gloxínia

A gloxínia (csuporka) jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, virágzása

A cserepes gloxínia vagy csuporka (Sinningia speciosa) a jó példa arra, hogy hogyan tudunk nemesítéssel és keresztezéssel növényeket megváltoztatni. Új színek és új foltos, szegélyezett és fodros virágú növények keletkeznek így. Ez a gyönyörű brazíliai növény a 18. század elején jelent meg az európai kontinensen. Latin nevét a bonni egyetemi kertésznek, Wilhelm Sinningnek, magyar nevét pedig a colmari orvosnak, Peter Gloxinnak köszönhetjük.

gloxi3

A gloxínia levelei, hatalmas tölcsérvirágai bársonyos tapintásúak. Télen a növény általában lehullajtja leveleit, de megfelelő gondozással tavasszal újra kihajt, és szép új virágokkal kápráztatja el környezetünket.

Eredetileg a a gloxínia virágok vízszintesen (vagy ferdén) helyezkedtek el, és gyűszű alakú volt a formájuk. A mai gumós növényeknek egyenesen álló, nagy tölcsérvirágai vannak, melyeket matt zöld, nyelv formájú, puha szőrű levelek gyűrűje vesz körül. A tendencia az alacsonyabb, kisebb levelű és nagyobb virágú növények nemesítésének irányába mutat.

Milyen gondozást igényel a gloxínia?

GloxíniaHa szobanövényként tartjuk, akkor leginkább a húsz-huszonkét fokos hőmérséklet a legideálisabb számára. Ha tizenöt foknál alacsonyabb a hőmérséklet, a növény elmarad a fejlődésben. Szép nyári időben a gloxíniát a szabadba is kitehetjük, de félárnyékos helyet keressünk számára.
A tél nyugalmi időszak a gloxínia számára is, ezért hagyjuk a cserépben és tegyük tizenöt fokos hőmérsékletű helyiségbe, és nem szükséges sem öntözni sem pedig trágyázni. A nyugalmi időszak a növénynél úgy nyilvánul meg, hogy először lehullajtja a virágait, majd elfonnyadnak a levelei.
Másik év tavaszán, februárban vegyük ki a cserépből, tisztítsuk meg, és ültessük át új földbe. Válasszunk számára savas kémhatású, savanyú talajt, amely jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, így elkerülhetjük a pangó víz kialakulását, ami a növény pusztulásához vezethet.

Csak mérsékelten öntözzük, és öntözésnél ügyeljünk rá, hogy a leveleit és a virágait ne érje víz, mert ott barna foltok alakulhatnak ki, és elrothadhatnak. A pihenő időszakban egyáltalán ne öntözzük!

A gloxínia szaporítása

Aki szereti a gloxíniát, és szeretne többet belőle, az többféle módon szaporíthatja. A szaporítás történhet gumóosztással: amikor a gumó tavasszal hajtani kezd, egyszerűen csak vágjuk ketté. Fontos, hogy minden gumódarabon legyenek hajtások, melyek jobban felismerhetőek, ha előtte megtisztítjuk a gumót. Ültetés után az első hetekben tegyük húsz-huszonöt fokos helyre.

A másik szaporítási forma a magról történő szaporítás. Ez a módszer nagyon olcsó, de igen nehéz. A magok olyan aprók, mint a homokszemek, ezért vannak olyan kertészek, akik a magokat homok közé keverik, hogy egyenletesebben tudják a magokat elosztani. A vetést követően (amit december környékén végezzünk), két héten keresztül sötétben csíráztassuk a magokat. Ha a csírák már olyan nagyok, hogy csipesszel meg tudjuk fogni, akkor egyenként ültessük ki őket.

Szaporíthatjuk még a gloxíniát levéldugványról is. Vágjunk le nagy egészséges leveleket a növényről és két helyen vágjuk át a főlevélér bordáját. Rögzítsük a leveleket hajtűkkel és takarjuk le a ládát egy üveglappal. A vágás helyén fognak az új növények fejlődni, és ha már gyökeret eresztettek vágjuk le az új hajtásokat és ültessük el őket.

Hajtásdugványról történő szaporítás esetében, amikor a gumók új hajtásokat növesztettek, felhasználhatjuk dugványként is. Ezeket közvetlenül földbe kell ültetni és fóliával letakarni, ameddig gyökeret nem eresztenek.

A gloxínia virágzása

A növény májustól szeptemberig hozza szép tölcsér virágait, melyek bársonyosak, színük fehér, vörös, lila, de akár kétszínűek is lehetnek vagy a virágok szélén csík fut körbe.

A legtöbb növényt, amikor elvirágzott nagyon sokan eldobják, pedig a gumók újra kihajtanak és igaz, hogy a virágzás nem lesz olyan intenzív, mint először, de újra szép virágokkal ajándékoz meg bennünket.

A gloxíniának eredetileg szerényebb, ibolyakék virágai voltak.

A gloxínia betegségei

Az egészséges gloxíniának zöld, erős, pozsgás levelei, sok bimbója és virága van.
Ha túl sok a napfény a növény számára, akkor a levelei összepöndörödnek, vagy világossárga színűek lesznek, esetleg megégnek.
Ha túlöntözzük a növényt, a virágok és a levelek elrothadnak. Néhány esetben levéltetvek és takácsatkák támadhatják meg a növényt, ilyen esetben rovarirtó szerrel védekezhetünk.

Total
40
Shares
2 hozzászólás
  1. Szeretném megtudni, hogyha elnyílt a virágja azt le kell e vágni, hogy másik virág tudjon fejlődni? Vagy hagyni kell, hogy magától elszáradjon. Köszönettel: Rakonczainé

    1. Kedves Mária!
      A gloxínia virágzás után felkészül a nyugalmi időszakára, emiatt ha elnyílnak a virágai sok esetben még a leveleit is lehullajtja. Ettől azonban nem kell megijedni, hiszen a pihenőidő leteltével újra hajt majd. Az elnyílt, és már elszáradt virágok nyugodtan eltávolíthatók.
      Üdvözlettel: Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kert könyv

Kertészkedjünk könyvből!

Következő cikk
vidrafű

A Vidrafű (Menyanthes trifoliata) gondozása, igényei, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek