Home Szobanövény Így virágoztasd az amarylliseidet!

amarillisz virágkezdemény
Tetszett a cikk?

Itt a január, ebben a hónapban véget ér az amarylliszek nyugalmi időszaka, és megkezdődhetnek a virágzásának előkészítési munkálatai. Ha helyesen járunk el, akkor ebben az évben is gyönyörű és változatos virágpompában gyönyörködhetünk!

Fontos a nyugalom!

amarillisz stripedAhhoz, hogy az amarylliszek tavasszal virágot hozzanak, elengedhetetlen a téli nyugalmi periódus! Nyáron kiültethetjük a hagymákat a szabadba, vagy kitehetjük őket cserépben, esetleg virágládában a terszra vagy az erkélyre, de augusztus végétől készítsük fel a hagymákat a nyugalmi időszakra. Ehhez augusztus közepén hagyjuk abba a locsolását, és hagymáit ássuk ki a kertből. A levelei pár hét alatt maguktól is leszáradnak, nem kötelező őket levágni zölden, elég akkor, amikor megszáradnak. A pihenési időben több lehetőség közül is választhatunk, érdemes kikísérletezni, kinek, mi válik be a legjobban:

 • a hagymákat beültethetjük cserépbe (ha már eleve abban nyaraltak, akkor ez a kézenfekvő megoldás), és pihentethetjük őket ebben, a lényeg, hogy egyáltalán ne kapjanak a hagymák vizet.
 • tárolhatjuk a hagymákat nejlonzacskóban vagy kartondobozban a téli pihenőidő alatt, a zacskós megoldásnál fokozottan ügyeljünk arra, hogy a hagymák nehogy befülledjenek, és elrothadjanak, ha a hagymák nagyon nedvesen kerültek bele, nejlonzacskó helyett válasszunk inkább papírzacskót, vagy csavarjuk a hagymákat újságpapírba!
 • bármelyik módszert is válasszuk, tegyük a hagymákat sötét és hűvös helyre: a legjobb egy kamrapolc, de nagyon fontos, hogy a hely fagymentes legyen, hiszen a hagymák érzékenyek a fagyra, ez a teljes pusztulásukhoz vezethet! A legideálisabb hőmérséklet a hagymák számára ebben a periódusban 5-10° Akinek nincs hagymák téli tárolására, a hűtőszekrény alsó fiókját is „kibérelheti” erre a célra.

virágkezdeményA nyugalmi periódus után, körülbelül január közepén kezdhetjük virágzásra bírni az amarylliszeket. A nagyobb hagymák esetében gyakran előfordul, hogy már a sötétben megindul a virágszár, nem árt időnként ellenőrizni a hagymákat, amelyiknél megjelenik a virágkezdemény, azokat célszerű hamarabb cserépbe ültetni, kihozni a sötétből, meleg és világos helyre, és bőségesen megöntözni.

Azoknál a hagymáknál, amelyeknél nem jelenik meg a virágszár, a következő eljárást kövessük: a cserépben teleltetett hagymákat hozzuk ki a sötétről, tegyük meleg helyre, és a hagymákra készítsünk kartonpapírból ún. süveget. Ha dobozban vagy zacskóban teleltetünk, akkor először ültessük el a hagymákat jó minőségű virágföldbe (a hagyma fele-harmada legyen kint a földből, különben a hagyma könnyen rothadásnak indulhat), egyszer locsoljuk meg őket bőségesen, innentől az eljárás ugyanaz. A süveget mindaddig hagyjuk a hagymákon, amíg a virágkezdemény meg nem jelenik, és eddig ne öntözzük a hagymákat. Ha a virágkezdeményt meglátjuk, akkor vegyük le róluk a süveget, állítsuk a cserepet világos, meleg helyre, és rendszeresen öntözzük a hagymát mérsékelten.

amarillisz

amarillisz2

Ha a virág elnyílik, akkor vágjuk vissza a virágszárat, mert mint minden hagymás növény esetében a virágszár sok tápanyagot elszív a hagymától! Éppen ezért virágzás után tápoldatozzuk a hagymákat intenzívebben, hogy pótoljuk az elveszett tápanyagokat, és elősegítsük a hagymák növekedését!

