dérbabér

A japán dérbabér jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása és kártevői, betegségei

Lassú növekedésű, szívós, árnyéktűrő, örökzöld – akár kis helyekre, akár nagyobb kertekbe választjuk, egész évben díszítő értékkel bír a kertben!

A dérbabér jellemzői

A dérbabér vagy japán díszbabér (Skimmia japonica) eredeti élőhelye Japán, felfelé törekvő habitusú, kifejlett állapotában is csupán 1,5 méter magas és 1,5 méter széles. Sűrű ágrendszerű, kerekded formájú bokor. Levelei fényesek, kerekded, jellegzetese, aromás illattal rendelkeznek. Tavasz közepétől nyár elejéig nyílnak apró, fehér virágai. A bimbók a hajtáscsúcsokon fejlődnek, melyek skarlátvörösek, így önmagukban is díszítő értékkel bírnak. Annál is inkább, mivel a bimbók már télen kifejlődnek, így ha szerencsénk van, és belepi őket a hó, csodálatos látványt nyújtanak. A virágai inkább jelentéktelennek mondhatók, tömött bugákban fejlődnek. Termései piros bogyók. Lassú növekedés jellemzi.

Ahhoz, hogy termést hozzon, mindkét ivarú növényre szükségünk lesz, bár van egy változat, amely képes az önmegtermékenyítésre (reevesiana alváltozat)

A dérbabér igényei és gondozása

A dérbabér jól tűri a fagyokat, teljesen tél- és fagyálló, alapvetően igénytelen növény. Ültethető a szennyezettebb levegőjű városi környezetbe is, mert a légszennyezettséget is jól tolerálja. Jól érzi magát félárnyékos, árnyékos helyeken, tápanyagban gazdag, semleges kémhatású talajban. Nem kedveli a napos helyeket, ennek hatására levelei elváltozhatnak, megsárgulhatnak. A meszes talajokat sem kedveli.

Ültethető szabad földbe vagy konténerbe, így a balkonon, erkélyen is tartható. Konténeres nevelés esetében, a téli fagyvédelemről gondoskodnunk kell, érdemes a tövét takarni, és a cserepét hungarocellre állítani. Szabadföldben ezek nem szükségesek, hiszen a -15 C fokot is átvészeli.

Tavasztól őszig, a növekedési időszakban öntözni szükséges rendszeresen, hogy a gyökérzete ne száradjon ki. Konténeres nevelés esetén kéthetente tápoldatozzuk nyáron.

dérbabér

Metszeni nem szükséges, de az elszáradt ágait vágjuk ki rendszeresen.

A dérbabér szaporítása

Legegyszerűbben dugványozással szaporíthatjuk, a legideálisabb időszak erre az ősz. Magról is szaporítható, de ez nehezebb feladat. A magok csak abban az esetben csíráznak ki, ha fagyhatás éri őket, ezért télre tegyük ki őket a szabadba, mielőtt elvetnénk azokat.

A dérbabért kártevői és betegségei

Ahogy írtuk korábban, a dérbabér nem kedveli a meszet, így a meszes talajokat és a meszes, kemény vizeket sem. Öntözzük lágy esővízzel. Meszes talaj esetén levelei elsárgulnak.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
alma

Az alma termesztése, az almafa igényei, ültetése, gondozása, kártevői és betegségei

Következő cikk

A kerti mahónia jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek