A szilva termesztése, gondozása és kártevői

Hazánk éghajlati fekvésének és természeti adottságainak köszönhetően nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek, ugyanúgy a nagy gazdaságokban, mint a kisebb házi kertekben. Szinte nincs olyan vidék, falusi telek, ahol nem találnánk valamilyen gyümölcsfát. Ezek közül a szilva az, amely szinte „ősidők” óta megtalálható volt a paraszti portákon, hiszen az édességet az asztalokon télire az aszalt szilva vagy szilvalekvár biztosította. Megterem az utak mentén, ártereken a vadon hagyott földeken. Kiváló élettani hatását korán felismerték, mivel az emésztést segíti. A szilva egy nagyon fajta gazdag növény. A régi hagyományos fajtái mellett, mára már sok nemesített fajtából válogathatunk. Bárhol megél, azonban a nagy tűrőképessége nem azt jelenti, hogy ne igényelné a szakszerű gondozást. Az ízletes, bőséges termés eléréséhez a megfelelő gondoskodás elkerülhetetlen.  A szilva felhasználási köre igen sokrétű, lekvár, pálinka, sütemény készülhet belőle, mindamellett, hogy nyersen feldolgozatlan formában a legjobb fogyasztani.

A szilva ültetése

A szilvafa csemetét ültetni, mint más gyümölcsfáknál esetében is, legalkalmasabb ősszel, október-novemberben a fagyok beállta előtt elvégezni (kivétel a konténeres csemeték, melyeket tavasztól őszig ültethetünk). Ültetésnél vegyük figyelembe a fa leendő méretét, a napfényigényét és utána kezdjünk neki az ültető gödör elkészítésének. A túlkötött talaj esetében a talajt lazítsuk fel úgy, hogy nagyobb méretű gödröt ásunk, mellyel biztosítjuk a gyökerek terjeszkedését, laza talaj esetén pedig egy kevés termőföld hozzáadásával javíthatunk. A gödör aljára rakjunk szerves trágyát, melyet földdel takarjunk be, hogy elkerüljük a közvetlen érintkezést a gyökerekkel. Ezután, egyenesen helyezzük a gödörbe a szilvafa csemetét és rakjuk rá a földet úgy, hogy közben iszapoljuk (öntözzük vízzel). Fontos, hogy ültetéskor és ültetés után bőséges öntözést biztosítsunk a növény számára. A szilvafák gondozása fajtától függetlenül hasonlóan történik, mivel az igényük hasonló.

A szilva gondozása

Ahhoz, hogy megelőzzük és elkerüljük a későbbi komoly betegségeket és kártevőket szükséges a kora tavaszi lemosó permetezés elvégzése. Ez a beavatkozás az esetlegesen áttelelt kártevők elpusztítását oldja meg. Ősszel ugyanúgy végezni kell lemosó permetezést, főleg abban az esetben, ha enyhe tél elé nézünk, mivel a téli fagyok nem pusztítják el a lerakott petéket, kórokozókat.

A szilvafát is, mint más gyümölcsfát metszeni kell, melynek egyik legjelentősebb formája az alakító metszés. Ez fontos tényező lehet a termésérésnél és a betegségek elkerülésénél is. A fenntartó metszés a korona kialakítása után következik. Ez a folyamat az elhalt ágak, vagy korona belseje felé haladó ágak kivágását jelenti.

A szilva betakarítása

Fontos, hogy a szilva szedése akkor történjen, amikor azt az értékesítés vagy felhasználás kívánja. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen formában dolgozzuk fel a gyümölcsöt. Figyelembe kell venni az érési állapotot, befőzésre, lekvár főzésre, illetve teljes érettségében használhatjuk friss fogyasztásra. Ismernünk kell a fajták érési tulajdonságát, vannak, amik korábban és vannak később érő fajták is. Napjainkban a technikának köszönhetően a konzervgyári feldolgozásra szilvarázó gépekkel szedik a szilvát, mivel a gyümölcs jól bírja a gépi betakarítást is. A friss fogyasztásra szedett szilva kocsányával együtt kerüljön szedésre, mivel kocsány nélkül hamar romlásnak indul.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A szilva eredete és régi fajtái

Következő cikk
növények költöztetése

Új helyre költözöl? Így költöztesd a szobanövényeidet!

Kapcsolódó cikkek