kerti bútor

7 tipp, ami a legkisebb kertet is varázslatossá teszi

Hivatalosan is kijelenthetjük, hogy végre itt a tavasz! Ez pedig azt jelenti, hogy újra egyre több időt fogunk a ház körül tölteni, akár egy kicsi, hátsó udvarunk van, akár egy hatalmas, beültetésre váró területről kell gondoskodnunk. Azonban egyik esetben sincs könnyű dolgunk: ha túl nagy a kert, annál több munka van vele, de a kisebb hely is feladhatja a leckét, ha szeretnénk optimálisan, kényelmesen berendezni.

Az alábbiakban pontosan azok számára adunk hasznos tippeket, akik a kisméretű kertjüket szeretnék felkészíteni a tavaszra – és a kinti időtöltésre!

Mielőtt dekorálni kezdenénk…

Ahhoz, hogy egy igazán varázslatos kis zugot hozhassunk létre a ház mögött – vagy előtt, esetleg mellett –, először is szelektálnunk kell. Ez a kisméretű kertekben azért fontos, hogy a lehető legtöbb helyet kihasználhassunk. Ha például van egy sarok, amit csak arra használunk, hogy ott tároljuk az éppen üres virágcserepeket meg azokat a bútorokat, amik még „bármire jók lehetnek”, akkor itt az ideje, hogy megtisztítsuk! A szükségtelen holmikat adjuk el egy online felületen, csináljunk garázsvásárt vagy ajándékozzuk el azokat!

7 tipp a tökéletes kis kertért

Az alábbiakat követve szinte észre sem vesszük majd, hogy kis helyen vagyunk, annyira elvarázsolnak majd a pazar részletek!

Először is, válasszunk hangulatos, több funkciót is betöltő bútorokat! Csak hogy egy például mondjuk: manapság számos olyan rattan kerti bútort találhatunk, amelynek felemelhető az ülőke része, így tárolóként is szolgálhat. Ezekbe beletehetjük például a székpárnákat, néhány puha plédet vagy a színben és mintában passzoló díszpárnákat! Már csak azért is érdemes ilyesmit beszerezni, hogy igazán otthonos, kuckós hangulatot alakíthassunk ki.

Célszerű nagy hangsúlyt fektetni az árnyékolásra is. Bár most még nem annyira zavaróak a napsugarak, a tavaszi esőzések ellen nem árt megvédeni a rattan kerti bútort és a többi értékünket. Nyáron pedig szintén hálásak leszünk az árnyékolóért, ha szeretnénk kint elkölteni a vasárnapi ebédet. A színét és a mintáját igazítsuk az ízlésünkhöz, a kert hangulatához!

Nagyon sokat dobhatnak a kis udvar hangulatán a megfelelően megválasztott fényforrások. Választhatunk fényfüzéreket, lampionokat vagy földbe tűzhető változatokat – ma már szinte bármilyen megoldás elérhető.

Ha alapvetően kis hellyel rendelkezünk, akkor minél inkább ki kell használnunk a függőleges lehetőségeinket. A fűszerkertet például kialakíthatjuk úgy is, hogy egy stílusos növényfalat készítünk! Ezzel nem foglalunk helyet, ráadásul egy extrán dizájnos elemet is nyerünk. Emelett más módszerekkel is „behozhatjuk” a természetet, sőt: ezt érdemes minél hangsúlyosabban megtenni a hangulat kedvéért! Helyezzünk el minél magasabbra nyúló zöld növényeket, de fentről – például az árnyékolóról – is lelógathatunk néhány kúszónövényt. Ha a kert alapvetően betonozott, akkor alkalmazhatunk műfüvet vagy fából készült borítást is.

Azok, akik igazán varázslatos hangulatra törekszenek, megfontolhatják a feng shui alapelveinek alkalmazását is. Ezeknek köszönhetően egy kiegyensúlyozott, kellemes tér hozható létre, amelyben a dizájn és a természet kéz a kézben járnak egymással.

Személyre szabva

Bármilyen lépést is teszünk a tökéletes kis kertért, mindig tartsuk szem előtt azt, hogy ki, hogyan és mire fogja használni azt. Így nemcsak egy mutatós, szemet gyönyörködtető végeredményt kaphatunk, hanem egy praktikus plusz teret is!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Kertelj Te is Kiskertet! pályázat - április 30-ig lehet nevezni!

Következő cikk
májvirág

A májvirágok jellemzői, igényei, gondozása, fajtái, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek