kaktusz

Itt a tavasz, költözhetnek a kaktuszok!

A kaktuszgyűjtemények fontos időszakának tekinthetjük a március végét, április elejét, mivel növényeink felébrednek közel féléves álmaikból. A természet megújulásának kezdetét jelzik a korai virágzású fajok, melyeknek csúcsán már láthatóak a szép kövér bimbók , esetleg az első kinyílt virágok is .

A napsütés hatására a hőmérséklet nagyon magasra emelkedhet a télire jól lezárt növényházakban, így itt az ideje kinyitni az ablakokat a nap hosszabb óráiban. Fontos megkezdeni  az egyre többszöri szellőztetést. A növények egészséges fejlődéséhez ugyanis legalább annyira fontos a friss levegő,  mint a napfény vagy a víz. Ha a növényházra kiegészítő fóliát takartunk a fagyok elleni védekezés céljából, itt az ideje azt eltávolítani, de fokozatosan tegyük, nehogy a hirtelen erős fény kárt okozzon növényeinkben. Sajnos akár még maradandó égési sérüléseket is szenvedhetnek, ha az üveg felület közvetlen közelében helyeztük el a töveket. Használjuk ki,  ha van néhány nap borús időszak, így elkerülhetjük az esetleges árnyékolás szükségességét.

Hol érzik jól magukat a kaktuszok?

Mindenképpen várjuk meg tavasszal a fagyok elmúltát mielőtt kihelyeznénk a szabadba növényeinket. Hazánkban még előfordulhatnak fagyos éjszakák  májusban is, ezért érdemes a kihelyezéssel megvárni az április végét, figyelve az időjárás előrejelzéseit.

A Yucca, az Agave az Aloe fajok valamint a nagyobb termetű oszlopkaktuszokat érdemes a szabadban elhelyezni. Szabadban nevelhetők a hordókaktuszok, a sünkaktusz és a gömbkaktuszok, abban az esetben,  ha meg tudjuk őket védeni az esetlegesen  túl sok csapadéktól. A nagyobb cserepekben, vagy tárolóedényekbe ültetett  növényeket a földre állíthatjuk.

Szóba jöhetnek  elhelyezést illetően polcok, asztalok, függesztve kerítésre, kerti tárgyakra vagy fákra is helyezhetjük őket.

Jól mutatnak a szárazságtűrő évelők közé ültetve a sziklakertben is az aloék, az agávék vagy a kisebb oszlopkaktuszok. Ezeket nem kell kiültetni, csak egyszerűen elhelyezzük cserepestől a sziklakertbe, így ősszel sem lesz gond a teleltetésre való áthelyezésükkel.

A szabadban nevelt növények sokkal egészségesebbek, színpompásabbak, szebb tövisűek lesznek, mint a növényházban tartott növények.

Mikor öntözzünk először a kaktuszokat?

Először óvatosak legyünk az öntözéssel, csak március végén kezdjük a kaktuszt öntözni. Az első öntöző vízbe nem kell keverni sem műtrágyát, sem növényvédőszert elég a sima langyos víz. Arra is ügyeljünk, hogy napos, derült idő legyen első öntözéskor. A további öntözés már történhet az időjárás függvényében.

Virágzás szempontjából a kaktuszt nevelőknek az április és a május a két legszebb hónap, mivel a legtöbb kaktusz faj ekkor hozza virágait. Az egészéves gondoskodást a kaktuszok színpompájukkal hálálják meg gondozóiknak.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
méhbalzsam

Kevésbé ismert, de jó is, szép is a méhbalzsam

Következő cikk
ginzengcserje

Hazai kertekben is nevelhető a ginzengcserje

Kapcsolódó cikkek