kevesebbet öntözzük.

A növekedési időszakban a zöldikét bőségesen lássuk el vízzel, de két öntözés között hagyjuk a földet kiszáradni és soha ne álljon alatta pangó víz. Száraz szobalevegő esetén naponta permetezzük le a leveleket vízzel, biztosítva a szükséges páratartalmat.

Növekedési időszakban kéthetente adagoljuk a tápoldatot, de ősztől tavaszig már nem szabad tápoldatozni a növényt.

Mivel a növény gyorsan fejlődik szükséges az évenkénti átültetése, melynek ideje legkedvezőbb tavasszal, de a nyár végéig bármikor átültethetjük a zöldikét. A föld tápdús legyen, amibe ültetjük,  fiatal a növény a földjét javíthatjuk tőzeggel, a jó fejlődés érdekében.

A zöldike (Chlorophytum comocum) szaporítása

A növény szaporítása nagyon egyszerű. Legegyszerűbben úgy szaporíthatjuk, ha a virág szárán fejlődött rendszerint már gyökeres sarj növényt leválasztjuk és kettesével-hármasával beültetjük jó minőségű földkeverékbe.

Szaporíthatjuk úgy is, hogy az elterebélyesedett növényt átültetéskor több részre szedjük. A zöldike gyökereztetése akkor is sikeres, ha az indáról leválasztott hajtásokat vízzel töltött edénybe tesszük, melyben könnyen gyökeret ereszt és azután tesszük földbe a növényt, de gyökeret ereszt akkor is, ha nem vágjuk le a hajtást a növényről és úgy dugjuk földbe, majd megvárjuk, hogy meggyökeresedjen,  és csak azután vágjuk le. A zöldike első évben ritkán hoz sarjat, legyünk türelemmel, ha csak a levelei fejlődnek.

A zöldike kártevői és betegségei

A zöldike megbetegedhet, ha kevés fényt kap, vagy túl meleg a helység ahol neveljük. Levélrothadáshoz vezethet, ha túlöntözzük, de akkor is, ha  kevés vizet biztosítunk a növénynek. Ha a levelek elkezdenek fakulni, vagy szürkés háló veszi körbe, akkor vörös takácsatkák támadták meg a növényt, melytől természetes növényvédőkkel óvhatjuk meg.

Total
6
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
phlox

A lángvirág (Phlox paniculata) jellemzői, ültetése és gondozása

Következő cikk
kertipletyka

A kerti pletyka (Tradescantia) jellemzése, igényei és gondozása

Kapcsolódó cikkek