Önfenntartó kert kezdőknek

Ha függetleníteni szeretnénk magunkat az üzletekben kínált zöldség és gyümölcs-fogyasztástól, állítsuk elő magunknak a friss gyümölcsöket, zöldségeket. Amennyiben magunknak alakítunk ki természetes kertet, abban növényvédő szerek és műtrágyák alkalmazása nélkül tudjuk megtermelni a saját szükségleteink kielégítésére szolgáló termékeket. A kertben felhasználhatjuk a saját magunk előállított komposztot, erősíthetjük növényeinket főzetekkel, levekkel, hiszen nincs annál finomabb, mint amikor a saját kertünkben szakítunk le egy almát, vagy más gyümölcsöt, saját magunk által termesztett zöldséget használjuk fel a konyhában, és nagy szeretettel elraktározzuk télire a lekvárokat, és befőtteket. A saját kertünkben termesztett zöldségek, gyümölcsök rendkívül egészségesek, mivel a teljes beérésig hagyhatjuk a fán őket, hogy az összes értékes anyag ki tudjon fejlődni.

Hogyan kezdjünk hozzá a kertészkedéshez?

Az egyre környezetszennyezettebb világunkban jó ötlet lehet a saját kert kialakítása, ami ellát bennünket egész évben, hiszen nem mindegy, hogy mennyire terheljük meg a családi kasszát. Nem baj, ha nem értünk a kertészkedéshez, csak fogjunk hozzá, próbáljuk meg. A szükséges tudást ma már nagyon könnyen megszerezhetjük, akár a világhálóról, akár szakkönyvekből, hiszen nagyon sok információ áll rendelkezésünkre. Tagjai lehetünk kertészegyesületeknek, járhatunk tanfolyamokra, továbbképzésekre. Ha nem áll rendelkezésre hely a kert kialakításához, bérelhetünk vagy a díszkertünk egy részét is felhasználhatjuk az ágyások kialakítására.

Kezdetben nem szükséges a szerszámokat beszerezni, elég, ha csak kölcsönözzük a nagyobb gépeket. Mivel az összes kultúra termesztéséhez nem minden termőhely felel meg, mielőtt neki kezdünk, tájékozódjunk, hogy milyen fajták alkalmasak a kertben arra, hogy különösebb nehézség nélkül megteremjenek (például: a burgonya köves talajban nem terem). Először olyanokkal próbálkozzunk, amelyek szinte maguktól megteremnek, és később próbálkozzunk az igényesebb növények termesztésével.

Milyen növényekkel kezdjük a kert kialakítását?

Az egyszerűen gondozható növények közé tartoznak a piros ribiszke, a cékla, a zöldbab, az önfenntartó kert létesítéséhez kiválóan alkalmasak, kezdjük velük. Erős, a gombás fertőzéseknek ellenálló fajtákat válasszunk, és már az elejétől kezdve alkalmazzuk a megelőző intézkedéseket. Kezdjünk hozzá a komposztáláshoz, és esetleg végeztessünk talajvizsgálatot. Ha kerti tápanyag körforgásban dolgozunk, biztosítjuk a természetes trágyázást, mivel lesz elegendő humuszban gazdag komposztunk.

A kialakítandó kert nagyságát úgy határozzuk meg, hogy olyan gyümölcsöket és zöldségeket termesszünk, melyek az adott helyen könnyen megteremnek.

Tartósítás és feldolgozás

Ha az önellátó kertben jelentős mennyiségű zöldség és gyümölcs terem, a friss fogyasztás mellett, szükség lehet feldolgozásra és tartósításra is. A gyümölcsökben és zöldségekben felhalmozódott napenergiát télen csak akkor tudjuk élvezni, ha a feldolgozás és tárolás megfelelő. Hűvös helyen kell tárolni az alma-és körteféléket, aszalt gyümölcsöket. A gyökérzöldségek tárolására legalkalmasabb a pince vagy verem. Tárolókapacitásra van szükség a befőttek, lekvárok, valamint az egyéb módon eltett zöldségek számára. Ahhoz, hogy ne unjuk meg az elrakott termékeket, váltogassuk recepteket, készítsünk belőlük változatos ételeket, kiegészítőket.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Hogyan védjük és őrizzük növényeink egészségét?

Következő cikk

Zöld élettér, friss levegő

Kapcsolódó cikkek