angolmuskatli

Az illatos (angol) muskátli (Pelargonium x domesticum) gondozása, szaporítása, betegségei

A kerti muskátlinál valamivel igényesebb angol vagy illatos muskátli igen nagy népszerűségnek örvend a kertbarátok körében. Szobanövényként, de balkonon, erkélyen is tartható.

Gondozása

A közkedvelt kert muskátlihoz hasonló és egy családból származó növény ugyan rövidebb ideig és kevesebb alkalommal virágzik, mint kerti társa, ám nagy, csokrokban álló virágzatával mindenkit elbűvöl.

angol muskatli

Az ideális hőmérséklet a növény számára maximum 21°C, éjjel pedig a 10-13°C, így ideálisak számára mind a szobai, mind a kinti körülmények. Ha tavasszal szeretnénk kitenni a növényt, akkor várjunk addig, míg már biztosan nem fagy, hiszen ezzel elkerülhetjük a növény kipusztulását. Kedveli a világos, napos, de közvetlen napfénytől védett helyeket, ha nem éri elég fény, akkor egyáltalán nem fog virágozni. A legalább napi 16 órányi fény elegendő és szükséges számára, amelyből legyen 4 óra közvetlen napfényben gazdag. Megfigyelhetjük, hogy a leggazdagabb és legszebb virágai a meleg, száraz nyarakon lesznek.

Vízigényét tekintve nem a legnagyobb vízigényű fajtákhoz tartozik, hagyni kell, hogy két öntözés között a földje kiszáradjon. A legjobb, ha alulról öntözzük, a víz csúnya foltokat hagyhat a leveleken. Nyáron a szabadban több vizet igényelhet, itt földje hamarabb kiszárad. Az esőtől védett helyen helyezzük el a cserepet, mert virágzás esetén szirmai érzékenyek és az eső kárt tehet bennük.

A magas páratartalmat nem kedveli, megfelelő szellőzést kell biztosítanunk számára. Igényli a hetente történő tápoldatozást, amikor megjelennek a bimbók, magas káliumtartalmú tápoldatot használjunk a virágzás végéig.

A virágzást követően ültessük át a növényt, ekkor vissza kell vágnunk a töveket, hogy bokrosabbak legyenek, és ne nyúljanak fel túlzottan. Az újonnan növő szárvégeket csípjük vissza, így bokros marad a muskátlink. Az elhervadt virágokat mindig távolítsuk el.

Szaporítása

Az illatos muskátli szaporítása dugványozással történik, a levágott fiatal hajtásokat ültessük el virágföldbe, és tartsuk folyamatosan nedvesen a földjét, hogy a gyökérképződést elősegítsük.

angol muskátli

Betegségei

Leggyakoribb betegsége a fekete szártőrothadás, ami a kerti muskátlinak is gyakori ellensége. Leggyakrabban a fiatal szárakat érinti, egyszer csak alulról megfeketednek és elrothadnak. Éppen ezért körültekintően járjunk el az átültetésnél: mindig használjunk tiszta cserepet és ültetőközeget.

Megtámadhatja még a növényt az üvegházi molytetű, melynek kiirtása gyakorlatilag lehetetlen, koncentrált támadásra van szükség ellene, és fenyegető veszélyt jelentenek a növényre a vírusos megbetegedések is. Ez utóbbiak általában tavasszal okoznak levélfoltosodást sárga karikák és csíkok formájában.

 

Total
15
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
páfrány

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) gondozása, szaporítása, betegségei

Következő cikk
clematis

Az erdei iszalag (Clematis) gondozása, szaporítása, betegségei

Kapcsolódó cikkek