papsajtmályva

A papsajtmályva (Malva neglecta) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

Gyermekkorom kedves emlékei közé tartoznak a nyarak, az iskolai nyári szünetek, amikor lánytestvéreimmel boldogan játszottunk szülői házunk udvarán. Babánk a kukorica „hajas” baba volt, a bútorokat bogáncsból készítettük, és a játék konyhánkban „ főztük” és ettük a papsajtot.
Tele volt az udvar a kereklevelű mályvával, lehetett szedni bőven a finom csemegét. Most, amikor már az unokák nyaralnak nálunk, válogathatnak a rengeteg gyümölcs között, fanyalognak , és csodálkoznak, amikor megkínálom őket gyermekkorom nyári csemegéjével.

A papsajtmályva termesztése, gondozása

papsajtMás néven kereklevelű mályvának is nevezik. A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó egyéves vagy évelő növény. Mediterrán területen őshonos, mára már kozmopolita. Rokon fajta az erdei mályva, mely kétéves évelő és szintén gyógynövény.
A papsajtmályva természetes növénytársulásokban, nedvesebb élőhelyeken , kertekben, utak mentén gyomnövényként gazdagon termő, elterjedt növény.

A papsajtmályva szereti a szerves anyagokban gazdag talajt, nitrogénkedvelő növény. Alaposan nézzük meg a termőhelyét.
Gyökere elágazó, vékony olyan mint általában az egyéves növényeké. Az évelő példányoknak, fás a gyöktörzsük, melyből a talajon elterülő szár fejlődik. Legfeljebb harminc centiméter magas szára hengeres.
Levelei kerekek vagy vese alakúak, szórt állásúak. Rövid nyelűek, de az alsó levélnyelek hosszabbak. A levélszél csipkés, a levélfonák szőrös, a felszíne kopasz.

A papsajtmályva virágzása

Virágai aprók, a levelek hónaljában kocsányok ülnek. Öt sziromlevelük és kettős csészekörük van, melynek a csúcsa kicsípett, színe fehér, rózsaszín, vagy halvány ibolyakék, sötét erezettel.
Virágzása áprilistól egészen késő őszig tart. Virágzás után a kocsányok lehajlanak.

papsajt3

A papsajtmályva felhasználása

Termése a maradó csészeleveleken a virágzás alatt egész nyáron át folyamatosan képződik. Korong alakú. Összetett toktermés. Éretten sima felületű résztermésekre esik szét. A hosszú virágzási idő miatt egy növényen egyszerre lehetnek jelen a virágok és a termések is.
A növények levelét gyűjtjük a virágzás elején, júliusban.

Légúti fertőzések, légutak gyulladásos megbetegedései , meghűlés, rekedtség, száraz, görcsös köhögés ellen is hatásos köhögéscsillapító.
A teát toroköblögető szerként javasolják.
A leveleket meleg vízzel átitatva, ekcémás bőrre, kelésekre, visszérgyulladásra, sebekre helyezik bőrlágyítóként, fertőtlenítőszerként.
Fiatal sarjhajtásaiból készíthetünk tavaszi salátát is.

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Máriatövis

A máriatövis (Silybum marianum) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

Következő cikk

A kanári-főnixpálma (Phoenix canariensis) ültetése, gondozása, szaporítása, igényei

Kapcsolódó cikkek