vidrafű

A Vidrafű (Menyanthes trifoliata) gondozása, igényei, szaporítása és betegségei

Napjainkban egyre gyakoribbá válik, hogy a kertes családi házak, vagy nyaralók kertjébe kis tavacskát, téli kertet készítsünk. Ahhoz, hogy mennél szebb és gazdagabb legyen kertünk ékessége, érdemes sokféle vízi növényt elhelyezni. Egy ilyen vízi növény lehet a vidrafű is.

A vidrafű nagy múltú mocsári növény, mindenhol elterjedt, ahol a természetes vagy mesterséges tavak vagy mocsarak találhatók. Általában más mocsári és vízi növényekkel él együtt, de májustól júniusig kiemelkedik azok közül szép virága miatt. Az évelő vidrafű levelei vízszintesen nőnek, az oldalhajtások hossza megnőhet egy méter hosszúra is. A hajtástengely a víz felszínén úszik, a hármas levelek hosszú félálló nyélen ülnek.

vidrafű

Régi gyógyfű

A vidrafű mint gyógyfű, nagy múltra tekint vissza, mely tulajdonságát a benne rejlő keserű menyatin nevű anyagnak köszönheti. Régen a vidrafű leveleit használták elsősorban (de napjainkban is) gyomor- és bélpanaszok enyhítésére, gyógyfüves teakeverékkel. Voltak azonban sörfőzők is, akik a komló helyett használták fel a vidrafű leveleit.

A vidrafű hazánkban is megtalálható, a mocsarak, lápok ritka, sajnos eltűnőben lévő növénye, ezért védetté lett nyilvánítva.

Hogyan gondozzuk a vidrafüvet?

vidrafű3A vidrafű gondozásához nincs szükségünk különösebb alapismeretekre, azt is mondhatnánk, hogy a növény nő magától. Arra kell odafigyelnünk, hogy a növekedését határok közé szorítsuk, hogy a közelében lévő, lassabban és talán nem olyan erőteljesen növekedő vízinövényeknek is maradjon életterük.
A vidrafű a sekély tócsák és a kiskerti tavak, téli kertek szép mocsári növénye. Fehér sziromlevelei nyáron nyílnak. Rendszeres gondozásra van szüksége, különben más növények kárára könnyen elszaporodhat.
Legmegfelelőbb hely számára a sekély vizek partja, de igazán a mocsaras talajban érzi jól magát, ahol nincs kimodottan vízfelület, nyílt vízfelületet nem igényel. A növény nagyon gyorsan fejlődik ezért tápoldatra egyáltalán nincs szüksége.
Növekedésére nincs hatással, hogy tápanyagban gazdag vagy szegény talajba ültetjük. Ha van elég élettere, nincs szükség átültetésre sem.
Szükséges azonban visszavágni ha túlburjánzik a növény.

A vidrafű szaporítása

Ha a vidrafű megtermékenyül és magot nevel, a mag a víz felszínén úszik és magától kicsírázik. Ha magunk akarjuk szaporítani, akkor vágjuk le a megfelelő szárat, majd dugjuk bele az iszapba vagy nyirkos tőzegbe.

A vidrafű virágzása

Mindig lenyűgöző látvány, ahogy a főszár végén ülő bimbóból kifejlődik a virágfürt és kiemelkedik a vízből. A virágok bimbói rózsaszínűek, de amint kinyílnak, láthatóvá válnak a belül fehér sziromlevelek, amelyeket sűrű rojtokra emlékeztető szőrszálak díszítenek.
Mivel a növény kétlaki, a két különböző ivarú virág, két különböző növényen fejlődik. Az egyik virágnál a bibeszál hosszabb, mint a porzó, a másiknál pedig éppen fordítva van, vagyis a hosszúak a porzók és a rövid a bibe.

Ezzel magyarázható, hogy a vidrafű nem tudja saját magát megtermékenyíteni, mindig szüksége van az ellenkező nemű párjára.
A virág édes nektárt rejt, amely a poszméh kedvelt csemegéje.

Megbetegedhet e a vidrafű?

A vidrafű nagyon egészséges és ellenálló növény, betegségek és kártevők valószínűleg keserű ízanyaga miatt nem támadják meg.

Elpusztulhat azonban a növény abban az esetben, ha a vízállás folyamatosan nagyon magas, mivel jobban szereti a sekély vizeket.

Kipusztulhat akkor is, ha a vidrafű nem nevel magot, ha hiányzik a beporzáshoz szüksége ellenkező nemű virág.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gloxínia

A gloxínia (csuporka) jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, virágzása

Következő cikk
vizijácint

A vízijácint (Eichhornia) gondozása, szaporítása, igényei

Kapcsolódó cikkek