medinilla

A medinilla jellemzése szaporítása és gondozása

Méreteit és szépségét tekintve egyik legszebb egzotikus és különleges szobanövény a medinilla. Őshazája Nyugat-Afrika és a Fidzsi–szigetek, de őshonos Indonézia és Malajzia területein is. Növény igényes, sok gondoskodást és odafigyelést igényel, de szépsége bőségesen kárpótolja a sok figyelmet. A floridai Fort Lauderdale-ben 2012. januárjában az év virágos dísznövénye címmel tüntették ki. A növény a díszfafélék családjába tartozik, a család tagjai: cserjék, fák és lágyszárúak.

A medinilla magnifica jellemzése

Az esőerdők fáin élő növény, ami a Fülöp szigetek hegyeiből származik. Eredeti élőhelyén egy aránylag nagy, két méter körüli cserje, nagy és széles levelekkel. A legértékesebb része a növénynek a gyönyörű méretes rózsaszín virága. A virágos példányok télen is kaphatók a kertészetek egyes helyein. Egész évben lenyűgöző a látványa, de legjobban a trópusi növények között mutat. Bókoló hatalmas virágaival különleges dísze lehet a lakásunknak.

A medinilla magnifica gondozása

Mivel a medinilla a tűző napon nem érzi jól magát, ezért inkább félárnyékos helyre tegyük, főleg a nyári időszakban. Nagy zöld levelei könnyen megégnek tűző napra téve.  Késő ősztől azonban, már rakhatjuk napos helyre is egészen februárig. A virágföld, amelybe ültetjük rostos-tőzeges, kissé savanyú legyen és legyen jó vízáteresztő. Az orchidea föld is megfelel az ültetéshez, azonban az ültetés ideje ne virágzáskor történjen. A húsz-huszonhét fokos hely legjobb számára a virágzás idejéig, de a nyugalmi periódusban (november-február) amikor már elvirágzott és a leveleket hozza, rakjuk hűvösebb, tizennyolc fok körüli szobába. Akkor kell szobahőmérsékleten tartani, amikor a virágbimbók kezdenek látszani. A virágokat kora tavasztól nyár végéig hozza, melyek színe rózsaszín. A szabadban akkor tartsuk, amikor az éjszakai hőmérséklet nem esik tizenkét fok alá. Szabadban tartva hosszabb életű lesz a növényünk.

Télen öntözni csak annyira szabad, hogy a lombja éppen ne száradjon el, majd tavasszal kezdjük fokozatosan növelni az öntözővíz mennyiségét. Az öntözéshez a víz lehetőleg esővíz legyen, de mindenképpen lágy vízzel öntözzük. Nyáron már bőségesen öntözhetjük a medinillát. Mindig alulról juttassuk a vizet a növénynek, miután hagyjuk kicsit kiszáradni két öntözés között. A növénynek nagyon nagy a páraigénye, ezért a hetven százalékos páratartalom biztosításához párásítás szükséges. Ez az indoka annak, hogy nehéz lakásban megtartani, inkább az üvegház vagy téli kert a legalkalmasabb a medinilla nevelésére. A páratartalmat lágyvizes permetezéssel sűrűn el kell végezni. Tavasztól őszig tápoldatozhatjuk, de csak csekély mennyiségben. Ha megfelelőek a körülmények, nyárra kitehetjük erkélyre vagy kertbe is, de a nevelési feltéteket ott is biztosítani kell. A huzatos helyen vagy pangó vízben állva elpusztul.

Az elnyílt virágok eltávolításával, újabb virágzásra ösztönözhetjük a növényt ezért alkalmanként csipkedjük le őket. Az esetlegesen túlnőtt növényt a bokrosabb növekedés érdekében visszavághatjuk, de óvatosan végezzük, nehogy a növény szárának elszáradásához vezessen.

A medinilla magnifica szaporítása

A medinilla szaporítását tőosztással végezzük. Amikor a növény átültetésére kerítünk sort, nézzük meg, hogy találunk-e a tövénél újabb töveket, amelyeket ha leválasztunk és szétültetünk, szaporodik a dísznövényünk száma.

Ha túlszáraz a növény környezete, a növény levelei megbarnulhatnak, vagy kártevők, takácsatkák támadhatják meg. Egyéb más betegsége nem ismert a medinillának.

