kamelia

A kamélia (Camellia) jellemzése, ültetése és gondozása

Egy fás szárú örökzöld vadon, lomberdőkben élő növény a kamélia. Az eredeti vadon élő kamélia magassága tizenöt méter is lehet, a kertészeti változatok két-három méter magasak. Számos szubtrópusi éghajlatú területen elterjedt, de a legtöbb faj őshazája Japán, Kína, India területei. A gyönyörű kamélia virágok már a kínai művészetnek a tizenegyedik században kedvelt témái voltak, megjelentek, festményeken, porcelánokon. A kaméliás hölgy című regény címszereplője rendszeresen kamélia virágot tartott a kezében. A növény a harangvirágúak rendjének és a teafélék családjának egy nemzetsége, melyben körülbelül száz fajt tartanak számon. Legtöbb köztük dísznövény, de akadnak közöttük haszonnövények is. Európába a tizennyolcadik században került át, és olyan területeken terjedt el, ahol viszonylag enyhébbek a telek. Az enyhébb európai vidékeken gyakran ültetik védett fekvésű területekre, ahol némely fajták fává is fejlődhetnek. Hazánkban inkább a konténerben nevelése ajánlott.

A kamélia (Camellia) jellemzése és gondozása                                              

Egy nagyon népszerű cserje a kamélia, melynek az adja a különlegességét, hogy nem akkor virágzik, mint a többi virágzó cserje, hanem tél végén. A virágok színe fehér, rózsaszín, vagy piros. A díszcserjét nevelhetjük konténerben is, könnyen nevelhető, lehetőleg savas talajt kell számára biztosítani. A talaja legyen olyan, mint általában az erdei talajok melyekben sok a szerves anyag. Mivel erdei növény, legjobban az árnyékos helyen érzi magát, ám ha napos a hely, ahol neveljük és biztosított a rendszeres öntözése, akkor is szépen fejlődik. A vízpótlás, ha szükséges lehetőleg esővízzel történjen legjobb, ha közvetlenül kapja az esőt.

Mint a korán virágzó cserjék általában, a kamélia is késő nyáron és hozza a rügyeket, ebben az időszakban nem szabad hozzányúlni, nem szabad metszeni vagy alakítani, mert megakadályozzuk a cserje növekedését. A kamélia metszése tavasszal ajánlott, amikor a növény virágzása elmúlt, akkor lehet metszeni és alakítani.

A kamélia (Camellia) szaporítása 

A dísznövény szaporítását végezhetjük magról, bujtással és oltással is. A magról szaporítás kockázatot jelenthet, mert a magról nőtt cserjék nem biztos, hogy olyanokká fejlődnek, mint az eredeti növény.

A japán kamélia (Camellia japonica) jellemzése és gondozása

A növény egyik különlegessége, hogy akkor virágzik, amikor más virágok pihenőre térnek és nyugalmi időszakukat élik. A tél vége kora tavasz a virágzásának ideje. A virágzási ideje elhúzódó hat hétig is eltarthat, sorra egymás után hozza a virágokat. A virágok a rózsáéhoz hasonlítanak, melyek lehetnek dupla virágúak is. Színük lehet fehér, rózsaszín és vörös. A növénynek fényes sötétzöld levelei különleges látványt nyújtanak. Mivel rendkívül érzékeny növény, sok figyelmet igényel, nem a gondozása, inkább a nevelése és tartása.

A fagyra érzékeny növényt lehetőleg lakásban, vagy árnyékos helyen tartsuk, és vigyázzunk, mert a száraz levegő tönkre teheti. Öntözését csak mérsékelten és kizárólag eső vagy lágy vízzel végezzük, de sem a pangó vizet nem szereti, sem pedig, hogy száraz legyen a föld alatta. Lehetőleg azonos helyen tartsuk, és ha nem szükséges ne változtassuk a helyét, mert a hőmérsékletváltozás árthat a virágzásnak, könnyen lehullhatnak a virágbimbók.

A növény teleltetésekor figyeljünk jobban a növényre, mivel esetlegesen takácsatkák, levéltetvek és pajzstetvek ellephetik, sajnos pusztulást is okozhatnak.

A japán kamélia szaporítását félfás dugványozással lehet végezni.

Total
42
Shares
9 hozzászólás
 1. Mit jelent, hogy konténerben tartsuk? Van elképzelésem a konténerről ,de nem ilyen összefüggésben.

  1. Kertészeti értelemben a konténeres növények azok, amelyeket nagyobb cserépben, ládában, stb. tartunk.
   Üdvözlettel: Anna

 2. Bimbósan vettem az OBI-ban, világos, de nem napos helyen van, locsolására is ügyelek. Ennek ellenére a bimbók ugyanakkorák, nem nőnek, de szerencsére le sem esnek. Mit tehetek még?
  Üdvözlettel: Panni

  1. Nalam is sokaig csak 4 bimbó volt, de most kinyílt.. nagyon szép. Ha nem dobta le a bimbót, lehet, hogy most ott is kinyilik! Tél végén virágzik! Semmit nem kell csinálni vele..

 3. Van két tő cameliám. Kertbe ültettem, fóliával becsavartam. Most néztem, tele van bimbóval, már látszik a rózsaszín, amint bontaná a virágát. Kérdésem lenn, kibonthatom? Németországban élek, csak – 4 fok volt 2 napig, most. 7-8 fok van nappal, 2-4 fok éjjel. Mit tegyek?

  1. Nekem is van 2 tő kameliám. Tavaly lépcsőházban teleltettem, világos, 17-18 fokos, de tavasszal az összes bimbója leesett. Az idén kint hagytam a teraszon, becsomagoltam a virágosnál vett textiliába, , időnként locsoltam, február közepén kicsomagoltam, és most hatalmas, rengeteg virágot hozott, és még rengeteg bimbója van, ami remélem, kinyílik. Állítólag a -5 fokot még jól bírja, de azt gondolom, ha rendesen becsomagolja az ember, – a cseréppel együtt, – akkor kevesebbet is kibír.

 4. Üdvözlöm!
  Most olvasom, hogy fagyra érzékeny a növény. Kérdezni szeretném mi az amit még elbír?
  Az enyém most volt 3-ik tél, hogy kint telelt, mivel mikor vettem valahonnan azt az információt kaptam, hogy télálló.
  Most bimbós, de ha jövő télre nem hagyom kint, hogyan kell gondozni? Amennyiben kiültetem minden évben a kertbe, majd ősszel konténerbe beviszem, ez megfelelő lehet? Azt olvasom fentebb, hogy nem szereti ha változtatjuk a helyét. Mit javasol a továbbiakban a helyes gondozás érdekében? Köszönöm.

 5. Nekem a kaméliám az első perctől a virágos kertben van télen-nyáron.Árnyékos helyen.Néha kávézaccal körbe ‘öntöm’.Az ég locsolja,tőlem ritkán kap.Él és virul.Most bontja virágait.

 6. Kedves Anna!
  Azt szeretném kérdezni hogy lehetséges az hogy a kamélia a gyökerétől új hajtással növekszik. Azt tapasztaltam hogy a vissza metszés után, mivel elszáradtak a levelek, ( valószínűleg nem megfelelően teleltettem),oldalról jött egy hajtás. Aminek a levelei nem olyan viaszosak mint voltak, de a formája olyan mint az eredeti növényé. Nagyon kíváncsi vagyok a válaszára hogy nöhet e a tövéből új növény?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A klementin mandarin (Citrus × clementina) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk
metelohagyma

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek