dália

A dália jellemzése, gondozása, ültetése, szaporítása

dáliaA dália (Dahlia) őshonos hazája Észak-Amerika, Európába  spanyolok által került és terjedt el. Már az aztékok is termesztették, gumóját étkezésre használták. A mexikói díszkertek egyik jelképes növénye.

Az őszirózsafélék családjának egyik alcsaládjába tartozó virágos évelő, gumós lágyszárú növény, melyet Andreas Dahl svéd botanikus nevezett el.

A dália nagyobb termetű fajtái még a két méter magasságot is elérhetik, melyek hatalmas virágaikat a felálló hajtások csúcsán hozzák. A törpe dáliák virágai sokkal kisebbek, de nagyobb számban jelennek meg. Rendkívül változatos a dáliák népes családja, méreteiben és színben egyaránt. Virágzási ideje hosszú ideig tart a nyári hónapokban végig gyönyörködhetünk színes virágaiban. Szép virágai miatt kedvelt dísznövénnyé vált, szinte minden kertben, parkban, temetőben díszlik.

A dália (Dahlia) jellemzése

dáliaA dália az árnyékos helyet nem kedveli, ezért célszerű olyan helyet keresni számára, ahol egész nap éri a napsütés, mivel meleget kedvelő növény. Ha van lehetőség a kertben, a déli fekvésű oldalra ültessük. A fák vagy cserjék alá nem szabad beültetni, ott elpusztul.

A virágzása júniusban elkezdődik és tart egészen a fagyok beálltáig, akár november elejéig is virágzik. A dália vízigénye nagyon nagy, ezért sok vízre van szüksége, öntözzük rendszeresen, főleg kiültetés után és akkor szépek, nagyok lesznek a virágszirmok.

A fagyok beállta előtt, amikor már a földfeletti részek teljesen megbarnultak vagy elszáradtak, a gumókat fel kell szedni, mert a gumó nem bírja el a legkisebb téli fagyot sem, fagy esetén  a gumók elpusztulnak. A dália gumókat, tisztítsuk meg földtől, majd szárítsuk meg és  az esetlegesen sérült vagy beteg gumókat dobjuk ki.  Száraz fagymentes, de nem meleg helyen teleltessük. Vannak olyan nemesített fajták, melyek nem gumósodnak, hanem a gyökerei vastagodnak meg. Ezeket a vastag gyökereket télire rakjuk nem túl száraz homokba úgy, hogy ne fedje teljesen a homok a gyökér feletti részt. Vigyázzunk arra is, hogy a homok ne legyen túl nedves, mert elrothadhat a gyökér.

A dália ültetése

dáliaA dáliát tavasszal a fagyosszentek (május) után szabad kiültetni a szabadfölbe, korábbi szabadban történő ültetés esetén védekezzünk az esetleges tavaszi fagyok ellen. A földet, amibe a gumókat vagy a gyökereket szeretnénk ültetni,  jól lazítsuk fel, ha lehetőségünk van rá trágyázzuk is meg, mert a jól előkészített talajban szebb lesz a növény. A nehéz kötött talaj, megakadályozza a gumók növekedését. A mélységet  úgy válasszuk meg, hogy  éppen csak takarja a föld. Öntözzük rendszeresen és két- három hetenként használjunk az öntözéskor tápoldatot is.

A dália szaporítása történhet magról is ez lassúbb és időigényesebb folyamat , a virágzás is később következik be. Amikor tőosztással szaporítjuk a növényt, a töveken hagyunk két-három gumót, melyeket teleltetés után tavasszal elültetünk.

A dália magról szaporítása

A magvetést márciusban kell elkezdeni, cserépben vagy ládában, egyszerű kerti földben. A lakás belső hőmérséklete elég a magok csírázásához, mely körülbelül két hét elteltével történik. A hely legyen világos megfelelő páratartalmú. A palántákat fokozatosan kell szoktatni a szabad levegőhöz, ugyan úgy, mint minden más palánta esetében.

A dália betegségei

Általában a dália ellenálló a betegségekkel szemben, rovarok nem károsítják. A gyökereit támadhatja meg a fonálféreg, mely az egész növényt elpusztítja.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
krókusz

A krókusz vagy kerti sáfrány jellemzése, ültetése, gondozása

Következő cikk
dáliafajták

A dália népszerű fajtái

Kapcsolódó cikkek