Total
11
Shares
7 hozzászólás
 1. A medinellával kapcsolatosan kérdezném. 3 napja vettem egy gyönyörű négy virágot hozó növényt, száraznak véltem a földjét és egy kb 2dl tápos vízzel locsoltam meg. Mára elvesztette egy levelét és a virágai is kókadoznak … Kérdésem, hogy a 70% os páratartalmat némi permetezéssel lehet e, ill. szabad e pótolni ??
  Köszönöm és várom mielőbbi válaszukat !
  S.A.

 2. Nekem az a tapasztalatom, hogy a frissen vásárolt növényt nem kell rögtön tápozni, mert ha hirtelen sok tápot kap, akkor sokkot kap és pusztulni kezd.
  Jó hír az, hogy jövő héten ismét lehet vásárolni a Pennyben 🙂
  Sok siker a neveléshez!

  Üdv: Edit

 3. Nagyon szomoru vagyok a lidliben vasarioltam a novenyt 3 bimbo volt rajta.
  Nagyon boldog voltam hogy sikerult vennen.
  2 het sem kellett ledibalta a bimboit leveleit telhesen tonkre ment.
  Nem ertem miert
  Amit tudni szeretnek dobjam ki vagy esetleg kihajthat sehol nem talalok erre semmi tajekoztatast.
  Nagyon megkoszonom valaszat.

  1. Kedves Éva!
   Szélesné Erika kérdésére válaszolva találja a válaszomat az ankert.hu-n.
   Üdvözlettel:
   Anna

 4. December elején vásároltam a lidliben a növényt gyönyörű 4 bimbóval. Próbáltam betartani a javaslatokat amiket olvastam róla. Mára egy levele sincs. Kérdésem ha átültetem van rá remény, hogy kihajt?

  1. Többen kérdezték, illetve tapasztalták azt a jelenséget a medinillával kapcsolatban, hogy megvásárolták a növényt, hazavitték, majd rövid időn belül lehullatta a leveleit, és tönkrement.
   Először is jó, ha tudjuk erről a növényről, hogy nagyon nehéz otthoni körülmények között tartani, mivel igen kényes, szeszélyes természetű növényről van szó. A növény nem kedveli azt, ha hirtelen hőmérséklet-változás van körülötte, ha áthelyezzük a cserepét, ha alacsony a páratartalom körülötte, ha télen rányitunk egy ablakot vagy ha nyáron közvetlenül megégeti a nap a leveleit. Sem a napfény hiányát, sem a túl sok napfényt nem tolerálja jól. Nem kedveli, ha közvetlenül a fűtőtest közelébe tesszük, és megy rá a meleg levegő.
   Látható, hogy nem könnyű a kedvében járni ennek a trópusi növénynek, persze nem lehetetlen. Meg kell próbálnunk az eredeti élőhelyének legjobban megfelelő környezetet teremteni a számára.
   A mostanság vásárolt növényekkel – véleményem szerint – az lehetett a gond, hogy megvásárolták, majd kivitték a hidegre, betették egy hideg autóba, otthon megint, majd bekerült a fűtött lakásba (és ki tudja, előtte hogyan bántak vele, milyen hideg volt a kamionban, stb, stb). Szóval nem hiszem, hogy kedvezőek voltak számára a körülmények, amíg a termesztés üvegházából az Önök otthonába eljutott.
   Az, hogy menthető-e még, nagy kérdés, szerintem megér egy próbát, átültetni, majd várni egy-másfél hónapot, ha viszont addig nem hajt ki újra, akkor sajnos kuka. Átültetés után próbáljanak meg megfelelő körülményt biztosítani a számára, úgy talán nagyobb esélye lesz.
   Üdvözlettel:
   Anna

 5. Nekem gyönyörúen virágzott tavajy amedinillám. Virágzás után levágtam a virágszárat. Most, tavasszal is egészségesnek látszanak a levelei, de virágot nem akar hozni. Van valami trükk arra, hogy ebben az évben is virágozzék?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
bohócvirág

A bohócvirág (Mimulus) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk
gazania

A záporvirág (Gazania) jellemzése, ültetése, szaporítása és gondozása

Kapcsolódó cikkek