törpehanga

Ültessünk korán ébredő növényeket a kiskertekbe!

Hazánkban a kora tavasz február végén,  március elején köszönt ránk, amikor  a hóvirág életereje kissé csökken és olvadni kezd körülötte a hó. A magas fekvésű területeken a hegyekben ennek sokkal később jön el az ideje május-június környékén. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően azok az alpesi fajok, amelyek már ősszel bimbót hoznak, hóolvadás után rögtön kibontják virágaikat, elkezdenek virágozni. Ugyanezek a növények a mi kertjeinkben csak később , amikor megkapják azt a hőt, amely virágzásukhoz szükséges, március végén, április elején kezdenek virágozni.

Magyarországon csak az utóbbi években lettek a virágos kert ismert és kedvelt apró növényei.

Ezek a korán szirmot bontó és ébredő virágok nagyszerűen érzik magukat sziklakertbe ültetve. Az ilyen apró kisvirágok hozzák a tavaszt elsőként kertjeinkbe.

Fehér krókusz (Crocus vernus ssp.albiflorus)

krókuszA hagyma gumóból  a talajban elsőként ébred. Fehér krókuszként tartják számon, de a neve ellenére virága nem minden esetben fehér, néha lehet lilás csíkokkal díszített, de akár egészen lila is. Nagy mezőket alkot az olaszországi Dolomitokban. Az itthon forgalomba lévő fajokból mi is telepíthetünk kertünkbe krókuszmezőt, gyepbe ültetve hagyjuk meg a tavaszi füvet ne nyírjuk le addig, amíg a kora tavaszi krókuszok elvirágoznak és levelei megsárgulnak. Így a virágzás a következő évben sem marad el, anélkül, hogy bármit is tennünk kellene.

A krókusz számára legjobb a kötött vályogtalaj, abban szaporodik leggyorsabban, de másféle föld is megfelel számára. Az őszi komposztot, mint minden más növény következő évben bőségesen meghálálja.

A havasi boglárka (Ranunculus alpestris)

boglárkaFüggőleges sziklafalak üregeiben találkozhatunk vele leggyakrabban, de előfordul sziklagyepekben is. Kiskertekben ez az apró kisnövény tartható talán a legkönnyebben.

A gleccserboglárka (Ranuculus glacialis)

Az elszáradt levelek védelmében, a talajfelszín közelében  telelnek ki, ahol a virágkezdemények kifejlődnek. Amikor a hó alól előtör levelei vöröses színűek.

A harangrojtok (Soldanella)

Kerti tartásuk igen nehéz, mivel bimbói ősszel kifejlődnek és télen,  ha nem takarja hó védtelenek a fagyokkal szemben. Ha télen védi őket a hótakaró zöld levelekkel telelnek át, és ha ősszel a virágbimbók kifejlődnek , amikor már vékonyodik a hóréteg megjelennek a bájos fejecskék, bár még hó veszi körül őket.

Havasi szőnyeghanga (Loiseleuria procumbens)

törpehangaKönnyebb a sziklakerti tartása, mint a gleccserboglárkának, alacsonyabb  területen is szívesebben virágzik társánál. Tápanyagban szegény, savanyú talajú lejtők gyönyörű növénye. Élőhelye az alpesi tájak szél verte leghidegebb és legzordabb területei, ahol hó ritkán takarja, mert a meredek lejtők és az erős szél miatt ritkán marad meg. Egy igazi túlélő növény, mivel nem csak a téli zord hidegnek, de  a nyári szárazságnak és perzselő napégésnek is ki van téve.

Ha virágzik sziklakertben is nagyon szépen mutat, ha biztosítunk számára savas kémhatású talajt. Úgy ültessük, hogy legyenek számára nagyobb lapos sziklák, hogy kúszni tudjanak a fásodó hajtásai.

Tavaszi kökörcsin (Pulsatilla vernalis)

kökörcsin

Hetekkel megelőzi virágzásával társait, virágai szürkés rózsaszínűek, a belsejük fehéres. Magjait, melyeket már július elején szedni lehet, könnyen csíráznak. Ez a növény azokkal ellentétben, amiket hazai körülmények között nevelünk, rosszul viseli a nagy meleget és a szárazságot. Sziklakertben nevelve óvni kell a pangó víztől, de ne legyen száraz számára a talaj.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
zsálya

Egészségünk fűszere, és a mediterrán kertek dísznövénye: a zsálya (Salvia)

Következő cikk
krókusz cserépben

Mini szobanövények és hagymások cserépben

Kapcsolódó cikkek