Ha így járunk el, minden évben ragyogó virágpompában gyönyörködhetünk, és a hagymák meghálálják a velük való egész éves bíbelődést!

Az amaryllisek további gondozási tudnivalóiról ebben a cikkben olvashatsz!

 

 

 

4 replies to this post
 1. Kedves Anna!

  Ebben a cikkben azt irta, hogy elviragzas utan vagjuk le a viragszarat, mert sok tapanyagot elsziv a hagymatol.
  Egy masik cikkeben az ellenkezojet.

  Melyik a helyes?

  Masik kerdesem, hogy kepet hogy tudok feltenni a hozzaszolashoz?

  Koszonettel:
  Maria

  • Kedves Mária!
   Köszönöm a hozzászólását és észrevételét, valóban ez egy ellentmondás a cikkben, és egy korábbi hozzászólásban, de tegyük ezt most tisztába! Ahogy ősszel, a nyugalmi időszakra való felkészülés során is az a jó, hogyha a levelek a saját tempójukban száradnak le, és csak a már teljesen elszáradt leveleket vágjuk le, úgy a virágszárral is ugyanez a helyzet, vagyis hagyjuk magától elszáradni, csak akkor vágjuk le amikor már teljesen elszáradt. A levelekből és a virágszárakból ugyanis sok értékes tápanyag jut vissza a hagymába, ha levágjuk őket, akkor ezt elvonjuk a hagymától.
   Van azonban egy kivétel, mégpedig az, ha a virág beporzódott a virágzás alatt (mert a virágpor ráhullt a középen lévő termőszárra) és látszik, hogy kifejlődik a magház. Ilyenkor érdemes letörni a magházat (ez nem lesz könnyű), mert a magképzés igen sok tápanyagot elvon a hagymától! A virágszárat viszont ebben az esetben is hagyjuk rajta, amíg le nem szárad.
   Remélem, hogy tudtam segíteni! A hozzászólásainkhoz sajnos nem lehet képet csatolni, esetleg úgy próbálja meg, hogy feltölti egy képfeltöltő oldalra, és onnan beilleszti a linket. De el is küldheti részünkre: az info@ankert.hu e-mail címre.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Kedves Kertészek!
  Amarillis hagymákat elvirágzás után kivettem a földből, (ezt tanácsolta valaki)szinte az egész nyarat föld nélkül árnyékban töltötte,most mit csináljak?? kinn hideg van már!
  Karácsonykor kaptam bimbós állapotban, gyönyörű volt.

  • Kedves Évi!
   Először is elnézést, hogy csak most válaszolok a kérdésére. Az Ön amarilliszének egy kicsit felborult az időrendje, a helyes ápolásról és gondozásról, az Amarilliszek egy évéről ebben a két cikkünkben olvashat: http://ankert.hu/az-amarillisz-hippeastrum-gondozasa-szaporitasa-viragzasa/
   href=”http://ankert.hu/az-amarillisz-hippeastrum-teleltetese/”>
   A hagymákat szeptember végén tanácsos csupán kivenni a földből és teleltetni, hiszen a tavaszi és nyári időszakban növekednek a hagymák, ilyenkor mindenképpen szükségük van sok tápanyagra, amit a földből tudnak magukhoz venni. A teleltetési időszak után kezdődik a virágzási időszak, van, akik már karácsonyra, mások azonban csak januártól kezdik virágoztatni a hagymákat. Kérem, tanulmányozza át a cikkeket, és ha van még kérdése arra is szívesen válaszolok!
   Sok sikert a hagymákhoz!
   Üdvözlettel:
   Anna

Válasz

HÍRES KERTEK

Nemrégiben indítottuk el új sorozatunkat, amelyben olyan hazai kerteket szeretnénk Olvasóinknak bemutatni, amelyek inspirálóak lehetnek számunkra, és a saját kertjeink kialakításában is hasznos tanácsokat,...