futómuskátli

A futómuskátli ültetése és gondozása

futómuskátliAmikor a katalógusokat nézegetjük, vagy filmekben látjuk, rácsodálkozunk, hogy mennyire szépek és mutatósak a futómuskátlik. Különösen elbűvölnek bennünket az alpesi kis falvak erkélyein tündöklő virágok. Ilyenkor elhatározzuk, hogy abból a fajtából szerzünk be továbbszaporításra, mert akkor van esély arra, hogy olyan legyen, mint amit katalógusokban vagy azokon az erkélyeken látunk.

Egyet azonban nem veszünk figyelembe, hogy ott az Alpok lábánál más a levegő és a páratartartalom és nem szennyezett a levegő, reggelente szinte „vágni” lehet a ködöt. Ne legyünk pesszimisták, itthon is, mi is, ugyanolyan szép és mutatós növényt nevelhetünk, ha betartjuk azokat a szabályokat, amelyek a futómuskátli neveléséhez szükségesek.

A futómuskátli (Peralgonium peltatum) Európába az ezerhétszázas években került, Dél-Afrikából. Napjainkban már nagyon sok változatát ismerjük, igen sokféle szín és méret formában. Tavasztól kora őszig virágoznak, virágai kis csoportokban fejlődnek. A virágok színei általában fehérek, rózsaszínűek vagy pirosak, de lehetnek mályvaszínűek is. Több fajtájuk gyorsan növekszik, elérheti a fél méter hosszúságot is. A virágzat súlya miatt csüngő vagy elfekvő növény, melynek szárai vékonyak, gyengék, könnyen törnek és sérülékenyek. Vannak azonban mini változatai is, azok húsz centiméternél többet évek alatt sem növekednek.

Hogyan kell gondozni a futómuskátlit?

futómuskátliKülönösebb odafigyelést és gondozást a futómuskátli sem igényel. Mivel fénykedvelő növény, fontos hogy egész évben világos helyen tartsuk, viszont a meleg tűző napon könnyen kiéghet, levelei megperzselődhet. Szereti a meleget, de jól érzi magát bármilyen hőmérsékleten, télen elég, ha tíz fok körüli hőmérsékletet biztosítunk számára. Több éven keresztül is gyönyörködhetünk benne, mivel általában könnyen átteleltethető. Amikor száruk elfásodik (elöregszik), alakjuk megcsúnyul, újítsuk meg a növényt. Havonta egyszer visszavághatjuk a hajtásait, ezzel dúsabbá, szebbé válik. Rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket, ezzel virágzását serkentjük.

Hogyan szaporítsuk a futómuskátlit?

A hajtásdugványt, melyet tavasszal vagy nyár végén levágunk a csúcs vagy oldalhajtásokról,   öt-tíz centiméter hosszúságban,az alsó levelek eltávolítása után, egyesével egy nagyobb cserép szélére vagy kisebb cserepekben ültessük el.

Arra kell vigyázni, hogy a dugványokat tűző nap ne érje, és a földet tartsuk nedvesen, körülbelül hathét után hoznak gyökeret.

A futómuskátli ültetése

futómuskátliÜltetéséhez használjunk kész muskátli ültető keveréket, de megfelel számára a tőzeg vagy tőzegpótló keverék is.

A gyökeres hajtásokat megdöntve tegyük a ládába a földre, és szépen elkezd omlani lefelé, nem törik el,  vagy sérül meg a növény szára. Ültetés után alaposan öntözzük meg a növény földjét és helyezzük el a helyére. Ez a hely lehet erkély vagy kert, lényeg hogy egész nap ne tűzze a nap, lehetőleg csak délelőtti órákban érje.

Egy hónap eltelte után kezdjük adagolni számára a tápoldatot, öntöző vízhez keverve és folyamatosan pótolva.

Nyáron bőségesen és rendszeresen öntözzük, lehetőség szerint reggel vagy alkonyatkor. Vigyázzunk azonban arra, hogy sötétedés után már ne locsoljuk, mert a növény leveliről a víz nem tud felszáradni és könnyen kaphat gombás betegséget. Párásítását a levelek vízzel történő permetezés alkalmazásával tehetjük, de ne legyen forró a levegő, amikor párásítunk. Nyugalmi időben télen csak annyit kell öntözni, hogy ne száradjon ki.

Ha mindent szakszerűen és szeretettel végzünk, a futómuskátli megajándékoz bennünket gyönyörűen tündöklő  virágzuhatagával.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
magnólia

A magnólia története, jellemzése és gondozása

Következő cikk
fokföldi borostyán

A fokföldi borostyán jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői

Kapcsolódó cikkek