Home Szobanövény A medinilla jellemzése szaporítása és gondozása

medinilla
Tetszett a cikk?

Méreteit és szépségét tekintve egyik legszebb egzotikus és különleges szobanövény a medinilla. Őshazája Nyugat-Afrika és a Fidzsi–szigetek, de őshonos Indonézia és Malajzia területein is. Növény igényes, sok gondoskodást és odafigyelést igényel, de szépsége bőségesen kárpótolja a sok figyelmet. A floridai Fort Lauderdale-ben 2012. januárjában az év virágos dísznövénye címmel tüntették ki. A növény a díszfafélék családjába tartozik, a család tagjai: cserjék, fák és lágyszárúak.

A medinilla magnifica jellemzése

Az esőerdők fáin élő növény, ami a Fülöp szigetek hegyeiből származik. Eredeti élőhelyén egy aránylag nagy, két méter körüli cserje, nagy és széles levelekkel. A legértékesebb része a növénynek a gyönyörű méretes rózsaszín virága. A virágos példányok télen is kaphatók a kertészetek egyes helyein. Egész évben lenyűgöző a látványa, de legjobban a trópusi növények között mutat. Bókoló hatalmas virágaival különleges dísze lehet a lakásunknak.

A medinilla magnifica gondozása

Mivel a medinilla a tűző napon nem érzi jól magát, ezért inkább félárnyékos helyre tegyük, főleg a nyári időszakban. Nagy zöld levelei könnyen megégnek tűző napra téve.  Késő ősztől azonban, már rakhatjuk napos helyre is egészen februárig. A virágföld, amelybe ültetjük rostos-tőzeges, kissé savanyú legyen és legyen jó vízáteresztő. Az orchidea föld is megfelel az ültetéshez, azonban az ültetés ideje ne virágzáskor történjen. A húsz-huszonhét fokos hely legjobb számára a virágzás idejéig, de a nyugalmi periódusban (november-február) amikor már elvirágzott és a leveleket hozza, rakjuk hűvösebb, tizennyolc fok körüli szobába. Akkor kell szobahőmérsékleten tartani, amikor a virágbimbók kezdenek látszani. A virágokat kora tavasztól nyár végéig hozza, melyek színe rózsaszín. A szabadban akkor tartsuk, amikor az éjszakai hőmérséklet nem esik tizenkét fok alá. Szabadban tartva hosszabb életű lesz a növényünk.

Télen öntözni csak annyira szabad, hogy a lombja éppen ne száradjon el, majd tavasszal kezdjük fokozatosan növelni az öntözővíz mennyiségét. Az öntözéshez a víz lehetőleg esővíz legyen, de mindenképpen lágy vízzel öntözzük. Nyáron már bőségesen öntözhetjük a medinillát. Mindig alulról juttassuk a vizet a növénynek, miután hagyjuk kicsit kiszáradni két öntözés között. A növénynek nagyon nagy a páraigénye, ezért a hetven százalékos páratartalom biztosításához párásítás szükséges. Ez az indoka annak, hogy nehéz lakásban megtartani, inkább az üvegház vagy téli kert a legalkalmasabb a medinilla nevelésére. A páratartalmat lágyvizes permetezéssel sűrűn el kell végezni. Tavasztól őszig tápoldatozhatjuk, de csak csekély mennyiségben. Ha megfelelőek a körülmények, nyárra kitehetjük erkélyre vagy kertbe is, de a nevelési feltéteket ott is biztosítani kell. A huzatos helyen vagy pangó vízben állva elpusztul.

Az elnyílt virágok eltávolításával, újabb virágzásra ösztönözhetjük a növényt ezért alkalmanként csipkedjük le őket. Az esetlegesen túlnőtt növényt a bokrosabb növekedés érdekében visszavághatjuk, de óvatosan végezzük, nehogy a növény szárának elszáradásához vezessen.

A medinilla magnifica szaporítása

A medinilla szaporítását tőosztással végezzük. Amikor a növény átültetésére kerítünk sort, nézzük meg, hogy találunk-e a tövénél újabb töveket, amelyeket ha leválasztunk és szétültetünk, szaporodik a dísznövényünk száma.

Ha túlszáraz a növény környezete, a növény levelei megbarnulhatnak, vagy kártevők, takácsatkák támadhatják meg. Egyéb más betegsége nem ismert a medinillának.

2 replies to this post
 1. A medinellával kapcsolatosan kérdezném. 3 napja vettem egy gyönyörű négy virágot hozó növényt, száraznak véltem a földjét és egy kb 2dl tápos vízzel locsoltam meg. Mára elvesztette egy levelét és a virágai is kókadoznak … Kérdésem, hogy a 70% os páratartalmat némi permetezéssel lehet e, ill. szabad e pótolni ??
  Köszönöm és várom mielőbbi válaszukat !
  S.A.

 2. Nekem az a tapasztalatom, hogy a frissen vásárolt növényt nem kell rögtön tápozni, mert ha hirtelen sok tápot kap, akkor sokkot kap és pusztulni kezd.
  Jó hír az, hogy jövő héten ismét lehet vásárolni a Pennyben 🙂
  Sok siker a neveléshez!

  Üdv: Edit

Válasz

HÍRES KERTEK

csodas_kertem

Nemrégiben indult sorozatunkban olyan kerteket mutatunk be Olvasóinknak, amelyek tulajdonosai nem feltétlenül kertészek, ám kertjüket, telküket szívvel-lélekkel építik, szépítik, melynek eredménye igen...