páfrány

Kerti virágágyások növényei: az árnyéki évelők

Nyáron, amikor a hőség már elviselhetetlenné válik, különösen értékeljük azokat az árnyékos zugokat, amelyek kertünkben kellemes hűsítő pihenést nyújtanak számunkra. Ezt a lehetőséget megteremthetjük árnyéki évelők telepítésével, árnyéki virágágyások létrehozásával.

Az árnyéki növényeink kertünkben is hasonló körülmények között érzik magukat jól,  mint ahogy a természetben  az erdő nyújtotta lehetőségek teszik. Párás levegő, szélvédelem, kiegyenlített mikroklíma és humuszban gazdag talaj.

Farkasszőlő (Paris polyphylla)

farkasszőlő

A farkasszőlő hazánkban ritkán előforduló növény, főleg a Dunántúlon találhatók meg állományai, kisebb területen találkozhatunk vele a Mátrában is. Helyenként összefüggő szőnyegként látható kisebb tisztásokon, hűvös erdők zugaiban.

Származási területe Oroszország, Mongólia és néhány kínai tartományra tehető. A farkasszőlő alacsony évelő növény, mely a nedves árnyékos élőhelyeket, a savanyú erdőtalajokat kedveli. Egyetlen zöldes színű virágát május-júniusban hozza.

Az egész növény mérgező. Valamikor a népi gyógyászatban alkalmazták, napjainkban a homeopátiás területen használják.

 

Csillagmeténg (Amsonia hubrichtii)

csillagmeténgDísznövényként alig ismert, vágott virágnak is alkalmas könnyen nevelhető növény. Angliában kékcsillagnak hívják, mivel levelei a fűzlevélhez hasonlítanak. Üde zöld leveleivel virágzás után is gyönyörű látvány kertünkben, áprilistól júniusig hozza virágait.

Észak-Amerikából származik, ahol kihagyhatatlan növénye a kertészeteknek, mivel kiválóan beilleszthető a évelőágyásokba. Legjobban a tápanyagban gazdag talajon érzi jól magát és fejlődik.

Poloskafű (Cimicifuga racemosa)

poloskafű

 

Származását tekintve Kelet és Észak- Amerikából származó növény, karéjos szíves vállú levelekkel. Sárgás-fehér virágait augusztusban hozza, karcsú fürtökben.

Hazánkban egyetlen biztos lelőhelye a Bükkben található, igazi ritkaszámba található védett  növény. Termése lapos szőrős magtermés.

Mint általában az árnyéknövények a poloskafű is a savanyú kémhatású talajt és a párás, hűvös klímájú területet kedveli. Gyakori öntözéssel igyekezzünk földjét nedvesen tartani.

 

Erdei hölgypáfrány (Athyrium filix-femina)

páfrányA finoman csipkés, világos zöld pirosas árnyaltú levéllel rendelkező növény az erdei hölgypáfrány. Amikor fiatal levelei megjelennek, különösen akkor nyújt szép látványt. Lehetőleg más páfrányok és árnyliliomok közé ültessük, ott érzi legjobban magát és fejlődik hatékonyan.

A tápdús, nedves humuszban gazdag talaj számára a legmegfelelőbb élőhely.

Árnyéki növények között legigényesebb növények a páfrányok, melyek naposabb, melegebb fekvésben többet párologtatnak, ezáltal vízigényük megnő, ami miatt gyakoribb öntözést igényelnek.

A lehullott lombot ősszel hagyjuk a talajon, a tél folyamán védik a talajfelszín közelében lévő rügyeket, a fagy károsító hatásától, nyáron pedig megakadályozzák a talaj gyomosodását, kiszáradását. Talajuk kapálását mellőzzük, a gyomokat csak kézzel távolítsuk el, nem igényelnek különösebb talajművelést.

Szálkafű (Hakonechloa macra ’Auroleoa’)

szálkafűA szálkafű egy mutatós díszfű, melynek lombozata adja a díszítő értékét. A díszfüvek egyik legszebb növénye. Világos zöld bókoló levélzete sárga csíkozású bambuszra emlékeztető. Virágai a nyár második felében nyílnak, fény és vízigénye átlagos, természetesen szárazság esetén a vízpótlásról gondoskodni kell.

Elengedhetetlen növénye a japán kerteknek, Japán erdeiben honos,  de kiválóan mutat bárhol a virágágyások között.

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
jeneszter

Egy majdnem feledésbe merült növény: a jeneszter

Következő cikk
téli saláták

Téli salátaötletek a vitaminpótlásért

Kapcsolódó cikkek