Crassula

A pozsga (Crassula) gondozása, szaporítása, virágzása

Több mint háromszáz különböző fajt számlál a varjúhájfélék nemzetsége. Vad formában egész Európában megtalálhatjuk őket, az őshazájuk Dél-Afrika.

crassula2

A kertészetekben és a virágpiacokon mindig újabb és újabb érdekes fajták jelennek meg. Mindegyikük gondozása egyszerűen történik és könnyen is tudjuk szaporítani. Nyaralás során sokan hoznak magukkal dugványokat.
A pozsga a varjúhájfélék hatalmas családjához tartozik, a család nagyon sok különböző fajt foglal magában, de a legtöbbet csak pozsgának nevezik.
Mint ahogy a neve is utal rá, a pozsga egy pozsgás növény. Húsos levelei legtöbbször rozettát alkatnak. Dél-Afrikában a hazájában, különböző alakú és szerkezetű bokrokkal találkozhatunk.

A pozsga gondozása

crassulaA pozsga egész évben jól érzi magát, ha déli fekvésű ablakba helyezzük, de virágot csak a téli nyugalmi időszak után hoz. Ügyeljünk arra, hogy a meleg ne tegyen kárt a gyökérzetben, ezt megoldhatjuk úgy, hogy a kaspót bazaltzúzalékkal vagy égett agyaggolyókkal béleljük ki, melyek hűvösen tartják a cserepet és a gyökereket.
Öntözésre csak ritkán, nagyobb időközönként van szükség, a földet hagyjuk néha teljesen kiszáradni. Ezt a téli időszakban még ritkábban tegyük, mivel sötétebb van így az átlagosnál még kevesebb vizet igényel.
Egyes fajok bonsaiként is nevelhetők. A hagyományos, alacsony cserepek helyett válasszunk inkább mélyebbet, hogy több földet tudjunk beletenni. Ugyanakkor az is igaz, hogy a túl sok föld gátolja a hajtások növekedését. A kis hajtásokat távolítsuk el a szárakról vagy a törzsekről, és vágjuk jól vissza a növényt minden évben, ha elérte a kívánt magasságot.

A pozsga szaporítása

Nagyon könnyű a pozsga esetében dugványhoz jutni, mivel a varjúhájfélék nagyon könnyen szaporíthatók. Mivel sok olyan helyen megtalálhatók ahol nyaralni szoktunk, (a mediterrán országokban, Észak-Afrika, Közel-Kelet), sok dugvány kerül hozzánk élő úti emlékként. Hagyjuk néhány óráig száradni a növényt mielőtt elültetnénk. Ez azt jelenti, hogy az utaztatást gond nélkül kibírják, nem kell aggódni, hogy kiszáradnak.

Hajtásdugványokat gyűjtsünk, de az is elég ha önálló leveleket dugunk nyirkos, homokkal kevert földbe. A cserépre húzzunk szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát. A dugványok egy-két hét elteltével gyökeret eresztenek.
Ha ismerőseinknek van már pozsgájuk, elég egyetlen levelet vagy hajtáscsúcsot kérnünk, nem okozunk vele nagy kárt. Megtalálhatóak a pozsga kisebb példányai a virágpiacokon kínált pozsgások és kertészetek pozsgás növényei között is.

A varjúhájfélék tartása nagyon egyszerű , szépek és változatos a formájuk. Érdemes tehát egész pozsga gyűjteményt összeállítani, például egy-egy kőedényben.

A pozsgafajok között vannak nagyon igénytelen szobanövények is, melyek közül legtöbbjüket nyáron kirakhatjuk a szabadba is, ahol a meleg időjárási viszonyok között a téli nyugalmi időszak után nagyon szépen virágoznak.

A pozsga virágzása

A virágzás előfeltétele a nyugalmi időszak. A növény csak akkor virágzik, ha télen világos és hűvös helyet biztosítunk számára. Novembertől februárig már egyáltalán nem igényel öntözést. Ha télen nem tudunk hűvös helyet biztosítani, akkor egyszerűen csak kevesebbet öntözzük. A pozsga ilyenkor tartalékot képez, és a túlélésre összpontosít.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kávécserje

A kávécserje (Coffea arabica) gondozása, szaporítása virágzása, betegségei

Következő cikk
nyírt fű ingatlanhirdetéshez

Így fényképezzük a kertet az ingatlanhirdetéshez!

Kapcsolódó cikkek