dáliafajták

A dália népszerű fajtái

Amikor dáliát (Dahlia)szeretnénk ültetni, először el kell döntenünk, hogy kertben, balkonládában vagy teraszon szeretnénk tartani a növényt, az határozza meg, hogy milyen dália fajtát válasszunk. Természetesen, a kertbe, évelő ágyásba a magasabbra növők, a ládába vagy cserépbe az alacsonyabb, rövidebb szárú növények felelnek meg legjobban. Talán nincs is még egy virág, amelynek ennyire változatos fajtái lennének, mint a dáliának!

A törpe dália (Dahlia variabilis)

Nálunk Magyarországon az egyik legnagyobb népszerűségnek örvend a törpe dália. Rendkívül mutatós fajta, alacsonyra növő termetével kiválóan megfelel a balkonládába történő ültetésre. Amerikából került Európába és teret hódított, sokszínű virágaival.

Milyen gondozást igényel a törpe dália?

A törpe dália mindamellett, hogy nagyon szép, egyben nagyon igényes növény is. A téli fagyok előtt a hagymagumókat fel kell szedni, mert még a gyengébb fagyokat sem képes elviselni.

Ültetése napos, meleg helyre történjen, és a talaj legyen laza, tápanyagban gazdag. Attól, hogy nem túl magas növény,  a bokrosodás miatt nagy a helyigénye, melyet ültetésnél vegyünk figyelembe. A törpe dália vízigénye magas, nyári melegben rendszeres öntözéséről gondoskodni kell.

A gumók teleltetése száraz, fagymentes, de ne meleg helységben történjen, időnként válogassuk át és az esetlegesen megbetegedett vagy elszáradt hagymákat távolítsuk el.

A törpe dáliát szaporíthatjuk magról is vagy a hagymák tavaszi ültetésével.

Az óriásvirágú dália (Dahlia sp)

Egyik legcsodálatosabban virágzó növény, mely igen nagy termettel rendelkezik és díszít a nyár második felében és az ősz kezdetén. Nagyméretű tömött virágai nagyon sok színváltozatban megjelennek az évelő ágyak nagyszerű dísznövénye. Használhatjuk vágott virágként is, szépen mutat vázába tartva is.

Hogyan kell gondozni az óriásvirágú dáliát?

Mint általában a dáliákat, ezt a fajtát is napos, világos helyre ültessük, biztosítva fényigényét. A talaj legyen gazdag tápanyagban és legyen lehetőség az öntözésre, mivel igen magas a vízigénye. A növény nagyra növő termetével hely igényes, ezért ültetésnél vegyük figyelembe és olyan keressünk számára, ahol tud terebélyesedni.

Már a korai fagyok is kárt okozhatnak az óriásvirágú dáliának, ezért még a hidegek beállta előtt szedjük fel a gumókat és biztosítsuk a teleltetést, homokba rakva száraz, nem túl meleg helyen.

A pompon virágú dália

Egy hosszan virágzó, bokrosan növekvő dáliafajta, mely gömbölyű tömött virágaival már nyár elejétől az ősz beálltáig hozza sokszínű virágait.

A pompon dália is ugyanúgy fagyérzékeny, mint minden dáliafajta, még hidegek beállta előtt szedjük fel a gumókat és gondoskodjunk teleltetésükről.

Nincs különösebb talajigénye a pompon dáliának, bármilyen földben jól érzi magát, lényeg, hogy meleg napfényes, de huzattól mentes legyen a hely ahová ültetjük. Öntözésre nem igényes, csak ha nagyon száraz a nyár,  akkor is csak mérsékelt öntözést igényel.

Az anemone virágú dália (Dahlia anemone)

Különlegességét a sárga közepe és szirmainak fehér vagy rózsaszínes színe jelenti. Területigényét a közepes termetéhez igazítsuk, de számoljunk a bokrosan történő növekedésével. Átlagos a fényigénye, ne ültessük tűző napos helyre. Jól mutat virágágyak közé ültetve is, de szegélyként is szépen ki lehet alakítani. Vízigénye átlagos, de meghálálja az öntözést, főleg száraz meleg nyarak esetén.

A hagymagumók felszedését meg kell kezdeni a korai fagyok előtt, és teleltetni ugyan úgy mint, a több dália gumó esetében, száraz nem túl meleg helyen kell.

Total
4
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
dália

A dália jellemzése, gondozása, ültetése, szaporítása

Következő cikk
petúnia

A petúnia jellemzése, gondozása, szaporítása

Kapcsolódó cikkek