krókusz cserépben

Mini szobanövények és hagymások cserépben

Virágos ünnepeinkre (Nőnap, Valentin nap) tavasszal  a vágott virágokon kívül ajándékozhatunk kis cserepes virágzó növényt is szeretteinknek. Ezek a cserepes virágok azon kívül, hogy szépek, még tartósan meg is maradnak, emlékeztetve az ünnepek utáni hétköznapokon az ünnepek meghittségére.

A kis cserépbe ültetett növények azonban, más gondozást igényelnek, mint nagyobb társaik, apró méretük dacára a mini növényeknek ugyanolyan igényeik vannak, mint kifejlett társaiknak, sőt némiképp még több gondoskodást is igényelnek.

Mini szobanövények gondozása

jácint cserépbenAz egyik első és talán legfontosabb különbség, hogy ezeknek a növényeknek, mivel kis cserépbe ültetjük őket, kicsi a földlabdájuk, amely gyorsabban kiszárad, hiszen kevesebb vizet raktároz. Már néhány óra is elegendő ahhoz, hogy napos időben ablakpárkányra rakva, vagy fűtőtest közelében teljesen kiszáradjon a kevert tőzeg. Amikor a föld pehelykönnyűvé válik, már nagyon nehéz újranedvesíteni.

Célszerű a felső öntözést felváltani felszívásos öntözésre, azaz a kaspójukba vagy a cserép alá rakott alátétbe öntsük a vizet, így mindig annyi nedvességet vesznek fel,  amennyire éppen szükségük van. Egy óra elteltével azonban, mivel annyi elegendő ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű nedvességet szívjanak magukba,  a vissza maradó vizet ki kell önteni, ne pangjon alatta. Lehetőség szerint ezt naponta, de más naponta mindenképpen meg kell ismételni.

Vannak olyan virágok,  mint például a korall virág, amely húsos vizet raktározó leveleivel jobban tűri a szárazságot, a hibiszkusz, a rózsa a ciklámen pedig vízigényesebb növények.

Gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról is, hetenként két alkalommal az öntöző vízbe keverjünk tápoldatot, de ha a földjük fölé szórunk párszem tartós hatású műtrágyát, azt is meghálálják. Megelőzhetjük a kiszáradástól, vagy az esteleges túlöntözéstől úgy is ezeket az apró kis virágokat, hogy nagyobb edénybe többesével ültetjük őket.

Óvakodjunk a kártevőktől!

Jobban kell védekeznünk a kártevőktől, mivel ezeknek a növényeknek kevés a lombozatuk, hamarabb okoznak jóvátehetetlen károkat rajtuk a kártevők, mint nagyobb lombozatú virágtársaikon.

Ezeket a szobanövényeket különösen a szobalevegőn megjelenő takácsatkák, és a levéltetvek támadják.

A ciklámen, a mini rózsa ellensége  lehet a szürkepenész, ami a nedves lombozaton terjed gyorsan, ezért vigyázzunk, hogy a levélre ne kerüljön öntözéskor víz.

Hagymások cserépben

A cserepes dísznövény-kínálatot tavasszal gazdagíthatja számos hagymás növény cserépbe ültetve. Múlandó, törékeny virágaikkal annyira talán nem pompázatosak, mint a többi cserepes virág,  de kedvesek és szépek, behozzák otthonunkba a tavasz hangulatát.

A mocsári kockásliliom (Fritillara meleagris)

kockásliliom cserépbenRitkán vadon hazánkban is előfordul, a vizenyős réteken. Januártól márciusig a virágboltok kínálatában is előfordul cserepes növényként.

Tartsuk elvirágzásig közegét nedvesen és keressünk számára napos, de nem túl meleg helyet. Mikor elvirágzott ültessük ki  szabadba , laza,talajba. Mivel hozzászokott a bőséges vízellátáshoz természetes élőhelyén, nekünk is gondoskodnunk kell rendszeresen a vízpótlásról.

A kúpos csillagvirág (Scilla peruviana)

Indigókék nagy virágaival igazán feltűnő jelenség. A Földközi-tenger vidékéről származik. Gondozása egyszerű, öntözzük egyenletesen és gondoskodjunk a fagymentes teleltetésről.

A pirosló kaffercsillag (Rhodohypoxis baurii)

Növekedése alacsony bőségesen virágzó hagymagumós növény. Ha elvirágzott kiültethetjük a kertbe, ahol mészmentes a talaj. A déli tűző naptól óvjuk,  de napos helyre ültessük. Ha megfelelő, bőséges a vízellátása képes újra virágokat bontani. Sajnos nem tálálló növény, ezért teleltetése fagymentes helyen történjen.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
törpehanga

Ültessünk korán ébredő növényeket a kiskertekbe!

Következő cikk
madárbarát kert

Építsünk növényből falakat!

Kapcsolódó cikkek