bohócvirág

A bohócvirág (Mimulus) jellemzése, ültetése és gondozása

Egy nagyon szép és kedves egynyári növény, ami az Egyesült Államok nyugati partvidékéről terjedt el, és került Európába. Minden virág jótékony hatással van az emberi szervezetre, de állítólag a bohócvirág feldolgozott formában segít a félelmeket, fóbiákat legyőzni. A Mimulus nemzetség neve mimest vagy komikus színészt jelent, a nyelves párta arcszerűségére utalva ( majmol, utánoz). Legjobban elterjedt magyar neve a bohócvirág, de nevezik még majom virágnak, vagy álarcvirágnak is. A nemzetség számos faja világszerte régóta kedvelt dísznövény. Európába először a tizennyolcadik század elején ültették botanikus kertbe, majd később Európa túlnyomó részén meghonosodott elsősorban a vizek mentén. Hazánkban nem tartozik a gyakori dísznövények közé.

A bohócvirág (Mimulus) jellemzése

A majomvirágnak is nevezett növénynek, két vadon élő faj hibridje kedvelt és ismert. Bokros növekedésű kúszó tövű, gyér gyökérzetű évelő lágyszárú. Az egynyári növény, hajtásai felemelkedők és kissé heverők. Lándzsás, vagy tojásdad levelei átellenes állásúak. A bohócvirág virágai nagyon feltűnők, amivel felhívják magukra a figyelmet. Színesen tarkák alakjuk tölcsér alak, öt szirmuk van, a szirmok töve összenőtt, a virág torka gyakran szőrös. A virágok színe közt megtalálható a fehér, a rózsaszín, a sárga, a narancssárga, a piros és árnyalatai. A színes virágokat lilás vagy piros foltok és pettyek díszítik.

A bohócvirág virágzása egész nyáron át, májustól októberig elhúzódik.

A bohócvirág (Mimulus) ültetése és gondozása

A bohóc vagy majomvirág az erős napsütésre érzékeny, kiszáradásra hajlamos, ezért olyan hely kell az ültetéséhez, ahol éri ugyan fény, de nem égeti egész nap folyamán a tűző napsütés. Inkább félárnyékban fejlődik legjobban. A talaj legyen jó vízáteresztő képességű, laza és tápanyaggal jól ellátott. A folyamatos tápanyagellátással biztosítjuk az egész nyáron át történő virágzást. Az ültetésnél vegyük figyelme igényeit és olyan növényekkel társítsuk, amelyeknek hasonló a talaj, a víz és tápanyagigénye. A növény öntözését szükségszerűen, igény szerint kell végezni, nagy szárazság idején fokozottabban, esős időszakban ritkább vízpótlást igényel.

Betegségekre, kártevőkre akkor érzékeny a növény, ha nincsenek a megfelelő feltételek biztosítva számára, olyankor megtámadhatják takácsatkák, levéltetvek, vagy lisztharmat is. Alkalmanként az elszáradt virágokat távolítsuk el, ezzel serkentjük a növényt az újabb virágzásra és a látvány is jobban gyönyörködtet bennünket.

A bohócvirágot ültethetjük magról is és előnevelt palántáról is, mindkét eset megfelelő. A magvetéshez melegre van szükség, ezért csak a föld felszínén szórjuk el magokat, nem kell földdel betakarni. Így éri elég fény és meleg, gyorsan elkezdődik a mag csírázása.

Ha palántákat ültetünk, mindenképpen meg kell várni a tavaszi fagyok elmúlását, mivel fagyra, hidegre különösen érzékeny a növény.

A bohóc vagy majom virágot nevelhetjük balkonládában erkélyen is szépen mutat. Ebben az esetben, megfelel számára az egyszerű általános virágföld is. A gondozás hasonló a többi balkonban tartott növényéhez.

A bohócvirág levele fogyasztható, saláták kiegészítője lehet, íze enyhén kesernyés.  Leveléből a bennszülött indiánok állítólag meleg borogatást készítettek és égési sebeket, idegfájdalmakat kezeltek és gyógyítottak vele.

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A mézvirág vagy illatos ternye (Lobularia maritima) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk
medinilla

A medinilla jellemzése szaporítása és gondozása

Kapcsolódó cikkek