A kanári-főnixpálma (Phoenix canariensis) ültetése, gondozása, szaporítása, igényei

A pálma-féle dísznövények szépen mutatnak nem csak a lakásunk szegleteiben, de nyáron a teraszt, erkélyt is egzotikussá tehetjük egy-egy cserép pálmafajtával.
A kanári-főnixpálma a pálmafélék egyik legigénytelenebb faja. Fényigényes növény, de kevésbé világos lakásban is szépen fejlődik. Nyáron tarthatjuk a terasz napos vagy félárnyékos részén is.

A kanári-főnixpálma nevét a Kanári szigetekről kapta, mivel onnan származik. Ott akár még húsz méter magasra is megnövekszik. Hazájában megtalálható a piactereken, a parkokban, ligetekben, de még az utak mentén is, mivel még oda is ültetik. Gyakran hoz magot is, turisták kedvenc maggyűjtő helye, melyet gyakran leszednek és hazavisznek.

A kanári-főnixpálma ültetése

Phoenix-canariensis-3A kanári főnixpálma nem túl drága növény, mégis nagyobb lehet az örömünk, ha magunk szaporítjuk, ha van rád módunk és nyaralásból tudunk magot hozni magunkkal. Ebben az esetben minél gyorsabban ültessük el, mert az idő előrehaladtával veszít a csírázóképességéből.

A magokat vessük laza tőzeg és homok keverékéből lévő virágföldbe, és helyezzük a csíráztató edényt húsz-huszonnégy fokos helyre, és tartsuk a földet nyirkosan. Az első levelek körülbelül négy-hat hét után jelennek meg, ekkor hamarosan sort keríthetünk a növénykék egyenkénti átültetésére. Átültetéskor ügyeljünk arra, hogy a magot ne szakítsuk le. Néhány hónap elteltével a növényeket újra ültessük át nagyobb és tápanyagban gazdagabb földdel töltött cserepekbe.
A kifejlett pálmák néha hozhatnak gyökérhajtásokat, melyeket óvatosan válasszunk le és ültessük el külön cserepekbe.

Átültetés és a gyökerek visszavágása

Legalkalmasabb időszak a pálma átültetésére a tavasz (április), amikor már melegebbek és hosszabbak a nappalok. Ha a pálmát új földbe ültetjük, általában nagyon gyorsan növekedésnek indul. Ha a növény nyár végére kinövi a cserepét, akkor is át lehet ültetni. A kifejlett pálmáknál az átültetés során a gyökereket vissza is vághatjuk, mellyel le tudjuk lassítani a növény növekedésének ütemét.

A kanári-főnixpálma gondozása

Nagyon könnyű gondozni. A kanári főnixpálma nálunk nagyon ritka esetben nő egy méternél magasabbra. Gondozása viszonylag egyszerűen történik. Ha a növény hűvös helyen van elhelyezve, akkor kevés vizet igényel, ha azonban melegebb és világosabb helyet találunk számára, akkor öntözzük bőségesen és nyáron rendszeresen trágyázzuk is.

A kanári főnixpálma virágzása

Hazájában a Kanári-szigeteken a pálma a levélnyélnél virágfürtöt hoz, nálunk azonban csak nagyon ritkán virágzik. Virágának illata nincsen, termése kicsi és élvezhetetlen.

A kanári-főnixpálma igényei

Phoenix-canariensis-4A fiatal növényeket célszerű mindig szórt fényben tartani. A kifejlett egyedek a félárnyékos és napos helyeken is egyaránt jól fejlődnek. Jól viseli a szobahőmérsékletet, télen pedig alacsony hőmérséklettel, négy-nyolc fokkal is megelégszik.
Könnyen megtámadják a pajzstetvek, ha túl meleg helyen teleltetjük.

Hetente többször öntözzük lágyított, állott vízzel, télen kevesebb vizet igényel. Átültetést körülbelül három évente igényel és tavasszal ültessük át.

A főnixpálma nagyon hosszú ideig él, különösen, ha dézsába ültetve téli kertben helyezzük el.

Betegségei

Barna, kerek foltok a levélcsúcsokon a gombásodás jelei. Kezeljük a növényt ilyenkor gombaölő szerekkel.
A tetvek a pálma ellenálló képességét veszélyeztetik. A pajzs-és gyapjas tetveket késsel kaparjuk le és töröljük át a leveleket spirituszba mártott vattával. A levéltetvek és az üvegházi molytetvek ellen rovarirtó szerekkel védekezhetünk.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
papsajtmályva

A papsajtmályva (Malva neglecta) termesztése, gondozása, virágzása, felhasználása

Következő cikk
terpedt főnixpálma

A terpedt főnixpálma (Phoneix roebelenii) ültetése, gondozása, szaporítása, virágzása

Kapcsolódó cikkek