terpedt főnixpálma

A terpedt főnixpálma (Phoneix roebelenii) ültetése, gondozása, szaporítása, virágzása

A terpedt főnixpálma a legmutatósabb pálmák közé tartozik, az egyik legszebb szobai pálma, karcsú kissé lelógó levelei miatt. A tágas lakások és téli kertek egyik legszebb növénye, mely a nagyon lassan növő fajta.

A terpedt főnixpálma ültetése

phoenix-roebeleniiA föld összetételére vonatkozóan is igényes növény, mivel a humuszban különösen gazdag földet kedveli. Ezt a követelményét a legtöbb előrecsomagolt virágföld megfelelően tudja biztosítani számára.
A pálmák általában úgy reagálnak ha túlságosan kicsi számukra a cserép, hogy az egyre növekvő gyökérzetük kiemelkedik az edényből. Ilyenkor nagyon fontos átültetni nagyobb cserépbe. Ehhez az átültetéshez válasszunk olyan edényt, amelyik tenyérnyivel szélesebb, mint a régi cserép. A pálmák ültetéséhez inkább a magasabb mint a szélesebb edények a legalkalmasabbak.
A kifejlett növényeket három-öt évente szükséges átültetni.

 

 

A terpedt főnixpálma gondozása, szaporítása

A terpedt főnixpálmát nyáron lehetőleg ne rakjuk ki szabadba, de nem árt néha rövid időre szélvédett helyre kitenni teraszra vagy erkélyre. A terpedt főnixpálma ugyanis érzékeny a perzselő napsütésre. Ez azonban ne tartson bennünket vissza attól, hogy ezt a vonzó egy-két méter magas pálmát a szobában tartsuk. A növény számára a tizennégy-tizenhat fokos szobahőmérséklet a legideálisabb, de ez nem jelenti azt, hogy az ennél magasabb hőmérsékletet nem viseli el. Szépek a növény karcsú, lelógó ágai, amelyeken puha, sötétzöld, finoman szárnyalt levelek találhatók. A levélkorona alatt helyezkedik el a körülbelül tíz centiméter vastag törzs. Ebből fejlődnek ki a harminc-negyven centiméter hosszú virágszálak is.

Általában a szobában nevelt pálmák túl sok vizet kapnak. Ha megfeledkezünk a víz utánpótlásról, bőséges öntözés után hamar helyre jönnek, viszont állandó túlöntözés mellett menthetetlenül elpusztulnak.
Szaporítását magról vetéssel végezhetjük, annál is inkább mivel a kertészeti áruházakban és a szaküzletekben nagyon ritkán lehet kapni.

A terpedt főnixpálma virágzása

A lakásban szinte soha nem virágzik, de azonban néha lehetnek kivételek..

A terpedt főnixpálma megfelelő gondozás mellett nagyon sokáig él, egész évben szép. Gondozása nem jelent gondot, de mindig lakásban kell tartanunk. A többi pálmához viszonyítva, magasabb a hőigénye.

600px-Phoenix-roebelenii

A terpedt főnixpálma betegségei

Ha a leveleken halványsárga, esetleg barna foltok jelennek meg a növény égési sérüléseket szenvedett. Igyekezzünk a pálmát úgy elhelyezni, hogy közvetlenül a napsugarak ne érjék.

A barna levélcsúcsok túlzott öntözésre vagy alacsony páratartalomra utalnak. Öntözzük tehát a növényt kevesebbet, a leveleket pedig, különösen a fűtési szezonban gyakrabban permetezzük vízzel.
Ha a levelek fonákján látható vékony fonat takácsatkák jelentére utal. A levelek kifakulnak, lekókadnak és ezüstös pettyek jelennek meg rajtuk. E kártevők ellen növényvédő szerrel védekezhetünk.

A szép kecses terpedt főnixpálma egymagában és kisebb virágos vagy zöld dísznövények társaságában egyaránt dekoratívan mutat.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A kanári-főnixpálma (Phoenix canariensis) ültetése, gondozása, szaporítása, igényei

Következő cikk
avokádó

Az avokádó teleltetése, termesztése és gondozása (Persea americana)

Kapcsolódó cikkek
plants in the bathroom
Olvasd el

Növények a fürdőszobában

A fürdőszoba páradús levegője sok szobanövény számára ideális hőmérsékletet és páratartalmat biztosít, ráadásul egyéni ötletekkel fűszerezett megoldásokkal szépíthetjük,…