A szilva ültetése
A szilvafa csemetét ültetni, mint más gyümölcsfáknál esetében is, legalkalmasabb ősszel, október-novemberben a fagyok beállta előtt elvégezni (kivétel a konténeres csemeték, melyeket tavasztól őszig ültethetünk). Ültetésnél vegyük figyelembe a fa leendő méretét, a napfényigényét és utána kezdjünk neki az ültető gödör elkészítésének. A túlkötött talaj esetében a talajt lazítsuk fel úgy, hogy nagyobb méretű gödröt ásunk, mellyel biztosítjuk a gyökerek terjeszkedését, laza talaj esetén pedig egy kevés termőföld hozzáadásával javíthatunk. A gödör aljára rakjunk szerves trágyát, melyet földdel takarjunk be, hogy elkerüljük a közvetlen érintkezést a gyökerekkel. Ezután, egyenesen helyezzük a gödörbe a szilvafa
A szilva gondozása
Ahhoz, hogy megelőzzük és elkerüljük a későbbi komoly betegségeket és kártevőket szükséges a kora tavaszi lemosó permetezés elvégzése. Ez a beavatkozás az esetlegesen áttelelt kártevők elpusztítását oldja meg. Ősszel ugyanúgy végezni kell lemosó permetezést, főleg abban az esetben, ha enyhe tél elé nézünk, mivel a téli fagyok nem pusztítják el a lerakott petéket, kórokozókat.
A szilvafát is, mint más gyümölcsfát metszeni kell, melynek egyik legjelentősebb formája az alakító metszés. Ez fontos tényező lehet a termésérésnél és a betegségek elkerülésénél is. A fenntartó metszés a korona kialakítása után következik. Ez a folyamat az elhalt ágak, vagy korona belseje felé haladó ágak kivágását jelenti.
A szilva betakarítása
Fontos, hogy a szilva szedése akkor történjen, amikor azt az értékesítés vagy felhasználás kívánja. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen formában dolgozzuk fel a gyümölcsöt. Figyelembe kell venni az érési állapotot, befőzésre, lekvár főzésre, illetve teljes érettségében használhatjuk friss fogyasztásra. Ismernünk kell a fajták érési tulajdonságát, vannak, amik korábban és vannak később érő fajták is. Napjainkban a technikának köszönhetően a konzervgyári feldolgozásra szilvarázó gépekkel szedik a szilvát, mivel a gyümölcs jól bírja a gépi betakarítást is. A friss fogyasztásra szedett szilva kocsányával együtt kerüljön szedésre, mivel kocsány nélkül hamar romlásnak indul.