csarab

Kedvelt télálló növényeink: a csarab és az erika

Azok, akik nyáron szívesen kertészkednek, és rakják tele balkonjaikat, erkélyüket is virággal, az őszi fagyok beálltával lelombozhat az erkély kopár látványa. Szerencsére vannak olyan növények, amelyek a téli fagyok idején is díszíthetik balkonjainkat, közülük most elsőként a csarabot és az erikát mutatjuk be. A két növény ugyanis nagyon hasonlít egymásra, mégis különbözőek!

A közönséges csarab (Calluna vulgaris)

csarabA közönséges csarabbal ma már Európa nagy részén találkozhatunk, hiszen rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert. A növény télálló, évelő törpecserje, mely a hangafélék családjába tartozik. Nem nő magasra, mindössze 20-50 cm-re, örökzöld, sűrű ágrendszerű növény. Elhagyatott, sziklás vidékeken nő Európa északi részein. Levelei kicsik, virágai hosszúkásak, fehér, rózsaszín vagy piros színben pompáznak. Virágai egész télen virítanak, fokozatosan száradnak el, nem ritka, hogy még a következő tavaszt is megérik.

A savanyú, mészmentes talajt kedveli, nem igényli a tápanyag-utánpótlást. Vízigénye szerény, akár a teljes kiszáradást is képes túlélni, ám a fényben gazdag helyeket kedveli.

Korábban seprűt is kötöttek belőle egyes vidékeken, Skóciában pedig fehér változatát olyannyira tisztelik, hogy még a menyasszonyi csokorba is kerül belőle.

Nálunk az őszi balkonládák kedvelt növénye, jól kombinálható más, télálló virágokkal az őszi erkélyre.

csarab

Az alpesi hanga, erika (Erica carnea)

erikaA hangafélék családjába tartozó, örökzöld növény. Meszes talajon is megél, tél végétől kora tavaszig virágzik, virágai apró harangokra emlékeztetnek. Nem nő nagyra, mindössze 20 cm a magassága, emiatt jól használható növény-összeültetéseknél.  Ősszel kezd virágozni, fehér, rózsaszín vagy enyhén vörös színekben, január-február hónapokra éri el a virágzásának a csúcsát. Félárnyékos, napos helyen érzi legjobban magát.

 

 

erika.

Total
10
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
egyensúlyfejlesztés a kertben

Így fejlesztheted gyermeked egyensúlyát a kertben!

Következő cikk
3d nyomtatott virág

Forradalom a virágkötészetben – 3D nyomtatóval készül a futurisztikus virágcsokor

Kapcsolódó cikkek