flower in vase

Ötletek és fogások szobakertészek számára

Szinte minden szobakertésznek vannak egyéni ötletei arra, hogy mitől fejlődnek a növények még jobban. Némely fogás azonban szokatlannak tűnhet.

Óvatosan fogadjuk a tanácsokat!

muskátli helytelen teleltetéseSajnos sok olyan tanács és ötlet jelenik meg időről időre az újságokban, reklámfelületeken, melyeket jobb minél hamarabb elfelejteni. Ilyen például a muskátlik átteleltetésére vonatkozó ötlet is: gyökerükkel felfelé függesszük fel a növényeket a pincében egy zsinórra. Nagyanyáink idejében ez bizonyára kiváló módszer lehetett, ma már azonban a legtöbb esetben csak elszáradt kórókat találnánk a zsinór végén, mire kitavaszodik. Ugyanis ennek egyszerűen az az oka, hogy régebben a ház pincéje meglehetősen nyirkos volt. Ma azonban az építkezés során mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a pince száraz legyen.
Vagy vegyük például azt az időnként hallható tanácsot, mely szerint a kaktuszokat újságpapírba csavarva egy szekrény tetején teleltessük át. Ezt az ötletet is nyilvánvalóan kezeljük fenntartással.

A vágott virág életének meghosszabbítására számos bevált ötlet alkalmazható. A tulipánok és nárciszok fehér szárvégeit mindig vissza kell vágni, mert gátolják a virág vízfelvételét.
Jó megoldás, ha egy éles késsel minden szárat ferdén bemetszünk. Aki sokáig szeretné örömét lelni a rózsákban, tekerje szárukat papírba és éjszakára tegye egy hűvös helyiségbe állított vízzel teli vödörbe. Ettől a kissé kókadt tulipánok is életre kelnek. Ezzel szemben a napraforgók szárvégeit rövid időre merítsük forró vízbe, mielőtt vázába tennénk őket.

Gondolnánk, hogy a bromélia hamarabb kivirágzik, ha egy érett almát teszünk a virágföldre, majd a cserepet és az almát is letakarjuk egy műanyag zacskóval?
Vagy hallottunk már arról, hogy van néhány egészen egyszerű és olcsó módja annak, hogyan teremtsünk megfelelő páratartalmat a fűtött szobában?
Csak annyi a teendő, hogy az ablakpárkányra, a növények közé vízzel teli edényt helyezzünk, például egy edényt vagy poharat.
Anyáink kincses tárából rengeteg hasznos tanácsot, ötletet találunk a szobanövények gondozásának lehetőségeiről.

A kártevők ellen hasznos a fokhagyma!

fokhagyma kártevők ellenTegyen egy próbát a fokhagymával, akinek meggyűlik a baja a kártevőkkel. Mindössze egy gerezdet kell a virágföldbe dugni, ez mindenfajta rovart elűz. Csak arra kell oda figyelnünk, hogy mikor hajt ki a fokhagyma, melyet ilyenkor azonnal távolítsunk el, mivel kiterjedt gyökérzetet hajt.
Létezik azonban számos olyan egyéb módszer, mely segít megszabadulni a nemkívánatos vendégektől. Ha az erkély növényei közé levendulát ültetünk, távol tartja a levéltetveket: ha katicabogarat teszünk a levélre, azok a levéltetvek egész tömegeit képesek felfalni.

A dohányosok cigarettacsikkekből olyan permetlevet állíthatnak elő, melyet egyetlen kártevő sem él túl. Ez a permetlé azonban meglehetősen mérgező, ezért az érzékeny növények esetében nem szabad alkalmazni.
Mikor még alig volt iparilag előállított műtrágya, nagyanyáink mindenféle házi praktikákkal tették ellenállóvá a növényeiket.

Még ma is alkalmazható, ha a kiázott teafilter tartalmát a páfrány virágföldjébe tesszük. Ha a kávézaccot tőzeggel összekeverjük, kiváló virágföldet kapunk az azálea és más mocsári növény számára.
Az állott ásványvizet a lefolyó helyett öntsük a növényeinkre, mivel számos fontos ásványi anyagot tartalmaz.

A kemény vizet a tőzeg megpuhítja

Akinek öntözővizének magas a mésztartalma, próbálja meg a tőzeget: egy éjszakán át lógasson egy tőzeggel teli zacskót egy kanna öntöző vízbe. Ez kivonja a meszet a vízből. A tőzeg akkor is segít, ha például nyaralás idején nincs, aki a növényeket megöntözze. Ilyen esetben a növényeket egészen a peremig bele kell süllyeszteni egy nedves tőzeggel megtöltött kádba. Ez a módszer a műanyag cserepek esetében nem alkalmazható.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
növények fényigénye

A NÖVÉNYEK FÉNYIGÉNYE

Következő cikk
színes levelek

Színes levelű szobanövények: gyönyörködjünk bennük egész évben!

Kapcsolódó cikkek