vizijácint

A vízijácint (Eichhornia) gondozása, szaporítása, igényei

A vízijácint meglehetősen buja virágzó vízinövény, mely Dél-Amerika trópusi területeiről származik. Az egész világot meghódító diadalmenete onnan indult. Olyan emberek vitték és ültették, akiket megbabonázott a növény szépsége. Nálunk is megtalálható minden virágkertészetben.

Nagyon sok trópusi országban ma már bánják, hogy meghonosították a vízijácintot, mivel a növény úgy terjed, mint a pestis. A tavakon és folyókon annyira elburjánzik, hogy csónakkal már nem is lehet rajtuk közlekedni. A növények száma tizennégy naponként megduplázódik. Aki kezdi tíz növénnyel, az félév múlva már ötvenezer példánnyal rendelkezhet. Nem csoda, hogy egyes helyeken már kész csapásként emlegetik.

vizijácint

Nálunk a vízijácintok közül, leginkább az Eichhoria crassipes ismert, melynek levelei hosszúkásak, simák, és fényesek. Az erősen duzzadt levélzet úszóként szolgál a növény számára. A nyár folyamán megjelennek a tetszetős kékeslila jácint virágok, melyek kellemesen árasztják illatukat. A növény az igazi jácinthoz hasonlóságának köszönheti nevét.

Megfelelő gondozás télen-nyáron

A kerti tavacskában is zavartalanul növeszti hosszú indáit és hozza új növényeit a vízijácint, melyeket levághatunk, használhatjuk tovább szaporításra, de el is ajándékozhatjuk.

Ha a növény akváriumban, vagy más vízzel teli edényben tartjuk a házon belül, akkor egész évben nincs más teendőnk vele, minthogy kordában tartsuk növekedését. Mások a szabályok, ha tavacskában, vagy medencében nő.
Természetesen a tavi növényt sem öntözni, sem trágyázni nem szükséges. A vízijácintnak földre sincs szüksége, mivel a víz felszínén úszik.

A vízijácint a tizennyolc fok alatti hőmérsékletet nem kedveli. Minél sekélyebb az edény, a víz annál hamarabb felmelegszik benne a napon. A növény egész nyáron át virágzik, azonban ha túlságosan elterjed, érdemes olló után nyúlnunk. Metszeni nem kell a növényt, a levelek egy részét lecsippenthetjük, ha a tavat nagyon benövik.

A vízijácint nem télálló növény, ezért ha tizenöt fok alá megy a hőmérséklet, vegyük ki a vízből és vigyük be a házba. Itt tovább növekedhet, akár akváriumban, de elég egy vödör is számára, melyet megtöltöttünk a tavacskából származó földdel. Ügyeljünk arra, hogy mindig egy centiméter víz álljon rajta a föld felett. Világos és fagymentes helyre tegyük, ugyanúgy, mint számos más vízi növényt, ilyen módon átteleltethetünk.

A vízijácint virágzása

vizijácint3

 

A növény virágzata kékeslila színű, a hagyományos tavaszi jácintra emlékeztet. Nőhet szabadban, egy tó vizében vagy szobában, de akváriumban is.
A kékeslila virágok egész nyáron át nyílnak, melyek füzérszerűen, bugában ülnek. Szélcsendes időben érezhetjük édeskés illatukat.

A vízijácint virág nélkül is élvezetes látványt nyújt, amikor a megduzzadt levelei a víz felszínén úsznak. Megfelelő átteleltetés esetén (mely igen nehéz), évekig eltart a növény élettartama.

 

 

Lehetnek e betegségei a vízijácintnak?

A vízijácint igen robusztus növény, amely nagyon ritkán lesz beteg vagy esik kártevők áldozatául. A legnagyobb probléma a növény átteleltetése, mivel ha a téli szállásán túl magas a hőmérséklet és a levegő párás, szürkepenész alakulhat ki.
Ilyenkor a hőmérsékletet és a páratartalmat egyensúlyba kell hozni.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
vidrafű

A Vidrafű (Menyanthes trifoliata) gondozása, igényei, szaporítása és betegségei

Következő cikk
átültetés

AZ ÁTÜLTETÉSRŐL

Kapcsolódó cikkek